Bratwurst ja tumma olutkastike ovat mainio saksalainen Bierhausruoka. Valkosipulinen perunapyree ja hapankaali viimeistelevät maukkaan kokonaisuuden. Tuunaa annosta valitsemalla mukaan myös muita saksalaisia makkaroita.
Saksalaiset osaavat valmistaa maukkaat makkarat ja oluet. Oktoberfest on eräänlainen olutvuoden huipentuma, jota juhlistetaan ympäri maailman – mutta näin herkullinen pubiruoka ansaitsee huomiota muulloinkin. Tämän annoksen kruunaavat makeantäyteläinen tumma olutkastike ja hapankaali.
Saksalainen pubiruoka on maultaan runsasta
Siinä missä suomalaiset menevät pubiin juomaan, saksalaiset menevät viihtymään. Oleellinen osa saksalaista pubikulttuuria on sosiaalinen kanssakäyminen, juoman ja ruoan ohella. Ruokalistat vaihtelevat alueittain, mutta hyvin tyypillisiä tarjottavia ovat erilaiset makkara-annokset, haudutettu porsaanliha sekä hapankaali. Eri raaka-aineista valmistetut leikkeet eli Schnitzelit ja Currywurst ovat myös oluttupien suosittuja nälän karkoittajia. Tämä resepti sai innoituksensa Bremenistä – siellä paikallisessa joenrantaravintolassa meille tarjoiltiin vastaavankaltaista annosta.
Makkaroita, joissa on makua ja rakennetta
Tyypilliset saksalaiset makkarat ovat lihaisia – ja rasvaisia. Eli maukkaita. Vaalea Bratwurst on porsaanlihamakkaroiden versioista tunnetuin ja saatavilla myös useimmista meikäläisistä marketeista, joko normaalikokoisena tai pikkusormen vahvuisina minimakaroina. Molemmat sopivat tähän reseptiin. Weisswurst on vielä bratwurstia valkoisempi, meillä harvinainen baijerilainen vasikanlihamakkara.
Jos marketin hyllystä tai erikoisliikkeestä löytyy esimerkiksi puraistaessa mukavasti napsahtavaa Knackwurstia tai usein kevyesti savustettuna valmistettua Bockwurstia, niin osta pois ja kokeile tässä reseptissä. Makkaroihin kannattaa paistaa kunnon väri kuumalla pannulla.
Olutkastike valmistetaan tummasta oluesta
Tämän reseptin ytimessä on tumma ja täyteläinen olutkastike. Kannattaa valita olueksi erikoisuuksien joukosta yksi kaikkein tummimmista, esimerkisi stout, porter tai trappist. Jos näitä ei löydy, niin myös tummasta lagerista saa aikaan täysin pätevän lopputuloksen. Mausteiset IPAt, APAt ja muut erikoisuudet voi kokki nauttia ruoanlaiton yhteydessä, mutta tähän kastikkeeseen niitä emme suosittele.
Kuutioi kasvikset mahdollisimman pieniksi, jotta maut irtoavat maksimaalisesti kastikkeeseen. Kuullota niitä keskilämmöllä kunnes sipuli alkaa ottaa jo selvästi havaittavaa ruskeaa väriä pintaansa. Kastike saa tästä lisää karamellista aromia. Olutta saa haudutella keskilämmöllä 10-15 minuutin ajan. Tässä vaiheessa kastike näyttää vielä valjun väriseltä, mutta siitä ei kannata huolestua.
Demi-glace on valmis kastikepohja, jota keittiöammattilaiset käyttävät kastikkeisiinsa. Se valmistetaan useamman päivän kuluessa paahdetuista luista ja kasviksista hauduttamalla, joten tässä kohtaa kannattaa oikaista kaupan kautta. Demi-glace tuo olutkastikkeeseen sen syvän värin ja kiillon. Hauduttele kastike puoleen alkuperäisestä määrästään ja tasapainottele sitten maku kohdalleen lisäämällä kerrallaan sokeria, suolaa, pippuria ja soijaa. Kastike saa olla reilusti vahvan ja hieman ylisuolaisen makuista, sillä lautasella maku hieman laimenee.
Lisukkeet viimeistelevät annoksen
Mikään ei tietysti estä nauttimasta makkaraa ja perunapyrettä sellaisenaan, mutta kannattaa panostaa hieman myös lisukkeisiin. Valmista kerralla kaksinkertainen annos pyrettä ja hyödynnä se Kana Schnitzelin lisukkeena. Hapankaali saa vahvan suosituksen osana tätä annosta. Esimerkiksi Lidlin perusvalikoman valkoviinillä maustettu hapankaali on miedon makuinen ja turvallinen valinta myös ensikertalaiselle. Paahdettu sipulirouhe tuo rapsakkaa rakennetta ja makua, joten sitäkin kannattaa hankkia valmiina lähikaupasta.
Viimeisenä lisukkeena ruokajuomasuositus: vaalea saksalainen lager. Oktoberfest-erikoisolutvalikoma saapuu Alkoihin vuosittain syyskuun ensimmäisinä päivinä ja tarjoaa nautittavaksi tavallista tanakamman makuisia lagereita muutaman viikon ajan.
Bratwurst, tumma olutkastike ja perunapyre
Course: LiharuoatCuisine: SaksaDifficulty: keskivaikea4
annosta30
minutes40
minutesSaksalainen pubiruoka, jossa tähtenä loistaa aavistuksen makeaan vivahtava tumma olutkastike. Paistetut bratwurstit saavat rinnalleen valkosipulila maustetun perunapyreen ja hapankaalia. Oktoberfest voi alkaa!
Ainekset
600 g bratwurstia
- Tumma olutkastike
2 dl tummaa olutta
1 tl voita
60 g salottisipulia
60 g porkkanaa
30 g juuriselleriä
3 mustapippuria
2,5 dl demi-glace kastikepohjaa
2 tl fariinisokeria
0,5 tl suolaa
0,5 rkl soijakastiketta
mustapippuria
ruskeaa maissisuurustetta
- Valkosipulinen perunapyree
- Tarjoiluun
paahdettua sipulia
hapankaalia
porkkanakuutioita
Ohjeet
- Kuutioi sipuli ja juurekset mahdollisimman pieneksi.
- Aloita perunapyreen valmistelu: laita perunat kypsymään ja valkosipuli-voiseos paahtumaan.
- Kuumenna kattilan pohjalla voinokare. Kaada sipuli ja juurekset sekä mustapippurit kattilaan. Kuullota kasviksia keskiämmöllä kunnes sipuli alkaa ottaa jo hieman väriä..
- Lisää olut kattilaan. Keitä seosta miedolla lämmöllä noin varttitunti, tai kunnes oluen määrä on haihtunut puoleen.
- Tässä vaiheessa valkosipulin pitäisi olla paahtunut ja voin hieman ruskistunut. Soseuta valkosipuli voin joukkoon.
- Siivilöi kastike ja kaada liemi takaisin kattilaan. Lisää mukaan demi glace. Kuumenna, keitä kastiketta kokoon noin 10 minuutin ajan
- Suurusta kastiketta tarvittaessa maissisuurusteella, jotta saat aikaan sopivan paksun koostumuksen. Mausta kastike fariinisokerilla, soijalla, suolalla ja pippurilla. Tasapainoinen maku löytyy kastiketta maistelemalla ja mausteita lisäämällä.
- Paista makkaroihin kaunis väri. Viimeistele perunapyree. Tarjoile annos paahdetun sipulin, hapankaalin ja porkkanakuutioiden kanssa.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM