Espanjalaiset lihapullat ovat suosittu ruokalaji ympäri latinalaisen maailman. Tapasbaarien tarjoilemat lihapullat haudutetaan kypsiksi tomaattikastikkeessa. Helposti kotikeittiössä valmistuvat lihapullat sopivat jaettavaksi alkupalaksi – ja miksipä eivät myös pääruoaksi?
Kun joku ruoka-annos on näin suosittu ja laajalti levinnyt, tarkoittaa se myös loputonta määrää variaatioita resepteistä. Lihavalinta nähin pulliin voi olla nautaa, porsasta tai lammasta – tai näiden sekoitus. Oikein pieniin lihapulliin kannattaakin lisätä possua, jotta pullat eivät kuivu liiaksi kypsennettäessä.
Lihapullataikinan ja itse pullien koostumuksen osalta suosittelemme tässäkin reseptissä raastamaan sipulit ja valkosipulit, jotta ne sulautuvat paremmin taikinaan ja näin lihapullat pysyvät paistettaessa paremmin koossa. Mitä pienempiä lihapullia maltat pyöritellä, sitä tärkeämpää on taikinan sopiva rakenne.
Mausta espanjalaiset lihapullat oman makusi mukaisesti
Mausteiden suhteen olemme tässä reseptissä päätyneet ratkaisuun jossa ei käytetä savupaprikaa sen varsin dominoivan maun vuoksi. Sitä voi toki lisätä muiden mausteiden joukkoon, eikä se tee lihapullista huonompia vaan erilaisia. Juustokumina on mauste, joka esiintyy monessa espanjalaisten lihapullien reseptissä. Se ei ole liian voimakas maultaan ja sopiikin hyvin espanjalaiseen, arabialaisesta keittiöstä vaikutteita ottaneeseen makumaailmaan. Lisää lihapulliin teelusikallinen juustokuminaa, jos katsot sen tarpeelliseksi. Ja juustosta puheen ollen, manchego on oikea valinta raastettavaksi lihapullataikinan joukkoon. Korvaajina voisivat tulla kyseeseen parmesan tai pecorino romano -juustot.
Paista lihapulliin väri pannulla ja hauduta tomaattikastikkeessa
Espanjalaiset lihapullat tarjoillaan usein tomaattikastikkeessa, niin tässäkin reseptissä. Paista lihapullien pintaan kaunis väri kuumalla pannulla ja lisää sitten joukkoon tomaattikastikkeen ainekset. Hauduttele lihapullia kastikkeessa miedolla lämmöllä nin 20 minuutin ajan. Kuivatut yrtit sopivat tomaaattikastikkeen maustamiseen. Käytä tuoreita yrttejä jos niitä on saatavilla, mutta parin oksan takia ei ehkä kannata uusia tuoreita ruukullisia ostaa.
Lihapullien seuralaiseksi tapaspöytään sopivat muun muassa juustot, oliivit, patatas bravas -perunat, perunamunakas sekä rapeakuorinen vehnäleipä.
Espanjalaiset lihapullat hautuvat tomaattikastikkeessa
Course: LiharuoatCuisine: EspanjaDifficulty: Keskivaikea12
annosta20
minutes30
minutesEspanjalaiset lihapullat, eli albondigas, ovat maistuva alkupala tai lisä tapas-pöytään. Pienet lihapullat paistetaan pannulla ja haudutetaan yrteillä ja punaviinillä maustetussa tomaattikastikkeessa. Tästä reseptistä riittää alkupalana jaettavaksi täydelle tusinalle.
Ainekset
- Lihapullat
2 rkl oliiviöljyä
400 g naudan jauhelihaa
1 dl korpppujauhoja
2 rkl juustoraastetta
1 rkl tomaattipyrettä
3 valkosipulin kynttä
1 sipuli
1 kananmuna
2 tl timjamia
0,5 tl kurkumaa
(1 tl makeaa savupaprikajauhetta)
suolaa
mustapippuria
- Tomaattikastike
1 tölkki tomaattimurskaa
2 rkl punaviiniä
2 rkl basilikaa
2 rkl rosmariinia
suolaa
mustapippuria
Ohjeet
- Sekoita kulhossa jauheliha, korppujauhot, juusto, tomaattipyre, raastetut valkosipuli ja sipuli, muna ja mausteet. Anna taikinan tekeytyä 15 minuutin ajan ja pyörittele sitten pieniksi pulliksi.
- Kuumenna öljy pannussa ja ruskista pullat.
- Lisää tomaattimurska, viini, basilika ja rosmariini. Anna hautua noin 20 minuuttia.
- Tarkista kastikkeen maku. Lisää maun mukaan suolaa ja pippuria. Tarjoile espanjalaiset lihapullat kuumana.
Vinkit
- Sinihomejuusto sopii mainiosti näiden lihapullien kumppaniksi.
- Savupaprikaa on kahta versiota; dulce on makea ja mieto, picante voimakkaamman makuinen. Tähän reseptiin voisi käyttää makeampaa dulcea.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM