Nyhtöpossu on uunissa pitkään haudutettua porsaanlihaa, joka saa makua mausteliemestä. Tässä reseptissä maut vievät ajatukset aasialaisiin keittiöihin. Pataan kertyneestä paistoliemestä saa valmistettua maukkaan kastikkeen.
Nyhtöpossu on ruoka, jossa possunliha – tässä tapauksessa kassler – on kypsennetty pitkään ja matalassa lämpötilassa. Nimensä mukaisesti liha voidaan kahta haarukkaa käyttämällä nyhtää helposti erottuviksi paloiksi ja kuiduiksi. Osa irronneesta paistoliemestä imeytetään takaisin nyhdettyyn lihaan, jolloin rakenne säilyy mehevänä ja herkullisena.
Nyhtöpossu oli 2010-luvun uutuus
Pulled pork on tunnettu amerikkalaisessa BBQ-kulttuurissa jo pitkään. Ylikypsäksi haudutettua ja maustettua lihaa riivitään USA:ssa mm. tacojen, tortilloiden ja hampurilaisten väliin. Suomalaisessa keittiö- ja ruokakulttuurissa sille annettiin kotoperäinen nimitys nyhtöpossu. Nyhtämisetä tuli nopeasti suosittu tapa valmistaa possun lisäksi myös muita lihoja, kuten nautaa, lammasta ja kanaa. Possunlihan luontainen rasvaisuus tekee siitä ominaisuuksiltaan erityisen sopivaa tähän valmistustapaan.
Aasialaiset maut sopivat nyhtöpossuun
Tässä reseptissä hyödynnetään aasialaista makumaailmaa, kiitos Tomi Björckin joka on tuonut Aasian keittöiden makuja ja mausteita tunnetummiksi myös fine dining -ravintoloiden ruokalistoilla. Tämä pulled pork oli osa reseptiä, jossa possulla, tillikurkuilla ja hummuksella täytettiin halkaistu pitaleipä. Laitetaan sekin työlistalle ja resepti aikanaan jakoon. Joka tapauksessa, meillä tämä possuherkku on löytänyt tiensä mm. pehmeiden tacojen väliin sekä osaksi korealaista Bo ssäm -ateriaa.
Mitä lihaa valitset nyhtöpossua varten?
Kassler on oikea valinta tähän tarkoitukseen, sillä sen rasva auttaa pitämään possun mureana pitkän haudutuksen aikana. Kilon palasta riittää hyvin tarjottavaa ainakin 4-6 nälkäiselle.
Muita nyhtämiseen sopivia lihoja ovat mm. porsaan lapa, naudan rintapala, lampaan paisti tai potka sekä kanan koipi- ja reisipalat. Lähtökohtaisesti hyviä ovat rasvaa ja sidekudosta sisältävät palat, jotka sulavat ja pehmenevät kypsennyksen aikana. Kypsennysaika vaihtelee valitun lihan mukaisesti.
Kypsennä pitkään uunin miedossa lämmössä
Parikiloisen kasslerin voi tarvittaessa leikata pariin tai kolmeen palaan, jotta se asettuu paremmin pataan. Maustekastikkeen ainekset yhdistetään kulhossa ja kipataan pataan lihojen päälle. Kansi kiinni ja uuni 120 asteeseen. Kuuden tunnin kuluttua on valmista.
Lihoja kannattaa kääntää kypsennyksen aikana muutaman kerran tasaisen lopputuloksen varmistamiseksi. Anna lihan jäähtyä 30-60 minuutin ajan ennen kuin nyhdät sen. Lisää siivilöityä paistolientä lihan joukkoon. Vinkki: lopusta paistoliemestä voit keitellä maukkaan kastikkeen. Nyhtöpossua voi pakastaa, mutta se kannattaa käyttää parin kuukauden kuluessa.
Nyhtöpossu Aasian mauilla
Course: LiharuoatCuisine: Thaimaa, KoreaDifficulty: helppo6
annosta10
minutes5
hoursMurea nyhtöpossu hautuu pitkään uunissa. Soija, valkosipuli ja chili tekevät lihasta maukasta. 2010-luvun trendiruoka on edelleen hyvä lisä ruokapöytään.
Ainekset
1 kg kassleria
- Maustekastike
1 rkl tuoretta inkivääriä
3 valkosipulinkynttä
1 dl siirappia
1 dl makeaa chilikastiketta
1 dl soijakastiketta
1 tähtianis
1 rkl seesaminsiemenöljyä
Ohjeet
- Valmista maustekastike. Kuori ja raasta inkivääri. Kuori ja hienonna valkosipulit. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään.
- Nosta possunpala korkeareunaiseen ja kannelliseen uunivuokaan tai pataan johon se juuri mahtuu. Kaada kastike päälle. Peitä astia kannella.
- Kypsennä nyhtöpossua 100–125 asteisessa uunissa vähintään 5–6 tuntia. Liha on kypsää, kun sen hajoaa pelkällä haarukalla revittäessä. Anna jäähtyä hetken.
- Nosta nyhtöpossu pois liemestään ja revi se hienoksi. Maista lihaa ja ripottele pinnalle tarvittaessa suolaa. Lisää lihan päälle reilusti siivilöityä lientä, joka takaa lihan mehevyyden. Tarjoa esimerkiksi pitaleivän välissä.
Vinkit
- Alkuperäinen resepti: Tomi Björck
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM