Etusivu » Uusimmat » Basilika-Chilikana Thaimaan tapaan
Thai basilikakana, riisiä ja soijakastiketta pöydällä

Basilika-Chilikana Thaimaan tapaan

Basilika-chilikana on tyypillinen esimerkki thaimaalaisen keittiön ruoka-annoksesta. Muutamassa minuutissa valmistuva arkiruoka sisältää vain muutaman ainesosan mutta yllättää vahvoilla mauillaan. 

Hyppää reseptiin >>>

Thaimaalainen keittiö perustuu ruoan nopeaan kypsentämiseen ja perusmakujen yhdistämiseen. Kalakastikkeen happamuus, soijan suola ja umami, chilin tulisuus ja sokerin makeus saavat tässä annoksessa rinnalleen aromaattiset ja maukkaat valkosipulin sekä basilikan. 

Kun haluat valmistaa helpon ja nopean aterian, joka on täynnä makua niin kannattaa kääntää katse thaikeittiön suuntaan. Ei tuntikausien marinointia, pitkää haudutusta tai monimutkaisia raaka-aineita. Thaimaassa kokkia ei rasita tiskivuorikaan. Proteiinit leikataan pieniksi paloiksi tai ohuiksi suikaleiksi, värikkäät kasvikset saavat jäädä rapeiksi. Kaikki viettävät vain tarvittavan ajan kuumalla pannulla ja kokonaisuus maustetaan valkosipulilla, chilillä ja kastikkeilla. Annoksia nostetaan pöytään jaettavaksi sitä mukaa kun ne valmistuvat. 

Basilika-chilikana valmistuu seitsemästä raaka-aineesta

Kana. Thaimaalaiset arvostavat kaikkia kanan osia, sillä heidän käsityksensä mukaan luun vieressä oleva liha on maukkaampaa. Tässä annoksessa voit käyttää mitä tahansa kananlihaa, mutta helppo valinta on luuton rintaleike. Leikkaa kana suupalan kokoisiksi paloiksi, jotta kypsyminen on nopeaa.

Chili. Olennainen osa thairuokien makumaailmaa. Tottumattomalle länsimaalaiselle aidon thairuoan tulisuus saattaa olla tuskallinen kokemus. Osta marketista isoja punaisia chilejä, poista niistä siemenet ja niiden kiinikkeet. Pilko chilit muutamaan osaan, jotka saat tarvittaessa poistettua ruoasta niin pääset alkuun chilien käytössä.

Valkosipuli. Pilko pieneksi, mutta varo polttamasta kuumalla pannulla. Tumman ruskeaksi paahtunut valkosipuli on menettänyt parhaat arominsa ja maistuu enää kitkerältä.

Kastikkeet maustavat thairuoka-annoksen

Kalakastike. Thaimaalaisen keittiön kivijalka ja kulmakivi. Tuoksu ei hurmaa, mutta kalakastike tuo ruokaan herkullisen maun. Valmistetaan fermentoimalla kalaa veden ja suolan kanssa. Korkealaatuinen kalakastike on kirkasta ja väriltään punaruskeata. 

Soijakastike. Yleisin thaimaassa käytetty soijakastiketyyppi on vaalea soijakastike (light) , joka tunnetaan myös nimellä thin. Lähikaupasta thaisoijaa saattaa olla turha etsiä, mutta aasialaisisten ruokakauppojen valikoimaan se kuuluu. Vaalea kiinalainen soijakastike käy korvaajaksi. 

Sokeri. Tuo ruoka-annokseen tarvittavaa makeutta sekä karamellisoi kanan pintaa. Thaikeittiön perinteinen palmusokeri voidaan hyvin korvata ruokokidesokerilla.

Thaibasilika. Tätä löytyy isompien marketien yrttivalikoimasta. Sen maku on tavallisesta basilikasta poikkeava, sisältäen häivähdyksiä lakritsista, aniksesta ja mintusta. Jos et onnistu saamaan thaibasilikaa käsiisi, voit korvata sen tavallisella basilikalla. Ja nimenomaan tuoreella basilikalla, ei kuivatulla.

Tarjoile Basilika-chilikana täydellisesti kypsennetyn jasmiiniriisin kanssa.

Thai basilika-chilikana valmistuu nopeasti

Course: KanaruoatCuisine: ThaimaaDifficulty: Helppo
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

10

minutes
Keittoaika

10

minutes

Thai basilika-chilikana on aromaattinen ja maukas annos, joka valmistuu hetkessä vähillä raaka-aineilla. Riisin kypsyessä ehdit valmistella ja kypsentää kanan yhdessä muiden ainesten kanssa. Kuvan annoksen kuivattu chili ei hehku tuoreen punaisen chilin kaltaisesti...

Ainekset

  • 400 g kanan rintafileitä

  • punainen chili

  • 4 valkosipulin kynttä

  • 2 rkl kalakastiketta

  • 2 rkl soijakastiketta

  • 1 rkl ruokokidesokeria

  • (thai)basilikan lehtiä

Ohjeet

  • Kuumenna öljy wokkipannussa keskikorkealla lämmöllä ja kuullota pilkottua valkosipulia ja hienonnettua chiliä tuoksuvaksi, noin 2-3 minuuttia.
  • Lisää suupalan kokoisiksi pilkotut kananpalat ja pikapaista kuumalla pannulla pyöritellen kunnes pinta on ruskistunut.
    Thai basilika-chilikana ainekset
  • Lisää kanan joukkoon pannulle sokeri, kalakastike ja tumma soijakastike. Kuumenna kastike kiehuvaksi. Varmista että kana on kypsää.
  • Sekoita joukkoon puoli kourallista basilikan lehtiä ja säästä tusinan verran lehtiä koristeluun. Sammuta liesi.
  • Siirrä valmis ruoka tarjoilulautaselle, koristele annos basilikalla ja tarjoile heti höyrytetyn jasmiiniriisin kanssa. 

Vinkit

  • Jos kaupan yrttihyllystä löytyy tuoretta thaibasilikaa, kannattaa hyödyntää tässä reseptissä sen aromaattisempi maku.
  • Ohje täydellisen jasmiiniriisin valmistamiseen.
  • Kiinnostaako tietää enemmän thaimaalaisista maustekastikkeista? Tässä hyvä ja kompakti artikkeli.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*