Feta-lammaspyörykät nautitaan tomaattikastikkeen ja oliiveilla höystetyn couscousin kanssa. Välimeren itäosan keittiöiden makuja yhdistelevä annos on helppo valmistaa – ja yllättää maukkaudellaan.
Fetajuuston suolaisuus sopii täydellisesti vahvistamaan karitsan jauhelihan täyteläistä makua. Kevyt oliivicouscous saa rinnalleen puoli tuntia hautuneen tomaatti-sipulikastikkeen ja tämä välimerellinen fuusio on nauttimista vaille valmis.
Karitsan jauheliha on mielestämme aliarvostettu raaka-aine, jota monista lähikaupoista ei edes löydy, pakasteena sitä voi ostaa isommista myymälöistä. Sen hinta on selvästi naudan jauhelihaa korkeampi, mutta se tuskin on ainoa syy karitsan jauhelihan vähäiseen käyttöön. Ennakkoluulot villasukan mausta voi kumota saman tien, sillä se on jokin vuosikymmeniä vanha käsitys rasvaisen, vanhan lampaan koipiviulun tai paistin makuvivahteesta. Sillä ei ole mitään tekemistä karitsan jauhelihan kanssa.
Feta-lammaspyörykät ovat täynnä makua
Aloita tämän ruoan valmistaminen tomaattikastikkeesta. Se ehtii hyvin hautua sillä aikaa kun valmistat lammaspyörykät ja oliivicouscousin. Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli öljytilkassa, lisää sitten kanaliemikuutio tai -fondi, vesi, mausteet ja tomaattimurska. Vajaan puolen tunnin haudutus tiivistää tomaattikastikkeen maut.
Oliivicouscousin valmistaminen on helppoa ja käy nopeasti. Kuumenna kanaliemi kiehumispisteeseen kattilassa. Lisää sitten mukaan couscous-ryynit ja oliivit. Sammuta liesi, sekoita ja anna tekeytyä kannen alla kattilassa viiden minuutin ajan. Nesten pitäisi olla imeytynyt kokonaan couscous-ryyneihin. Lisää loraus oliiviöljyä kattilaan ja sekoita, jotta couscous ei jämähdä yhdeksi isoksi klimpiksi. Oliivicouscousin ei tarvitse olla kuumaa tarjoiluvaiheessa.
Muotoile oliivicouscousista kakkuja annoslautasille
Virittele halutessasi couscousista kulhon tai rengamuotin avulla tiivis kakku lautaselle. Jos käytät kulhoa, kannattaa se voidella kevyesti oliiviöljyllä ja jättää kakun pinta puoli senttiä reunojen tason alapuolelle. Käännä kulho lautaselle ylösalaisin ja kopauta sitä kevyesti lautasen pintaa vasten. Jos kaikki menee oikein, irtoaa couscouskakku kulhosta, putoaa lautaselle ja pysyy ehjänä.
Fetajuuston ja jauhelihan yhdistelmä vie ajatukset Kreikan ja Lähi-Idän keittiöihin. Suolainen feta maustaa mainiolla tavalla karitsan jauhelihan, johon yhdistetään (harvaan reseptiin aidosti sopivaa) kuivattua basilikaa sekä hetken aikaa smetanassa pehmennetty leipäviipale. Ripaus suolaa ja mustapippuria viimeistelevät lihapullataikinan. Pyörittele pullista pienikokoisia, jotta ne kypsyvät uunissa nopeasti. Mikäli lampaan jauhelihan maku miellyttää, kokeile seuraavaksi valmistaa kreikkalaisia lihapullia tai uuniruoka moussakaa.
Paista pyörykät kypsiksi 180-200 -asteisessa uunissa, tarvittaessa hieman alkuperäisessä reseptissä mainittua seitsemän minuutin aikaa pidempään. Pyöryköistä irtoaa runsaasti rasvaa, joten säästät siivoamisen vaivaa jos vuoraat uunipellin huolellisesti. Kiertoilmatoimintoa käyttäen saat pyöryköihin hieman ruskeaa paistopintaa. Voit luonnollisesti paistaa pyörykät myös paistinpannulla, tosin pienten pyöryköiden kanssa aikaa saa kulumaan kaksin- tai kolminkertaisesti uunissa paistamiseen verrattuna.
Feta-lammaspyörykät, tomaattikastike ja oliivicouscous
Course: LiharuoatCuisine: Lähi-itäDifficulty: keskivaikea4
annosta20
minutes15
minutesFeta-lammaspyörykät, tomaattikastike ja oliivicouscous on täyteläisen makuinen ruoka joka poimii vaikutteita Välimeren itäosan keittiöistä.
Ainekset
- Feta-lammaspyörykät
400 g karitsan jauhelihaa
1 viipale vaaleaa leipää
1 prk smetanaa
1 tl kuivattua basilikaa
suolaa
mustapippuria
1 dl fetakuutioita
- Tomaattikastike
1 prk säilyketomaatteja tai tomaattimurskaa
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 tl oreganoa
1-2 dl vettä
1 kanaliemikuutio
tilkka öljyä
mustapippuria
- Oliivi-couscous
3 dl couscousryynejä
3 dl kanalientä
0,5 dl hienonnettuja mustia oliiveja
tilkka oliiviöljyä
Ohjeet
- Feta-lammaspyörykät
- Leikkaa leivästä kantit pois ja leikkaa se kuutioiksi. Sekoita kuutiot smetanan joukkoon kostumaan.
- Sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi ja lisää viimeisenä fetakuutiot. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Paista halutessasi koepulla ja tarkista maku. Pyöritä taikinasta pieniä pullia uunipellille ja paista ne kypsiksi 180 asteisessa uunissa, noin 7-10minuutin ajan. (Mikäli haluat pyöryköihin ruskeaa paistopintaa, voit käyttää 200 asteen lämpötilaa ja uunin kiertoilmatoimintoa.)
- Tomaattikastike
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä öljyssä hetki ja lisää tomaatit ja oregano. Lisää myös vesi ja kanaliemikuutio.
- Hauduta noin 25 minuuttia ja mausta mustapippurilla. Soseuta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella ja tarjoa fetapullien kanssa.
- Oliivicouscous
- Kiehauta kanaliemi. Lisää couscousryynit ja oliivit. Laita kelmu kattilan päälle ja ota hellalta sivuun. Anna turvota noin 5 minuuttia. Lisää lopuksi tilkka oliiviöljyä, sekoita ja tarjoile.
Vinkit
- Alkuperäinen resepti: IS Ruokala, Henri Alén
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM