Etusivu » Uusimmat » Cacik on turkkilainen tulkinta tsatsikista
Cacik, turkkilainen versio tsatsikista.

Cacik on turkkilainen tulkinta tsatsikista

Cacik tai tsatsiki – yksi ja sama asia. Ei kuitenkaan aivan, sillä cacikia pidetään maailmankuulun tsatsikin esi-isänä ja se eroaa rakenteeltaan sekä maustamiseen käytetyn mintun osalta jonkin verran kreikkalaisten tunnetuksi tekemästä kurkku-jogurttikastikkeesta. 

Hyppää reseptiin >>>

Cacik ja tsatsiki ovat ilmeisesti yksi ikuisen turkkilais-kreikkalaisen kulttuurisodankäynnin kohde. Molemmat kansakunnat haluavat julistautua alkuperäisen kurkku-jogurttikastikkeen lähteiksi ja oman versionsa olevan se oikea. Meille kelpaavat molemmat – ja lähempi tarkastelu osoittaa pieniä eroja kahden herkullisen kurkku-jogurttikastikkeen välillä. 

Hyvä kokonaisuus syntyy vain muutamasta raaka-aineesta

Yksinkertaisuus on cacikin salaisuus. Jogurtin raikas hapokkuus, kurkun rapeus, valkosipulin kirpeys ja aromaattinen minttu muodostavat kokonaisuuden, joka sopii monen ruoan ja aineksen kumppaniksi. Ripaus suolaa ja oliiviöljyä viimeistelee mainion kastikkeen, jonka voi jatkaa kylmällä vedellä raikkaaksi keitoksi. 

Erona kreikkalaiseen sukulaiseensa cacikin kurkku tavallisesti kuutioidaan, eikä siitä puristeta nestettä pois. Suolan vaikutuksesta nestettä poistuu jonkin verran ennen kastikkeen osien yhdistämistä. Lopputuloksena kurkunpalat tuovat kastikkeeseen enemmän rakennetta ja kurkun nestettä vapautuu vielä ajan mittaan notkistamaan cacikia. 

Turkkilainen jogurtti on rakenteeltaan kiinteämpää kuin kreikkalainen jogurtti. Eli mikäli haluat turkkilaisesta cacikistasi vähemmän juoksevaa, käytä kreikkalaisen jogurtin sijasta turkkilaista jogurttia. Ja vastaavasti saat kreikkalaisesta tsatsikista notkeampaa vaihtamalla turkkilaisen jogurtin tilalle kreikkalaista jogurttia. Jonkinlaista ironiaa kai tämäkin.

Cacik - turkkilainen versio tsatsikista

Course: KastikkeetCuisine: TurkkiDifficulty: helppo
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

5

minutes

Turkkilainen Cacik on kreikkalaisen tsatsikin esikuva ja siinä käytetään mausteina valkosipulia sekä minttua. Kevyt ja hieman kirpeä kastike toimii täydellisesti grillattujen lihojen ja kasvisten lisukkeena. Voit valmistaa Cacikin myös pienenä keittona lisäämällä seokseen vettä.

Ainekset

  • 500 g kreikkalaista jogurttia

  • 300 g kurkkua

  • 1 valkosipulin kynsi

  • 2 tl kuivattua minttua

  • suolaa

  • Viimeistelyyn
  • 2 rkl oliiviöljyä

  • tuoretta minttua

Ohjeet

  • Poista kurkun keskiosassa oleva siemenkota. Pilko kurkku ohuiksi suikaleiksi tai pieniksi kuutioiksi. Mausta suolalla ja anna vaikuttaa 5 minuutin ajan. Voit heittää irtoavan nesteen pois, niin saat Cacikiin kiinteämmän rakenteen.
  • Sekoita isossa kulhossa valkosipuli, jogurtti ja minttu. Lisää kurkut varovasti sekoittaen.
  • Lisää joukkoon oliiviöljy, sekoita kevyesti ja koristele kulho tuoreilla mintunlehdillä.

Vinkit

  • Cacik-resepti: Vidar Bergum
  • Voit tarjota Cacikin myös pienenä keittona. Lisää silloin em. aineksiin sekoittaen noin 0,2 dl jääkylmää vettä ja jaa seos neljään pieneen annoskulhoon.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*