Currywurst on saksalaisten katuruokaklassikko, jossa rapeakuoriseksi paistettu makkara alunperin tarjoiltiin sämpylän ja maukkaan tomaattikastikkeen kanssa. Miljoonat saksalaiset eivät voi olla väärässä – tämä makkarakastike on maailman suosituin.
Currywurst syntyi toisen maailmansodan jälkeisessä Berliinissä ja siitä on muodostunut ikoninen katu-ja pikaruoka-annos – mutta myös monessa ravintolassa ympäri Saksaa tarjottava ruoka. Yllättävintä currywurstissa on oikeastaan se miten vähän tunnettu ja tarjoiltu se Saksan ulkopuolella on.
Currywurstin yksinkertaiset raaka-aineet
Tämä nopeasti ja helposti valmistuva ruoka sopii välipalaksi tai kevyeksi ateriaksi. Sipulia, tomaattia ja mausteita sisältävä tomaattipohjainen kastike on maultaan kevyesti tulinen ja moniulotteinen. Currywurstin katuversion makkara on paksu ja kuoreltaan rapeaksi paistettu, esimerkiksi bratwust, bockwurst tai kielbase. Bratwurst on se mitä löytyy meikäläisistä lähikaupoista kaikkein todennäköisimmin.
Kastikkeen pohjaksi kuullotetaan sipuli pehmeäksi asti, mutta sitä ei ruskisteta. Kuullotuksen loppuvaiheessa pannulle lisätään kuivamausteet heräilemään parin minuutin ajaksi. Tämän jälkeen kaada joukkoon kastikkeen muut ainekset – tomaattimurska, ketsuppi ja sinappi. Sekoittele hetki, säädä tarvittaessa makua suolalla ja pippurilla. Hauduta kastiketta puoli tuntia miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen.
Kaksi tapaa tarjoilla Currywurst
Voit nauttia Currywurstin hot dogin tapaan, jolloin makkara sijoitetaan halkaistun sämpylän väliin ja kastiketta kaadetaan makkaran päälle. Helpompi ja tavallisempi tapa on leikata makkara suupaloiksi ja nauttia se paperikulhosta pienellä puisella haarukalla. Annosta voi täydentää ranskalaisilla perunoilla tai perunalohkoilla.
Lienee selvää, että Currywurstin kumppaniksi sopii vaalea saksalainen olut. Myös viinisuosituksia Currywurstille näkee, mutta Rieslingit on mielestämme parempi säästää muihin tarkoituksiin.
Currywurstista on luonnollisesti lukemattomia versioita, mutta berliiniläinen on se aito ja alkuperäinen. Tätä reseptiä on väitetty alkuperäiseksi, niin varmasti montaa muutakin. Joka tapauksessa, Currywurst on kokeilemisen arvoinen annos joka varmasti lämmittää mieltä ja kieltä.
Currywurst on saksalainen katuruoka
Course: LiharuoatCuisine: SaksaDifficulty: helppo4
annosta10
minutes30
minutesCurrywurst on saksalainen pika- ja katuruoka, joka on päässyt laulujen aiheeksi, kolikon kääntöpuolen kuvaksi ja jo suljetun museon teemaksi. Tämä ruoka ei kuitenkaan ole mitään museokamaa, vaan sitä nautitaan Saksassa useita satoja miljoonia annoksia tänäkin vuonna.
Ainekset
400 g makkaraa
- Kastike
2 rkl kasviöljyä
1 sipuli
2 tl paprikajauhetta
1 rkl curryjauhetta
1 tl chilijauhetta
400 g tomaattimurskaa
1 dl ketsuppia
2 tl Dijon-sinappia
1 rkl sokeria
3 rkl Worcestershire-kastiketta
suolaa
mustapippuria
Ohjeet
- Paista sipuli pehmeäksi. Lisää jauheet. Paista pari minuuttia jatkuvasti sekoittaen.
- Kaada mukaan muut aineet. Sekoita ja mausta.
- Anna kiehahtaa ja hauduttele sekoitellen puoli tuntia, kunnes kastike on tiivistynyt.
- Surauta kastike sauvasekoittimella ja siivilöi.
- Alkuperäisessä katuruokaversiossa kastike tarjoillaan paistetun makkaran ja sämpylän kera, tässä reseptissä paistettu makkara pilkotaan kastikkeen joukkoon ja tarjoillaan paistettujen perunalohkojen kanssa.
- Ripottele curryjauhetta annoksen pinnalle.
Vinkit
- Makkaraksi sopii bratwurst tai muu miedosti maustettu, porsaanlihasta valmistettu makkara.
- Voit tarjoilla currywurstin myös paistettujen perunalohkojen tai ranskalaisten perunoiden kanssa.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM