Empanadilla on puolikuun muotoinen pasteija, joka täytetään oman maun mukaisesti liha-, kala- tai kasvistäytteellä. Voit toteuttaa empanadillat vaivattomasti pakastealtaan lehti- tai voitaikinasta, vaihtoehtoisesti valmistaa itse helpon taikinan, jolla saa erinomaisen lopputuloksen.
Empanada on latinalaiskeittiöissä tunnettu, tavallisesti piirakan kokoinen täytetty leivonnainen, jossa on taikinakansi. Empanadilla on sen pienikokoisempi sukulainen, joita tarjoillaan pikkusuolaisena, tapaksena tai välipalana. Empanadat ja empanadillat tunnetaan laajalti espanjankielisissä maissa ja niitä valmistetaan maan ja alueen mukaan erilaisina versioina.
Aloita täytteen valmistamisella
Empanadilla on helppo valmistaa lähikaupan perusvalikoimaan kuuluvista aineksista. Täyte saa jäähtyä täysin ennen empanadilloijen kokoamista, joten taikinavaihtoehdosta riippumatta on paras aloittaa täytteen tekemisellä. Keitä kananmunat koviksi ja hienonna sillä aikaa kasvikset. Kuullota ensin sipulia ja valkosipulia öljyssä, lisää sitten pannulle paprikat ja anna seoksen hautua muutaman minuutin ajan. Kaada joukkoon kuutioidut tomaatit, keitä seosta 5-10 minuuttia kunnes tomaatit ovat soseutuneet ja reilusti niiden nestettäkin haihtunut.
Ota pannu pois liedeltä. Lisää joukkoon kaprikset, valutettu säilyketonnikala ja pilkottu kananmuna. Mausta suolalla ja pippurilla, sekoita ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Minkä taikinan valitset?
Helppo ratkaisu on napata kaupan pakastealtaasta voitaikina tai lehtitaikina. Voitaikinalla saat tasaisemman ja kiinteämmän rakenteen, lehtitaikina on mureneva ja ehkä aavistuksen kuivempi. Hintavertailussa lehtitaikina on noin puolet edullisempi, johtuen siitä että voitaikinassa käytetään voita ja lehtitaikinassa öljyä. Kaloritarkkailijan näkökulmasta taikinoilla ei ole eroa.
Teimme taikinan itse alkuperäisen reseptin ohjetta noudattaen. Monitoimikoneen taikinakoukkua käyttäen taikinasta tulee silkinsileä ja malko helposti levittyvä. Kannattaa kaulita taikina ohueksi, seurauksena on ehkä muutama extrakappale empanadilloja, mutta myös ohut ja rapeaksi paistuva kuori. Alkuperäinen 15 cm pyörylä tuottaa melkoisen isoja pasteijoita, meille sopivampi koko oli 12 cm muotilla leikatut pohjat.
Täytä vajaaksi, paista kullanruskeiksi
Kannattaa olla hieman nirso täytteiden määrän suhteen. Jätä reilu senttimetri tilaa empanadillan reunoille taittamista ja tiivistämistä varten. Painele reunat ensin kauttaaltaan kevyesti sormilla kiinni ja viimeistele reuna haarukalla painellen. Empanadilla pullistuu jonkin verran kuumassa uunissa, mutta hiivaton ja leivinjauheton taikina ei sinänsä kohoa. Voitele valmiit empanadillat vatkatulla kananmunalla ja paista uunin keskitasolla kullanruskeiksi.
Muutama pasteija saattaa hieman valuttaa nestettä raostaan, mutta siitä ei kannata huolestua. Kokeilimme painaa muutaman empanadillan pintaan reikiä veitsenkärjellä – lopputuloksen kannalta sillä ei ollut merkitystä.
Tarjoile empanadillat hieman jäähtyneinä tai huoneenlämpöisinä. Lisukkeeksi sopii mm. valkosipulimajoneesi, tomaattisalsa, romesco- tai chimichurri-kastike.
Empanadillas de Atún -tonnikalapasteijat
Course: Alkuruoat, KalaruoatCuisine: EspanjaDifficulty: keskivaikea12
annosta30
minutes20
minutesPuolikuun muotoiset pasteijat täytetään tonnikala-kasvis-kananmunatäytteellä. Ohutkuorinen pasteija sopii tarjottavaksi tapaspöydässä tai vaikka keiton lisukkeena.
Ainekset, 12-16 kpl
- Täyte
2 tölkkiä á 150 g tonnikalaa öljyssä
2 sipulia
2 tomaattia
1 punainen paprika
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
2 ruokalusikallista oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
1 rkl kapriksia
suolaa
mustapippuria
- Taikina
500 g vehnäjauhoja
250 ml lämmintä vettä
60 ml oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 kananmuna (voiteluun)
Ohjeet
- Täytteen valmistaminen
- Kuumenna oliiviöljyä suuressa pannussa keskilämmöllä
Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia, kunnes ne ovat läpikuultavia (noin 5 minuuttia). - Lisää hienonnetut paprikat ja kypsennä vielä 3 minuuttia
Lisää kuutioidut tomaatit ja keitä, kunnes ne ovat pehmeitä ja hieman kuivahtaneita. - Sekoita joukkoon valutettu tonnikala, pilkotut kananmunat ja kaprikset
Mausta maun mukaan ja anna jäähtyä kokonaan - Taikinan valmistaminen
- Sekoita jauhot ja suola isossa kulhossa.
- Lisää jauhojen joukkoon kädenlämpöinen vesi ja oliiviöljy.
- Vaivaa taikina tasaiseksi (monitoimikoneen taikinakoukulla noin 5 minuuttia).
- Anna taikinan levätä peitettynä noin 30 minuutin ajan.
- Kokoa ja kypsennä
- Kauli taikina 3 mm paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinasta halkasijaltaan 15 cm pyöreitä paloja. (kts. Vinkit)
- Aseta täytettä palan keskelle. Jätä reunoille vähintään 1 cm ilman täytettä.
- Taita puolikuun muotoiseksi pasteijaksi, sulje reunat ja tiivistä ne haarukalla painellen.
- Voitele empanadillat vatkatulla kananmunalla ennen paistamista.
- Paista 200 asteisessa uunissa keskitasolla n. 20 minuutin ajan, kunnes pinta on kullanruskea.
- Tarjoiluvinkki
- Tarjoa empanadillat kuumina tai huoneenlämpöisinä. Niiden kanssa sopii esimerkiksi:
- raikas vihreä salaatti
- alioli eli valkosipulimajoneesi
- espanjalainen tomaattikastike
- lasillinen kylmää valkoviiniä
Vinkit
- 15 cm muotilla tehdyt empanadillat ovat varsin reilun kokoisia. Tapaspöytään sopivampi koko on 10-12 cm rengasmuotilla tehdyt pyörylät.
- Alkuperäinen resepti: The Spanish Chef
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM
