Espanjalainen perunamunakas – Tortilla Española tai tortilla de patatas – on yksi ruokalajeista joita Espanjassa tuskin voi välttää kohtaamasta. Tämä yksinkertainen munakasruoka valmistetaan perunasta, sipulista ja kananmunasta paistinpannulla. Kuullotetut kasvikset kerrostetaan ja kuorrutetaan munaseoksella. Munakas hautuu kannen alla kypsäksi ja tarjoillaan kokonaisena tai tapas-paloina.
Perunamunakkaan valmistus aloitetaan perunoiden kuorimisella ja viipaloimisella. Tässä reseptissä käytetään 20 – 22 cm halkaisijaltaan olevaa teflonpinnoitteista paistinpannua , joten kolme reilunkokoista perunaa riittää. Viipaloi perunat hyvin ohuiksi, niin ne kuullottuvat pannulla nopeasti. Juustohöylä tai mandoliini auttavat tasalaatuisen tuloksen saavuttamisessa. Käytä reilusti oliiviöljyä kuullottamiseen ja suolaa viipaleet kevyesti. Jos perunoiden pinta alkaa aavistuksen ruskistua, niin se ei vielä haittaa. Siirrä viipaleet sivuun odottamaan munakkaan kokoamista.
Sipuli suikaloidaan myös ohuiksi suikaleiksi. Nopea kuullotus oliiviöljyssä ja sitten munakkaan kokoamiseen. Kerrosta perunaviipaleita ja sipulia pannulle. Älä tiivistä liiaksi, jotta munaseos myöhemmin pääsee valumaan tasaisesti väleihin. Pinnoitettu pannu on hyvä valinta, se helpottaa valmiin munakkaan kippaamista lautaselle.
Valmista munaseos. Riko munien rakenne kulhossa ja lisää tilkka vettä joukkoon. Rouhi sekaan mustapippuria, purista mukaan 1 – 2 valkosipulin kynttä ja muutama hienonnettu basilikan lehti. Säästä muutama lehti koristeluun. Kaada seos perunoiden ja sipulien päälle. Jos rakenne on sopiva, ei tässä vaiheessa tarvitse sekoittaa aineksia pannulla.
Perunamunakas kypsyy hitaasti kannen alla
Kypsennä munakasta miedolla lämmöllä 15 – 20 minuuttia kannen alla. Joissakin ohjeissa munakas käännetään kypsennyksen puolivälissä, mutta itse kypsennämme sen kääntämättä. Tärkeätä on että munaseos kypsyy ja kiinteytyy, toisaalta munakkaan pinta ei saisi ruskistua liiaksi. Mieto lämpö ja maltti ovat siis valttia munakkaan kypsentämisessä.
Kun munaseos on hyytynyt, sammuta liesi ja jätä munakas tekeytymään pannulle kannen alle. Vartti tai puoli tuntia auttaa rakenteen vakautumisessa ja voit kipata pannun ylösalaisin sopivan lautasen päälle. Koristele halutessasi munakas tomaatinviipaleilla ja basilikan lehdillä. Voit nostaa munakkaan kokonaisena tarjolle tai leikata siitä tapaskokoisia suupaloja, joita voi poimia cocktailtikuilla.
Perunamunakas on yksi suositummista tapasannoksista ja meillä sitä tarjotaan myös espanjalaisen aterian alkupalana. Tortilla Española ei parane säilytyksessä. Se on parhaimmillaan valmistuspäivänä nautittuna, mutta sitä voi säilyttää pari päivää jääkaapissa. Pakastamista emme suosittele.
Perunamunakas on perin espanjalainen ruoka
Course: Kasvisruoat, AlkupalatCuisine: EspanjaDifficulty: Keskivaikea4
annosta30
minutes20
minutesAinekset
3 perunaa
1 sipuli
1 - 2 valkosipulin kynttä
basilikan lehtiä
3 kananmunaa
0,5 dl vettä
mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä
1 tomaatti
Ohjeet
- Viipaloi peruna 2 - 3 millimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Leikkaa sipuli yhtä ohuiksi suikaleiksi.
- Kuullota perunaviipaleet oliiviöljyssä pannulla läpikuultaviksi. Suolaa viipaleet kevyesti. Siirrä viipaleet sivuun odottamaan.
- Kuullota sipulisuikaleet nopeasti oliiviöljyssä pannulla. Siirrä suikaleet sivuun odottamaan kokoamista.
- Kokoa perunamunakas halkaisijaltaan 20 - 22 cm paistinpannnulle kerrostamalla perunaviipaleita ja sipulisuikaleita. Älä tee rakenteesta liian tiivistä.
- Riko munat kulhoon. Lisää vesi, puristettu valkosipuli ja mustapippuri. Hienonna joukkoon muutama basilikan lehti. Kaada seos tasaisesti peruna-sipuliseoksen päälle.
- Kypsennä munakasta miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes se on pinnaltaan hyytynyt. Sammuta liesi ja anna munakkaan tekeytyä kannen alla 15 - 30 minuuttia.
- Käännä pannu ylösalaisin lautasta apuna käyttäen jolloin munakas putoaa lautaselle.
- Koristele perunamunakas tomaatinviipaleilla ja basilikanlehdillä. Tarjoile Tortilla Espanola haaleana tai huoneenlämpöisenä.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM