Etusivu » Uusimmat » Butter Chicken – intialainen maailmanvalloittaja
Butter Chicken annos lautasella

Butter Chicken – intialainen maailmanvalloittaja

Butter Chicken on modernin ajan klassikkoruoka, joka valmistettaan perinteiseen tapaan keraamisessa tandoorissa ja maustettu lempeästi. Tämä ruokalaji valmistuu vaivattomasti myös kotikeittiössäsi, sillä tarvittavat raaka-aineet löytyvät lähikaupan hyllystä.

Hyppää reseptiin >>>

Kaksi Peshawarista kotoisin olevaa Punjabi-hindusiirtolaista, Kundan Lal Jaggi ja Kundan Lal Gujral, kehittivät 1950-luvulla tämän herkullisen ruokalajin, joka tunnetaan nykyään ympäri maailmaa. 

Ajan mittaan siitä on tehty lukemattomia variaatioita, hyödyntämällä erilaisia mausteita ja yrttejä – sekä luonnollisesti myös lihattomia versioita joissa kanan korvaa tofu, mifu tai halloumijuusto.

Herkullinen Butter Chicken on mutkaton ja helposti valmistettava ruokalaji. Paloiteltu kana marinoidaan aromaattisessa jogurttimarinadissa, ennen kuin se kypsennetään mausteisen tomaattikastikkeen kanssa, joka antaa ruokaan juuri sopivasti mausteista lämpöä.

Butter Chicken ei olekaan nimensä mukainen

Jos ajatellaan laajemmin voita sisältäviä ruokia, niin Butter Chicken ei ole alkuunkaan sitä mitä nimi lupaa. Ainoa järkeen käypä selitys nimelle voisi olla se että kana hautuu kastikkeessa niin mureaksi, että se sulaa suussa – voin tapaan.

Pilko kana parin sentin paloiksi, jotta lopputuloksesta tulee mehevä. Valmista marinadi ja yhdistä joukkoon kananpalat. Anna marinadin vaikuttaa mielellään seuraavaan päivään, vähintään kuitenkin puolen tunnin ajan.

Aloita ruoan valmistaminen kastikkeeseen tulevien kasvisten pilkkomisella. Hienonna sipuli mahdollisimman pieneksi tai raasta se inkiväärin tapaan, mikäli tavoittelet sileämpää kastiketta. Kuullota sipulia, valkosipulia ja inkivääriä öljyssä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Intialaisen keittiön tyyliin kuuluu kuivamausteiden herätteleminen pannulla ennen nesteiden lisäämistä ja niin toimitaan tässäkin reseptissä.

Hauduta kastike ja kana pannulla kypsiksi

Lisää tomaattimurska ja kuumenna kastike kiehumispisteeseen. Sen jälkeen voit laskea lämmön haudutusteholle ja antaa kastikkeen porista kevyesti kannen alla parinkymnenen minuutin ajan ennen kuin halutessasi soseutat sen sileäksi. Seuraavaksi kastikkeeseen lisätään sekoitellen kerma, suola ja sokeri.

Paista kananpaloihin nopeasti väri paistinpannulla. Yhdistä ruskistetut palat kastikkeeseen ja hauduttele vielä 10 minuutin aja, jotta kanat ovat läpikotaisin kypsiä. Tarjoile Butter Chicken basmatiriisin, naan-leivän ja raita-kastikkeen kanssa. Viimeistele annos tuoreella korianterisilpulla.

Butter Chicken

Course: PääruoatCuisine: Intia
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

30

minutes
Keittoaika

30

minutes

Butter Chicken valmistetaan tavallisesti kanasta, joka hautuu kypsäksi ja mureaksi lempeän mausteisessa tomaattikastikkeessa. Helposti valmistuva Butter Chicken on yksi suosituimmista intialaisista ruokalajeista maailmassa ja sitä tarjoillaan paljon myös länsimaisissa ravintoloissa ja kotikeittiöissä.

Nimestään huolimatta voin määrä tässä curryn tapaisessa ruoassa on varsin maltillinen. Tulisemman ruoan ystävät voivat lisätä reseptissä käytetyn chilin määrää ja vahvuutta. Lisukkeiksi sopivat mm. riisi, naan-leipä sekä kurkkuraita.

Ainekset

  • Broilerin marinadi
  • 4 broilerin rintafileetä

  • 1 valkosipulinkynsi

  • 1 dl turkkilaista jogurttia

  • 1 rkl raastettua inkivääriä

  • 2 tl garam masalaa

  • 2 tl juustokuminaa

  • 1 tl kurkumaa

  • 1 tl suolaa

  • ½ tl kuivattua chiliä myllystä

  • Kastike
  • 1 sipuli

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 1 rkl raastettua inkivääriä

  • 50 g voita

  • 2 tl garam masalaa

  • 2 tl juustokuminaa

  • 2 tl jauhettua korianteria

  • ½–1 tl kuivattua chiliä myllystä

  • 1 prk (400 g) tomaattimurskaa

  • 2 dl kuohukermaa

  • 2 tl sokeria

  • 1 tl suolaa

  • Lisäksi
  • riisiä ja/tai naan-leipää, raitaa

  • 1–2 rkl rypsiöljyä paistamiseen

  • tuoretta korianteria ja cashewpähkinöitä

Ohjeet

  • Leikkaa broilerinrinnat 2–3 cm:n paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Laita lihapalat ja valkosipulit kulhoon. Lisää jogurtti ja marinadin mausteet. Anna maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia, mahdollisuuksien mukaan yön yli.
  • Tee kastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Kuullota sipulia, valkosipulia ja inkivääriä voissa pannussa keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää kastikkeen mausteet ja paista sekoitellen noin minuutti.
  • Nosta lieden lämpöä, kaada tomaattimurska pannuun ja kiehauta seos. Laske sitten lämpöä ja anna kastikkeen porista noin 20 minuuttia.
  • Soseuta kastike teho- tai sauvasekoittimella. Laita se tehosekoittimesta takaisin pannuun ja lisää kerma, sokeri ja suola.
  • Paista broileripaloihin toisessa pannussa, muutamassa erässä, öljyssä kaunis väri. Laita paistetut palat kastikkeeseen ja kuumenna noin 10 minuuttia, kunnes broileri on kypsää.
  • Viimeistele ruoka korianterilla ja halutessasi myös cashew-pähkinöillä. Tarjoa keitetyn riisin tai naan-leivän kanssa.

Vinkit

  • Marinoi kanaa yön yli ja saat lihaan täyteläisemmän maun.
  • Kurkkuraita tuo viilennystä mahdollisesti tuliseen makuun ja naanleipä sopii dipattavaksi kastikkeeseen.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*