Aurajuuston ja punajuuren liitto on herkullinen ja ilmeisesti ikuisesti kestävä. Perinteisen, sinänsä maukkaan aura-punajuurivuokan lisäksi liitto toteutuu mainiolla tavalla risoton yhteydessä. Nauti italaialaiseen tapaan väliruokana – tai ruokahalua herättelevänä alkupalana.
Risotto on perinteinen italialainen riisiruoka, joka tunnetaan kermaisesta rakenteestaan ja monipuolisista makuyhdistelmistä. Se valmistetaan erityisesti risottoon sopivasta riisilajikkeesta, kuten arboriosta tai carnarolista. Risottoa kypsennetään pitkään, lisäämällä kuumaa lientä vähän kerrallaan ja sekoittaen koko ajan, kunnes riisi on kypsää ja kermaista.
Risoton paikka italialaisessa ateriassa
Perinteinen italialainen illallinen koostuu useista ruokalajeista: alkupaloista (antipasto), ensimmäisestä ruokalajista (primo piatto) ja pääruoasta (secondo piatto). Näiden jälkeen voidaan tarjoilla vielä hedelmiä tai makea jälkiruoka. Perinteisesti risottoa tarjotaan Italiassa alku- tai väliruokana, ennen pääruokana tarjoiltavaa lihaa tai kalaa. Risotto voi toimia myös kevyenä ateriana sellaisenaan.
Sinihomejuusto ja punajuuri risotossa
Sinihomejuusto ja punajuuri ovat molemmat makuja, jotka eivät ole perinteisiä ainesosia klassisessa italialaisessa risotossa. Vaikka italialaiset ovatkin avoimia kokeilemaan uusia makuyhdistelmiä, voi olla, että tällainen risotto herättäisi kuhinaa ruokapöytään tarjoiltaessa. Mutta sehän ei estä meitä nauttimasta tästä makujen sinfoniasta!
Valmistele punajuuri – tai käytä tuoreesta raastettua
Punajuuri on tämän reseptin ongelmallisin komponentti. Jos sinulla on valmiiksi kypsennettyä punajuurta homma helpottuu. Punajuuri kannattaa pikkoa pieneksi ja lisätä risottoon vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Meillä oli sopiva määrä joulun kalapöydästä jäänyttä punajuurta, joka näin sai uuden sijoituspaikan risotosta.
Joissakin resepteissä käytetään raakaa, raastettua punajuurta. Emme ole tätä kokeilleet, mutta sekin varmaan toimii. Tässä tapauksessa on syytä raastaa punajuuri hienolla terällä, jotta se ehtii kypsyä risoton valmistamisen aikana.
Risoton kypsentäminen vaatii läsnäoloa
Jostain syystä risoton valmistamista pidetään usein vaikeana. Alla olevaa ohjetta noudattaen onnistut hyvin suurella todenäköisyydellä – kunhan pidät riisin liikkeessä kypsennyksen aikana, etkä päästä sipulia ruskistumaan tai riisiä jämähtämään kattilan pohjaan. Älä käytä metallista keittiövälinettä risoton hämmentämiseen.
Seuraa aktiivisesti risoton valmistumista enintään käsivarren mitan päässä kattilasta, lisää lientä ja sekoita kattilaa vähän väliä. Älä ylikypsennä risottoa, vaan jätä riisiin pieni purutuntuma. Liian löysä risotto ”laskee nesteet” lautaselle lammikoksi, joten anna risoton tekeytyä riittävän aikaa kypsentämisen jälkeen. Kokemus opettaa saavuttamaan oikean rakenteen ja saamaan aikaan täydellisen lopputuloksen.
Olisiko aura-punajuuririsotosta ainesta arancineiksi?
Ehdottomasti. Yllätä päivällisvieraat rapeakuorisilla punajuuri-aurajuustoarancineilla, joiden ulkoasu ei vielä kerro värikkäästä ja maukkaasta sisällöstä yhtään mitään. Nämä arancinit eivät kaipaa mitään kastiketta kyytipojakseen vaan ne voi nauttia sellaisenaan. Katso täältä vinkit arancinien valmistamiseen.
Värikäs ja maukas Aura-punajuuririsotto
Course: KasvisruoatCuisine: ItaliaDifficulty: helppo4
annosta10
minutes20
minutesRisotto, johon punajuuri tuo sekä väriä että makua ja aurajuusto ihanan pehmeää rakennetta ja aromia. Valmistimme risoton keitetyistä punajuurista, mutta onnistut myös raastamalla raakaa punajuurta hienolla terällä.
Ainekset
200 g punajuurta (kts Vinkit)
100 g sipulia
1 valkosipulin kynsi
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
2 dl risottoriisiä
7 dl kanalientä
1 dl valkoviiniä
50 + 50 g aurajuustoa
50 g parmesanjuustoa
Ohjeet
- Kuumenna voi ja öljy kattilassa keskilämmöllä. Hienonna sipuli ja valkosipuli (sekä raasta punajuuri). Lisää kasvikset kattilaan ja kuullota niitä viiden minuutin ajan jatkuvasti sekoitellen. Vältä ruskistamasta sipuleita. Laita kanaliemi kuumenemaan toisessa kattilassa.
- Lisää riisi kattilaan kuullottumaan. Kuullota seosta viiden minuutin ajan jatkuvasti sekoitellen. Riisin pitäisi alkaa vähitellen muuttumaan hieman läpikuultavaksi.
- Kaada valkoviini kasvisten ja riisin joukkoon. Anna seoksen kiehahtaa ja samalla alkoholin haihtua. Kun viini on imeytynyt lähes kokonaan, aloita lisäämään kuumaa kanalientä kauhallinen kerrallaan riisin ja kasvisten sekaan.
- Sekoita riisi-kasvisseosta vähän väliä varmistaaksesi tasaisen kypsymisen. Kun edellinen kauhallinen on lähes imeytynyt, lisää uusi kauhallinen kanalientä.
- Lisää (kypsät punajuuret, samoin) parmesanraaste ja puolet aurajuustosta murennettuna ennen viimeistä kanaliemikauhallista. Sekoita ja anna seoksen kuumentua sekä nesteen imeytyä hetken ajan. Sammuta sitten liesi ja anna risoton levätä 2-3 minuutin ajan ennen kuin annostelet sitä lautasille.
- Koristele valmiit annokset lopusta aurajuustosta leikatuilla viipaleilla tai auramurulla sekä timjaminlehdillä.
Vinkit
- Jos käytät kypsää punajuurta, voit lisätä sen risoton joukkoon vasta aivan loppuvaiheessa. Pilko kypsä punajuuri veitsellä pieniksi suikaleiksi tai kuutioiksi.
- Mikäli käytät raakaa punajuurta, raasta se hienolla terällä ja lisää raaste kuullottumaan samaan aikaan sipulien kanssa.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM