Etusivu » Uusimmat » Kesärullat ja pähkinäinen Hoisin-kastike
Vietnamilaiset kesärullat.

Kesärullat ja pähkinäinen Hoisin-kastike

Kesärullat ovat aasialainen ruokalaji, jossa rullien valmistamiseen käytetään riisipaperiarkkeja, kun taas kevätrullat kääräistään taikinaan ja uppopaistetaan kypsiksi. Kevyiden rullien lisukkeena tarjoillaan tässä reseptissä herkullista, pähkinäistä versiota Hoisin-kastikkeesta.

Hyppää reseptiin >>>

Tämän reseptin innoittajana toimi jo jonkin aikaa sitten ostettu, ilman varsinaista tarkoitusta ostoskoriin lisätty paketillinen riisipaperiarkkeja. Ihastuimme Vietnamilaisten kesärullien läpikuultavaan ulkoasuun ja rakensimme sisältöä omien mieltymystemme mukaisesti.

Mitä kesärullien riisipaperiarkit ovat?

Riisipaperiarkit ovat ohuita, läpikuultavia ja syötäviä arkkeja, jotka valmistetaan riisijauhosta, tapiokatärkkelyksestä ja vedestä. Niitä käytetään laajalti aasialaisessa keittiössä. Riisipaperiarkit ovat kuivana kovia ja hauraita, mutta ne pehmenevät nopeasti kastettaessa haaleaan veteen. Miedon makuisina ne sopivat hyvin yhteen erilaisten täytteiden, kuten kanan, katkarapujen ja kasvisten kanssa. Arkkeja löytyy aasialaisten ruokakauppojen lisäksi myös marketien hyllyistä.

Kostutetut riisipaperiarkit ovat joustavia ja helposti käsiteltäviä, mutta ne voivat tarttua toisiinsa, joten niitä on käsiteltävä varovasti – tämä koskee myös valmiiksi käärittyjä, pinnaltaan hieman tahmeita rullia, jotka tiiviisti aseteltuina voivat tarttua kiinni viereiseen rullaan ja hajota irroitettaessa.

Kesärullien raaka-aineet ja niiden valmistelu

Koska kesärullia ei kypsennetä kevätrullien tapaan, pitää täytteiden olla etukäteen kypsennettyjä tai sopia raakana nautittaviksi. Tässä esimerkkejä sopivista aineksista:

Keitetyt riisinuudelit ovat kesärullien perusta. Ne tuovat rulliin ravitsevaa  täyteläisyyttä ja rakennetta. Keitä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele valmiit nuudelit kylmällä vedellä, jotta ne eivät tartu toisiinsa.

Tuoreet kasvikset tuovat kesärulliin rakennetta, raikkautta ja vitamiineja. Yleissääntönä voi pitää että kasvikset suikaloidaan tulitikun kaltaisiksi. Kesärullien täytteiksi sopivat mm. kurkku, porkkana, mungpavun tai herneen versot, punakaali ja raitajuuri. Jos käytät salaatinlehtiä, valitse lajike jonka lehdet ovat ohuita ja taipuisia. Pese kasvikset huolellisesti ja teroita se laatikon terävin veitsi.

Yrtit tuovat kesärulliin makua ja tuoksua. Muista raaka-aineista riippuen sopivia yrttejä voisivat olla ainakin korianteri, thaibasilika, lehtipersilja sekä minttu. Kypsennä sekä mausta proteiinit ja anna niiden jäähtyä ennen kesärullien kokoamista.

Lisäksi kesärulliin voi käyttää esimerkiksi avokadoa, mangoa ja retikkaa. Jos haluat lisää makua kasviksiin, voit käyttää kesärullissa myös pikkelöityjä kasviksia.

Riisipaperiarkin kasteleminen

Ota pöydälle hieman riisipaperiarkkia leveämpi astia, esimerkiksi teräsvuoka. Täytä astiaan pari senttiä reilusti kädenlämpöistä vettä. Käsittele yhtä arkkia kerrallaan. Upota arkki veteen 10-15 sekunnin ajaksi, kunnes se alkaa pehmenemään. Nosta arkki vedestä ja ravista ylimääräinen vesi pois. 

Nosta arkki leikkuulaudalle tai tasaiselle isolle lautaselle. Anna arkin tarvittaessa pehmentyä vielä muutaman sekunnin ajan. Asettele sitten täytteitä arkin ensimmäiselle kolmannekselle ja jätä reunoille pari senttiä tilaa. Kääri rullat reseptin ohjeen mukaisesti, asettele sitten väljästi tarjoiluastialle.

Yleisiä vinkkejä kesärulliin littyen

Valmistele kaikki täytteet etukäteen, jotta kesärullien kokoaminen sujuu nopeasti. Älä yritä käyttää turhan suuressa määrin täytteitä – tai kiristää riisipaperirullaa liikaa, jotta se ei repeä. Tarjoile kesärullat heti tai säilytä niitä jääkaapissa kostean liinan alla. Parhaimmillaan ne ovat heti valmistamisen jälkeen. 

Dippikastike kruunaa kesärullat. Kokeile esimerkiksi pähkinä- tai chilipohjaista kastiketta. Tässä reseptit helppoon Hoisin-kastikkeeseen ja makeantuliseen Sweet Chili-kastikkeeseen.

Vietnamilaiset kesärullat kääritään riisipaperiin

Course: kanaruoatCuisine: KiinaDifficulty: helppo
Annoksia

12

annosta
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes

Kesärullat ovat näyttävä ja maukas aloitus aterialle tai kevyt lounasruoka. Läpikuultava riisipaperiarkki paljastaa vihjeen värikkäistä täytteistä. Tarjoile lisukkeena pähkinäistä Hoisin-kastiketta.

Ainekset

  • 12 riisipaperiarkkia

  • 200 g kypsennettyä kanaa

  • 100 g raitajuurta

  • 2 pkt (riisi)nuudeleita

  • 200 g kurkkua

  • 200 g porkkanaa

  • lehtisalaattia

  • tuoretta korianteria

  • Tarjoiluun
  • Hoisin-kastiketta

Ohjeet

  • Paloittele kanan rintafileet 3-4 suikaleeksi, mausta suolalla sekä pippurilla. Paista suikaleet kypsiksi ja anna niiden jäähtyä kokonaan. Leikkaa sen jälkeen suikaleista mahdollisimman ohuita viipaleita.
  • Valmistele kasvikset. Pilko kurkku ja porkkana tulitikun vahvuisiksi , 2-3 sentin mittaisiksi suikaleiksi. Leikkaa raitajuuresta ohuita, läpikuultavia viipaleita, kooltaan noin 2x3 cm.
  • Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaisesti ja valuta ylimääräinen neste pois.
  • Kaada parin sentin kerros vettä hieman riisipaperia leveämpään vuokaan. Kastele yhtä riisipaperiarkkia 10-15 sekunnin ajan vedessä, niin että se muuttuu pehmeäksi.
  • Asettele kanaa, nuudeleita, kasviksia ja tuoretta korianteria noin kolmasosalle riisipaperiarkkia. Käännä arkin reunoista pari senttiä kohti arkin keskustaa ja rullaa arkki tiiviiksi, varo rikkomasta arkkia. Lopputuloksen ei tarvitse olla tiukka kääryle, mutta kuitenkin napakka.
  • Nostele valmiit kääryleet väljästi tarjoiluastialle. Toisissaan kiinni olevat kääryleet tarttuvat helposti kiinni naapuriin, joten jätä niiden väliin pieni rako.
  • Kääryleet voi syödä käsin, tarjoile lisukkeena Pähkinäistä Hoisin-kastiketta.

Vinkit

  • Annoksesta saa gluteenittoman käyttämällä riisinuudeleita.
  • Valitse salaatiksi ohutta ja pehmeälehtistä lehtisalaattia - se on helpompaa käsiteltävää kääryleitä rullatessa.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*