Amerikkalainen omenapiirakka yhdistää rapeaksi paistetun taikinan ja mehevän täytteen lämpimän mausteisella ja maukkaalla tavalla. Omenapiirakka sopii jälkiruoaksi, kahvipöytään tai syksyn juhlatarjoiluksi.
Amerikkalainen omenapiirakka on erinomainen tapa keventää puutarhan omenapuiden kuormaa. Jos hyllyt ovat jo täynnä omenahilloa, on tämä täyteläinen piirakka hyvä loppusijoituspaikka viimeisille omenoille. Se sopii moneen tilanteeseen ja valmistuu kohtuullisen helposti. Taikinakuoresta voi virittää taideteosta hipovan tulkinnan, mutta vaatimattomampikin versio varmasti katoaa parempiin suihin.
Omenapiirakan taikina tekeytyy tunnin ajan
Kun olet päättänyt leipoa Amerikkalaisen omenapiirakan, kannattaa aloittaa taikinan valmistelulla. Taikina viettää tunnin verran jääkaapissa ja sillä välin ehdit hyvin kuoria täytteeseen tulevat omenat ja pilkkoa ne valmiiksi.
Tämän piirakan taikinaan käytetään jääkaappikylmää voita, joka sekoittuu muihin aineksiin kätevästi yleiskoneen leikkuria käyttäen – tai vaihtoehtoisesti käsin nyppien. Tavoitteena on murumainen koostumus, joka muuttuu tasaiseksi taikinaksi kun vesi on lisätty ja taikinaa vaivattu parin minuutin ajan. Kääräise taikina tuorekelmuun ja siirrä odottelemaan jääkaappiin tunnin ajaksi.
Valitse piirakkaan hapokas omenalajike
Amerikkalainen omenapiirakka sisältää niin paljon sokeria, että omenaksi kannattaa valita lajike, jossa on riittävästi hapokkuutta. Aivan sataprosenttinen nyrkkisääntö ei ole se että vihreät omenat ovat hapokkaita ja punaiset makeita, mutta jotain suuntaa omenan väri antaa. Hyviä, tunnettuja hapokkaita omenalajikkeita ovat esimerkiksi todella hapokas Granny Smith, hieman lempeämpi Valkeakuulas tai raikas Jonagold, jonka kuoressa on vaihtelevasti myös punaisen sävyä.
Kotipuutarhasta poimittuja omenia ei tarvitse kuoria, mutta ulkomaisten tuontiomenoiden osalta se on suositeltavaa. Kuori antaa lisää rakennetta täytteeseen ja myös maistuu hyvältä. Poista siemenkodat ja lohko omenat, leikkaa lohkot sitten tasakokoisiksi ja -paksuiksi viipaleiksi. Yhdistä omenaviipaleet muihin täytteen aineksiin isossa kulhossa, sekoita ja jätä seos maustumaan. Vaikka omenaviipaleet hieman kulhossa tummuvat niin sillä ei ole merkitystä lopputuloksen kannalta.
Esipaista pohja, täytä ja sulje taikinakannella
Tässä omenapiirakassa ideana on jakaa taikina kahtia ja käyttää toinen puoli piirakan kantena. Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan ja jätä puolet vielä hetkeksi jääkaappiin. Levitä kaulittu taikina vuokaan, aseta leivinpaperi pinnalle ja esipaista pohjaa paistohelmien tai -herneiden kanssa jotta piirakan reunat eivät romahda. Kymmenen minuutin paiston jälkeen voit poistaa helmet tai herneet odottamaan uutta käyttökertaa. Levitä täyte tasaisesti piirakkapohjan päälle – omenanpalasia ei tarvitse erityisesti asetella sillä kansi peittää ne hetken kuluttua. Muista lisätä paloiteltu voi tässä vaiheessa täytteen joukkoon.
Kauli kannen taikinasta sopivan kokoinen ja muotoinen, ohut levy ja nosta se piirakkatäytteen päälle. Pyri sulkemaan reunat tiiviisti, jotta täyte kypsyy tasaisesti. Tee kanteen höyryn poistumisen mahdollistavat aukot terävällä veitsellä tai haarukalla. Voitele piirakan pinta ja paista kypsäksi, 50-60 minuuttia uunin alatasolla.
Klassisia lisukkeita omenapiirakalle (tarvittaessa) ovat vaniljakastike tai -jäätelö, kermavaahto tai kinuskikastike. Tämän jälkeen voikin tyytyväisenä vetäytyä vatsan viereen sulattelemaan herkuteltuja kaloreita.
Apple Pie - amerikkalainen omenapiirakka
Course: Jälkiruoka, LeivonnaisetCuisine: USADifficulty: Helppo12
annosta30
minutes1
hourAmerikkalainen omenapiirakka on todellinen klassikko, jonka taikinakuoren alle kätkeytyy runsas omenatäyte. Aito amerikkalainen omenapiirakkaohje on todella herkullinen, eikä kaloreissa säästele.
Ainekset
- Taikina
350 g voita
500 g vehnäjauhoja
120 g sokeria
1 munankeltuainen
1/2 tl suolaa
0,6 dl kylmää vettä
- Täyte
8 omenaa (hapokkaita, kaupan lajikkeista esim. Granny Smith, Jonagold)
100 g fariinisokeria
50 g sokeria
1/2 sitruuna
1/2 tl jauhettua kanelia
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
20 g vehnäjauhoja
- Täytteen päälle ja voiteluun
40 g voita
1 munanvalkuainen
1 tl vettä
Ohjeet
- Sekoita vehnäjauhot, munan keltuainen, suola ja sokeri keskenään yleiskoneen kulhossa. Paloittele jääkaappikylmä voi pieniksi paloiksi ja lisää joukkoon. Vatkaa 2-3 min tai kunnes seos on murentuvaa (koostumus muistuttaa leivänmuruja). Lisää vesi ja vatkaa kunnes taikina on tasaista.
- Kääri taikina muovikelmuun ja siirrä jääkaappiin. Anna jähmettyä noin tunti.
- Valmista seuraavaksi täyte. Kuori omenat ja poista siemenet. Leikkaa omenat lohkoiksi ja siivuta ne ohuiksi, tasakokoisiksi paloiksi.
- Laita omenat isoon kulhoon ja purista päälle puolikkaan sitruunan mehu. Lisää kulhoon kaikki muutkin täytteen aineet ja sekoita hyvin keskenään.
- Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
- Ota taikina jääkaapista ja leikkaa se kahteen osaan. Laita toinen pala vielä hetkeksi jääkaappiin. Jauhota työtaso ja kauli taikinasta hieman suurempi kuin piirakkavuokasi.
- Jauhota taikina molemmilta puolilta ja siirrä piirakkavuokaan. Painele tasaisesti vuoan kaikkiin reunoihin ja poista sitten ylimääräinen taikina. Laita esipaiston ajaksi pala leivinpaperia taikinan päälle ja sen päälle painoksi keraamisia paistoherneitä (tai kuivattuja herneitä). Esipaista piirakkaa alatasolla noin 10 min.
- Ota tässä vaiheessa jääkaapista toinen puoli taikinasta ja kauli myös se hieman vuokaa suuremmaksi.
- Kaada omenatäyte esipaistetun piirakan päälle ja levitä tasaisesti. Leikkaa voi paloiksi ja laita omenoiden päälle.
- Asettele toinen taikinalevy piirakan päälle kanneksi. Sulje reunat painelemalla taikinat hyvin yhteen kiinni.
- Tee piirakan päälle muutamia reikiä haarukalla pistelemällä tai leikkaa kuoreen koristeelliset aukot terävällä veitsellä, jotta ilma poistuu eikä pullista kuorta.
- Sekoita munanvalkuainen ja vesi keskenään ja sivele se varovasti piirakan pintaan.
- Laita piirakka uuniin ja kypsennä alatasolla noin 50-60 minuuttia tai kunnes piirakka on kullanruskea ja kypsä.
Vinkit
- Alkuperäinen ohje Kitchen Stories.
- Kun nostat kaulittua taikinaa vuokaan, käytä apuna kaulinta. Kääräise taikina kaulimen ympärille, niin se ei hajoa siirrettäessä niin helposti. Voit myös käyttää apuna leivinpaperia.
- Voit tehdä ylimääräisestä taikinasta piirakan päälle koristeita.
- Tarjoa amerikkalaisen omenapiirakan kanssa vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM