Amerikkalaiset pannukakut ovat oleellinen osa amerikkalaista aamiaispöytää. Tarjottavien runsaus ja kaloripitoisuus ovat pääosassa hotellien ja aamiasravintoloiden kattauksissa. Jos kaipaat vaihtelua aamun rutiineihin ja aikakin antaa myöten, ovat pannukakut mukava ja monipuolinen lisä aamiaispöytään.
Amerikkalaisten pannukakkujen alkuperä lienee pohjoismaiden ja Englannin keittiöissä, joissa pannukakkuja sekä ohukaisia on tarjoiltu vuosisatojen ajan. Siirtolaisten mukana reseptit kulkeutuivat valtameren taakse ja niistä on muokkautunut yleisesti USA:ssa käytössä oleva pannukakkumuoto. Meidän ohukaisiimme verrattuna amerikkalaiset pannukakut ovat paksumpia sekä kuohkeampia.
Amerikkalaiset pannukakut – suolaista ja makeaa
Riippumatta siitä tarjotaanko pannukakkujen kanssa makeita vai suolaisia lisukkeita on amerikkalaisten pannukakkujen taikina aina makeutettu. Samalle lautaselle voikin hyvin koota sekä suolaisilla että makeilla elementeillä höystettyjä pannukakkuja:
Pekoni ja vaahterasiirappi ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoinen yhdistelmä pannukakkujen päällä. Tämä suolaisen ja makean liitto saattaa kuulostaa oudolta, mutta toimii erinomaisesti. Lihaa vieroksuvat voivat jättää pekonin pois ja käyttää pelkkää vaahterasiirappia.
Marjat ja maustamaton jogurtti tekevät amerikkalaisista pannukakuista lähes terveysruokaa, ainakin yllä mainittuun yhdistelmään verrattuna. Tuoreet tai pakastemarjat tuovat aamiaispöytään värien iloittelua sekä hyvää makua. Suosittelemme lämpimästi. Marjojen sijasta voi tarjoilla erilaisia hedelmälohkoja, jogurtin voi halutessaan vaihtaa makeampaan kermavaahtoon.
Paista pannukakut miedolla lämmölllä
Amerikkalaiset pannukakut valmistetaan taikinasta, jossa sokeria on runsaasti. Liian kuuma pannu saattaa polttaa pinnan ja silti sisus on raakaa. Anna pannun lämmitä riittävän pitkään ennen kuin aloitat paistamista, varsinkin mikäli käytät valurautaista lettupannua. Pannukakkutaikina valmistuu nopeasti, mutta paistamiseen kannattaa varata aikaa, ainakin jos aiot tarjota pannukakkuja isommalle joukolle.
Pannukakkutaikinaan voi lisätä erilaisia makua ja väriä tuovia lisukkeita. Banaani, suklaa ja mustikat ovat suosittuja pannukakkutaikinan mausteita. Vehnäjauhoja voi osin tai kokonaan korvata enemmän kuitua ja ravintoaineita sisältävillä kaura- tai täysjyväjauhoilla. Pannukakkuja voi valmistaa myös gluteenittomasti.
Amerikkalaiset pannukakut valmistuvat nopeasti
Course: Lisukkeet, AamiaisetCuisine: USADifficulty: helppo2
annosta5
minutes20
minutesAmerikkalaiset pannukakut tuovat makeansuolaista vaihtelua aamiaispöytään. Pannukakkutaikina on heti valmis paistettavaksi. Tarjoile lämpiminä esimerkiksi marjojen ja jogurtin tai pekonin ja vaahterasiirapin kanssa.
Ainekset
1 kananmuna
2 dl maitoa - tai 1 dl maitoa ja 1 dl jogurttia
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
- Paistamiseen
1 rkl margariinia tai voisulaa
Ohjeet
- Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi. Käsivatkaus riittää hyvin.
- Sekoita keskenään kuivat aineet (jauhot, leivinjauhe, suola) ja kosteat aineet (jogurtti, maito, voisula). Sekoita kananmuna-sokerivaahtoon vuorotellen kuivia ja kosteita aineita, kunnes saat paksun taikinan. Tarvittaessa voit lisätä hieman maitoa, jos taikina on liian tönkköä. Vältä sekottamasta taikinaa enempää kuin tarvitsee.
- Paista pannukakut samantien voissa mieluiten valurautaisella pannulla. Voit myös paistaa pannukakut lettupannulla, jolloin saat tuplamäärän pieniä pannukakkuja.
- Tarjoile lämpiminä vaahterasiirapin ja esim. marjojen, banaanisiivujen ja pekaanipähkinöiden tai pekonin ja munien kera.
Vinkit
- Taikinassa oleva leivinjauhe alkaa reagoida heti joutuessaan kosketuksiin kosteuden kanssa, eli paista pannarit samantien.
- Saat taikinaan sitä paremman maun, mitä hapokkaampaa jugurttia käytät. Esimerkiksi bulgarianjugurtti toimii erinomaisesti!
- Alkuperäinen resepti: Eeva Kolu
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM