Etusivu » Uusimmat » Blinit – sesongissa vuoden ympäri
Paistettu Blini valurautapannussa.

Blinit – sesongissa vuoden ympäri

Blinit ovat slaavilainen versio pannukakuista tai letuista. Venäjällä blinejä nautitaan sekä suolaisten että makeiden lisukkeiden kanssa, aivan kuten amerikkalaisia pannukakkujakin voidaan tarjoilla suolaisena tai makeana versiona. 

Hyppää reseptiin >>>

Suomessa blinit valmistetaan halkaisijaltaan 10 – 15 cm pannussa ja noin 1 cm paksuina. Autenttiset venäläiset blinit muistuttavat meidän ohukaisiamme, jotka paistetaan isolla pannuilla ja ohuina.Blinejä on valmistettu vuosisatojen ajan eri muodoissa ja niiden alkuperä lieneekin muinaisten Kreikan, Rooman ja Egyptin valtakuntien keittiöissä.  

Blinien raaka-aineina käytetään perinteisesti tattari- tai vehnäjauhoja ja niiden yhdistelmiä. Pelkästä tattarijauhosta valmistetut blinit sopivat myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Lisäksi blinitaikinaan käytetään vettä tai maitoa, olutta, kananmunia, suolaa sekä voita, reseptistä riippuen.

Blinitaikina käy yön yli ja paistuu kuumalla pannulla

Keittiömestari Risto Mikkolan mukaan onnistuneiden blinien salaisuus on useamman asian summa. – Taikina pitää tehdä edellisenä päivänä. Sen annetaan käydä lämpimässä yön yli.

Juuri ennen paistamista taikinaan sekoitetaan kevyesti kirkastettu voi, sillä tavallisen voin hera kärähtää helposti. Taikinaan lisätään myös hyvin vatkattu valkuainen hetkeä ennen paistamista. Valkuainen tuo taikinaan tarvittavan kuohkeuden.

Omat kikkansa on myös blinien paistamisessa. Pannun tulee olla kuuma. Jos taikinan laittaa kylmälle pannulle, niin rasva jää blinin sisään. Jos taikina puolestaan on juuri tehty, taikina jää pönäkäksi, ei kuohkeaksi. Valurautapannu on paras. Oikeiden blinipannujen sijaan voi käyttää myös ohukaispannua, ohjeistaa Mikkola.

Blinit sopivat tarjottavaksi vuoden ympäri

Suomessa blinisesonki ajoittuu kevättalveen, jolloin mätikaloista saadaan monen herkkusuun arvostamaa lisuketta blinien päälle. Smetana, mäti, silputtu sipulli sekä mustapippuri ovat tyypillinen yhdistelmä blinien kanssa tarjoiltavaksi. Kirjolohen, siian tai muikun mäti ovat kotimaisia lisukeversioita mutta myös sammenmätiä eli kaviaaria saattaa joidenkin ravintoloiden blinilistoilta löytyä.

Blinit sopivat kuitenkin mainosti tarjoiltavaksi vuoden ympäri erilaisten lisukkeiden, kuten esimerkiksi savulohen, sienisalaatin tai skagenröran kanssa. Blinit sopivat hyvin pakastettavaksi joten kannattaa valmistaa kerralla suurempi erä ja lämmittää ne voisulassa ennen tarjoilemista.

Ruokajuomaksi blinien kanssa sopii olut tai valkoviini, myös kuohuviini on kokeilemisen arvoinen palanpainike, etenkin mäti- tai kalablineille. 

Blinit Risto Mikkolan tapaan

Course: AlkuruoatCuisine: VenäjäDifficulty: Helppo
Servings

6

annosta
Prep time

12

hours 
Cooking time

45

minutes

Tällä ohjeella tulee n. 50 kappaletta pikkublinejä lettupannulla tai tusinan verran blinipannulla paistettuja isoja blinejä. Käytä kirkastettua voita, valurautaista pannua ja keskilämpöä liedellä.

Ainekset

  • 4 dl täysmaitoa

  • 15 g tuorehiivaa - tai 1/2 pss kuivahiivaa

  • 3 dl tattarijauhoa

  • 3 dl vehnäjauhoa

  • 2 dl olutta (lager)

  • 50 g voita

  • 1 rkl suolaa

  • 3 kpl kananmunia

  • 200 g kirkastettua voita paistamiseen

Ohjeet

  • Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva ja tattarijauho. Anna olla huoneenlämmössä liinan alla astiassa vähintään 12 tuntia tai yön yli.
  • Lisää joukkoon huoneenlämpöinen olut, vehnäjauho, suola ja kananmunan keltuaiset. Vaahdota valkuaiset kevyeksi vaahdoksi, nostele vaahto varovasti taikinan joukkoon, lisää lopuksi sulatettu voi (50 g). Anna taikinan tekeytyä 10 minuuttia.
  • Lämmitä blinipannu, laita pannulle reilusti voisulaa ja nostele taikina pannulle. Paista niin kauan, kunnes blinien reunat rupeavat hyytymään, voitele välillä voisulalla.
  • Käännä ja paista vielä muutama minuutti, voitele välillä voisulalla. Ota kypsät blinit pannulta, tarjoa täytteiden kera.

Vinkit

  • Anna valurautapannun lämmitä ainakin 10 minuuttia liedellä ennen kuin alat paistaa blinejä. Testaa voinokareella että pannu on tarpeeksi kuuma.
  • Tattarijauhoista tai riisijauhoista valmistetut blinit sopivat gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.
  • Resepti: Risto Mikkola, Iltalehti

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*