Etusivu » Uusimmat » Täydellinen basmatiriisi intialaiselle aterialle
Jasmiiniriisi tai basmatiriisi mustassa kulhossa.

Täydellinen basmatiriisi intialaiselle aterialle

Basmatiriisi on kevyesti pähkinäinen, pitkäjyväinen riisi jota viljellään Intiassa ja Pakistanissa. Se sopii mainiosti intialaisen keittiön ruokien lisukkeeksi koska se on vähemmän tarttuvaa kuin jasmiiniriisi. Tärkeätä on kypsentää basmatiriisi oikealla tavalla.

Hyppää reseptiin >>>

Riisilajikkeet ovat erilaisia. Suosittelemme valitsemaan kyseisen keittiön tyypilliseen annokseen tai ruokalajiin tarkoitettu riisilajike. Puuroriisistä ei synny paras risotto, eikä jasmiiniriisistä täydellinen paella. Marketien riisivalikoima kattaa peruslajikkeet joilla pääset pitkälle, etnisistä kaupoista löytyvät isommat pakkauskoot ja erikoisuudet. Keskitymme tässä artikkelissa intialaisen ruoan kanssa tavallisesti tarjottavan basmatiriisin valmistamiseen.

Onnistuneen lopputuloksen kannalta on tärkeätä, että veden ja riisin suhde on oikea. Liian runsaassa vedessä riisiä keitetään liian kauan ja ylikypsä riisi muuttuu rakenteeltaan epämääräiseksi ja pehmeäksi. Riisilajikkeissa on merkittäviä eroja jotka vaikuttavat tarvittavan veden määrään, keittoaikaan ja -tapaan.

Alla olevat vinkit koskevat kahden desilitran riisimäärän, noin neljän hengen lisukeriiisin kypsentämistä.

Pitäisikö basmatiiriisi huuhdella ennen valmistamista?

Basmatiriisin voi huuhdella tai pestä ennen sen keittämistä. Marketeissa myytävien, kilon riisipakkausten osalta huuhteleminen ei ole välttämätöntä, säkkikaupalla myytävän riisin osalta se voisi olla suositeltavaa. Suurta vahinkoa huuhtelemisella et saa aikaan, joten huuhtele riisi jos koet siihen tarvetta. Vähennä silloin liotus- ja keittoveden määrää parin ruokalusikallisen verran.

Kannattaako basmatiriisiä liottaa?

Kyllä. Liota basmatiriisiä 20 – 30 minuuttia ennen kypsentämistä. Voit hyödyntää liotusveden kypsennyksessä, joten lisää kattilaan liotusvettä alla olevan ohjeen mukaisesti. 

Mikä on oikea basmatiriisi – vesi suhde?

Riisipaketeissa annetuissa keitto-ohjeissa on tavalllisesti tarpeettoman suuri määrä vettä. Jasmiiniriisin kanssa vettä tarvitaan suhteessa 1:1,5, eli esimerkiksi 2 desilitraan riisiä käytetään 3,5 desilitraa vettä. Ja tämä määrä tarkoittaa liottamiseen sekä kypsentämiseen käytettävää vesimäärää. Älä kaada liotusvettä pois vaan käytä se sellaisenaan riisin kypsentämiseen, sopivan suolamäärän kanssa.

Voinko käyttää liemiä basmatiriisin keittämiseen veden sijasta?

Ilman muuta. Miedosti maustettu liha-, kana- tai kasvisliemi sopii erinomaisesti riisin kypsentämiseen. Jos käytät fondia tai liemikuutiota liemen maustamiseen, ota se huomioon suolan määrässä – monet fondit ja kuutiot sisältävät yllättävän paljon suolaa. Basmatiriisiä voi maustaa yrteillä ja mausteilla, kuten neilikka, kanelitanko, juustokuminan siemenet tai valkosipuli.

Lisätäänkö riisi kylmään vai kiehuvaan veteen?

Basmatiriisi liotetaan viileässä vedessä. Kuumenna vesi-riisiseos liottamisen jälkeen kiehuvaksi ja vähennä sitten lieden tehoa ylläpitämään kevyt kiehuminen.

Pitääkö basmatiriisiä sekoittaa kypsennyksen aikana?

Pidä kattilan kansi raollaan kypsennyksen ensimmäisen vaiheen aikana, mutta älä sekoita riisiä. Sulje sitten kansi tiiviisti.

Kannattaako basmatiriisin antaa tekeytyä?

Riisi jatkaa kypsymistä ja imee kosteutta vielä liedellä kypsennyksen jälkeen. Anna siis riisin vetäytyä kattilassa 5 minuutin ajan keittämisen päätyttyä. Avaa kattilan kansi vasta vetäytymisajan jälkeen ja sekoita riisi esimerkiksi nuolijaa käyttäen kuohkeaksi tarjoilemista varten. Haarukka saattaa rikkoa riisin pintarakenteen ja tehdä basmatiriisistä tarttuvaa – mikä ei ole tarkoitus.

Basmatiriisi pääsi loppumaan – korvaa jasmiiniriisillä

Paras vaihtoehto basmatiriisin korvaamiseksi on jasmiiniriisi. Vaikka ne pitkäjyväisinä lajikkeina ovatkin ulkoisesti toistensa kaltaisia, ne eroavat ominaisuuksiltaan. Jasmiiniriisiä ei lioteta ennen kypsentämistä ja se keitetään vesisuhteella 1 : 1,25, kahteen desilitraan riisiä käytetään 2,5 desilitraa vettä tai lientä.

Kaada riisi ja vesi kattilaan, lisää suola. Kuumenna nopeasti kiehuvaksi ja sulje kattilan kansi tiiviisti. Kannessa ei saa olla höyryaukkoja ja sen pitää sulkeutua tiiviisti. Älä avaa kantta ennen kuin riisi on valmista. Laske lieden teho kiehumisen ylläpitotasolle ja jatka kypsennystä 10 minuutin ajan. Sammuta sitten liesi ja anna riisin tekeytyä 10 minuutin ajan. Avaa kansi vasta nyt. Sekoita kypsä riisi haarukalla ja tarjoile.

Ruokalajeja joihin basmatiriisi sopii

Olemme koonneet Maailman Maut -sivuille erilaisia reseptejä intialaisesta keittiöstä. Klikkaa hakemistosta asiasanaa Intia – tai tutustu esimerkiksi aromikkaaseen Kana Kormaan tai maailman valloittaneeseen Butter Chickeniin

Basmatiriisi keitetään eri tavalla

Course: LisukkeetCuisine: IntiaDifficulty: Helppo
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

30

minutes
Keittoaika

20

minutes

Intialaiselle aterialle sopiva basmatiriisi muistuttaa ulkonäöltään jasmiiniriisiä, mutta sen kypsentäminen tapahtuu eri tavalla.

Ainekset

  • 2 dl basmatiriisiä

  • 3,5 dl vettä

  • 0,5 tl suolaa

Ohjeet

  • Basmatiriisiä suositellaan liotettavaksi 30 minuutin ajan ennen kypsentämistä, vesi-riisisuhteella 1:1,75. Voit siis käyttää 2 desilitran basmatiriisimäärän liottamiseen 3,5 desilitraa vettä ja kypsentää riisin liotusvedessään.
  • Keitä basmatiriisiä aluksi 8 – 10 minuuttia kattilan kansi raollaan, sulje sitten kansi ja alenna lieden teho hyvin miedolle. Kattilan kannen pitää olla tiiviisti sulkeutuva, eikä siinä saa olla höyryaukkoja.
  • Jatka kypsennystä 5 minuutin ajan. Sammuta sitten liesi ja anna riisin vetäytyä kannen alla vielä 5 minuutin ajan ennen tarjoilemista.
  • Sekoita kypsä riisi irtonaiseksi esimerkiksi nuolijaa tai silikonikauhaa käyttäen. Haarukka saattaa rikkoa riisin pinnan ja tehdä basmatiriisistä tahmeaa sekä tarttuvaa.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*