Etusivu » Uusimmat » Flatbread: karitsan jauhelihaa ja kasviksia
Flatbread karitsan jauhelihaa ja kasviksia

Flatbread: karitsan jauhelihaa ja kasviksia

Flatbread eli litteä leipä on monien kulttuurien perusruoka, ja sen yksinkertainen mutta herkullinen rakenne toimii erinomaisena pohjana täyteläisille ja mausteisille täytteille. Tässä reseptissä pehmeä, vastapaistettu flatbread yhdistetään mausteisen karitsan jauhelihan täyteläisyyden ja paahdettujen kasvisten keveyden kanssa. Suosittelemme!

Hyppää reseptiin >>>

Tämä flatbread-resepti on erinomainen valinta niin arkeen kuin viikonlopun herkutteluun. Se on helppo valmistaa, täynnä makua ja tuo lautaselle Lähi-idän mausteita ja makumaailmaa. Lisäksi flatbread on reseptiikaltaan  joustava – voit vaihtaa täytteitä oman mieltymyksesi ja tarjolla olevien raaka-aineiden mukaisesti.

Mikä flatbread on?

Flatbread eli litteä leipä on monien kulttuurien perusruoka, ja sen yksinkertainen mutta herkullinen rakenne toimii erinomaisena pohjana täyteläisille ja mausteisille täytteille. Kotitekoiset flatbreadit syntyvät muutamasta perusaineksesta: vedestä, kuivahiivasta, vehnäjauhoista, suolasta ja oliiviöljystä. Leivät paistetaan kuumalla pannulla, mikä antaa niille ihanan rapeutta samalla kun niiden sisus pysyy kuohkeana. Taikina kohoaa paistovalmiiksi noin tunnissa.

Jauheliha on tämän leivän makujen perusta

Karitsan jauheliha saa makunsa Lähi-idän keittiön tutusta maustepaletista: juustokuminasta, tomaattipyreestä, valkosipulista ja oliiviöljystä. Pieni määrä vettä haudutuksen yhteydessä auttaa mausteita levittymään tasaisesti, ja lopputulos on herkullinen makujen yhdistelmä. Karitsan jauheliha on varsin rasvapitoista, joten ylenmääräisen rasvan valuttaminen  pois ennen tarjoilua on suositeltavaa. Samalla tosin poistuu osa maustakin…

Tämän flatbreadin voi toki valmistaa muustakin jauhelihasta, mutta maun puolesta karitsa on ehdoton suosikkimme – naudan jauheliha toimii tarvittaessa kohtalaisena korvikkeena.

Kasvikset keventävät flatbreadia

Leikkaa munakoisosta ja kesäkurpitsasta reilun puolen sentin vahvuisia viipaleita ja paista niihin raidat kuumalla parilapannulla. Juustokumina maustaa paistetut kasvikset täyteläisen makuisiksi. Lisää makua ja rakennetta leipiin tuovat pilkottu punasipuli ja halkaistut kirsikkatomaatit. 

Turkkilainen tai kreikkalainen jogurtti tuo hapokasta kontrastia leipiin, jotka viimeistellään tuoreella korianterisilpulla. Kokoa flatbread seuraavasti: levitä leivän pinnalle ohut kerros jogurttia, sitten pari ruokalusikallista jauhelihaa. Muutama kesäkurpitsan ja munakoison viipale riittää peittämään jauhelihan. Ripauta hieman juustokuminaa kasvisten päälle. Viimeistele flatbread silputulla punasipulilla ja muutamalla halkaistulla kirsikkatomaatilla. Korianterisilppu antaa viimeisen silauksen tälle kokonaisuudelle.

Flatbread - mausteista karitsaa ja kasviksia

Course: liharuoatCuisine: Lähi-ItäDifficulty: keskivaikea
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

1

hour 
Paistoaika

20

minutes

Flatbread koostuu litteästä, pannulla paistetusta leivästä sekä liha- ja kasvistäytteistä. Karitsan jauheliha on erinomainen valinta flatbreadin perustaksi, kasvikset ja Lähi-Idän mausteet tuovat syvyyttä maukkaaseen kokonaisuuteen.

Ainekset

  • Flatbreadit, 10 kpl
  • 2 dl vettä

  • 2 tl kuivahiivaa

  • 0,5 tl suolaa

  • 2 rkl oliiviöljyä

  • 5 dl vehnäjauhoja

  • 1-2 rkl oliiviöljyä paistamiseen

  • Täyte
  • 400 g karitsan jauhelihaa

  • 1-2 rkl oliiviöljyä

  • 2 valkosipulin kynttä

  • 4 rkl tomaattipyrettä

  • 2-3 tl juustokuminaa

  • 0,5 tl mustapippuria

  • 1 tl suolaa

  • 2 rkl vettä

  • Kasvikset
  • 1 pieni munakoiso

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • 1 tl juustokuminaa

  • 0,5 tl suolaa

  • Tarjoiluun
  • Turkkilaista jogurttia

  • Lehtipersiljaa tai korianteria

  • punasipulia

  • kirsikkatomaatteja

Ohjeet

  • Lämmitä vesi noin 42-asteiseksi. Lisää kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Sekoita kuivahiiva-jauhoseos ja suola veteen. Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Kohota taikina lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi.
  • Ruskista jauheliha tilkassa öljyä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Lisää jauhelihan joukkoon valkosipuli, tomaattisose, mausteet ja vesi. Anna hautua vielä muutaman minuutin ajan.
  • Viipaloi munakoiso ohuiksi viipaleiksi ja leikkaa viipaleet pienemmiksi paloiksi. Paista munakoisoja öljyssä kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan kunnes ne pehmenevät. Mausta suolalla ja juustokuminalla.
  • Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa taikina 10 osaan. Kauli taikinasta jauhotetulla alustalla yksi kerrallaan noin 12x20 cm:n kokoisia soikeita leipäsiä.
  • Voitele parilapannu kevyesti öljyllä ja paista leipiä yksi kerrallaan noin 2 minuuttia/puoli. Pidä leivät lämpiminä liinan alla. Lisää valmiiden flatbreadien pinnalle turkkilaista jogurttia, jauhelihatäytettä, munakoisoviipaleita ja yrttejä.

Vinkit

  • Alkuperäinen resepti: K-ruoka
  • Voit valmistaa nämä flatbreadit myös broilerin tai naudan jauhelihasta. Karitsa on vahva suositus...!

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*