Borssi, joka tunnetaan myös nimellä borsch, on perinteinen keitto, joka tunnetaan erottuvasta punaisesta väristään, jonka antaa sen toinen pääainesosa, punajuuret. Toisena pääraaka-aineena keitossa on kaali. Borssi on Ukrainan kansallisruoka ja suosittu ruokalaji monissa Itä-Euroopan maissa.
Borssi valmistetaan kuullottamalla kasvikset, liemi lisäämällä ja hauduttamalla keitto kypsäksi. Se voidaan tarjoilla kylmänä tai lämpimänä, usein smetananokareella koristeltuna. Borssin värikäs ulkoasu johtuu keitossa käytettävistä punajuurista joita täydennetään kaalilla. Porkkana ja sipuli tuovat syvyyttä keiton makuun. Tomaatti ja etikka maustavat hapoillan keittoa ja tekevät siitä aromaattisen ja hieman kirpeän makuisen.
Borssi on keitto jolla on pitkät perinteet
Borssin historia juontaa juurensa muinaiseen keittoon, joka valmistettiin säilötyistä varsista, lehdistä ja kukinnoista, jotka antoivat sille happaman maun. Ajan myötä resepti kehittyi, ja 1500-luvulla ukrainalaiset alkoivat lisätä punajuuria keittoon, mikä toi siihen makeutta ja voimakasta väriä. Borssista tunnetaan lukuisia versioita joissa raaka-aineet hieman vaihtelevat. Kasvisversiossa lihaliemi korvataan kasvisliemellä ja jätetään alla olevassa reseptissä käytetty palvikinkku pois.
Borssi voidaan koristella tillillä tai persiljalla, ja se tarjoillaan usein ruisleivän tai valkosipulilla maustettujen pampushky-leipien kanssa. Borssi on nykyäänkin suosittu keitto sekä arki- että juhlaruokana Itä-Euroopassa.
Borssi on maukas punajuurikeitto
Course: KeitotCuisine: UkrainaDifficulty: Helppo8
annosta20
minutes2
hoursBorssi eli punajuurikeitto on alkuperältään ukrainalainen hapanimelä keitto, jonka Unesco on liittänyt aineettoman kulttuuriperinnön luetteloonsa ukrainalaisena kansallisruokana. Se on ollut suosittu ruoka jo keskiajalla, ja borssi on mainittu monenlaisissa ruoanlaittoon liittyvissä lähteissä. Tämän keiton perinteisiä raaka-aineita ovat punajuuri, sipuli, porkkana, selleri, lihaliemi, hapankaali ja mausteena etikka, suola, pippuri ja ripaus sokeria.
Keitosta usein käytetty Borsch-muoto on sen venäjänkielinen versio, joka on vakiintunut käyttöön myös Suomessa. Kielenhuoltajat ovat kuitenkin suositelleet, että suomenkielessä käytetään muotoa borssi, joka on lähempänä keiton alkuperäistä ukrainalaista muotoa.
Ainekset
4 kpl isoja punajuuria
vettä, suolaa
2 rkl punaviinietikkaa
600 g valko- tai punakaalia
1 kpl sipuli
2 kpl valkosipulinkynsiä
2 kpl porkkanaa
200 g juuriselleriä
150 g ylikypsää palvikylkeä
3 rkl voita
3 rkl tomaattipyrettä
1-1,5 l lihalientä
1 rkl hunajaa
1 kpl laakerinlehti
1 kpl rosmariininoksa
6 kpl kokonaisia mustapippureita
0,5 tl kuminansiemeniä
1 tl merisuolaa
smetanaa
lehtipersiljaa
Ohjeet
- Pese punajuuret. Keitä 50-60 minuutin ajan. Kuori lämpiminä ja suikaloi ohuiksi. Nosta kulhoon ja mausta punaviinietikalla. Voit tehdä tämän jo edellisenä päivänä
- Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. (monitoimikoneen raastin, karkea terä) Kuori ja suikaloi sipuli. kuori ja raasta myös valkosipuli, porkkanat ja sellerinpala monitoimikoneella. Kuutioi palvikylki.
- Sulata voi kattilassa. Lisää tomaattipyre, kasvikset ja palvikuutiot. Kuullota miedolla lämmöllä 10 minuutin ajan.
- Lisää lihaliemi, hunaja, mausteet ja suola. Kiehauta ja hauduta 30 minuuttia.
- Lisää punajuurisuikaleet ja ruokalusikallinen etikkamaustelientä. Hauduta 20 - 30 minuuttia.
- Maista ja mausta tarvittaessa vielä etikalla, suolalla ja sokerilla kunnes saat tasapainoisen hapanimelän maun. Tarjoa smetanan ja persiljan kanssa.
Vinkit
- Anna keiton tekeytyä päivä tai pari jääkaapissa ennen nauttimista.
- Borssi sopii hyvin pakastettavaksi - tee kerralla reilu kattilallinen!
- Tämä resepti on aikanaan napattu lopetetusta Olivia-lehdestä.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM