Focaccia on italialainen leipä, joka on valmistettu vehnäjauhoista, vedestä, hiivasta, suolasta ja oliiviöljystä. Useimmiten focaccia paistetaan uunipannulla tai matalassa vuokassa. Se on tyypillisesti maustettu rosmariinilla, sormisuolalla ja muilla mausteilla.
Focacciaa pidetään yhtenä maailman vanhimmista leipälajeista. Sen uskotaan saaneen alkunsa yli 2 000 vuotta sitten Etruriassa, joka oli antiikin Rooman edeltäjä. Perusraaka-aineet focaccian valmistuksessa ovat vehnäjauhot, vesi, hiiva, suola ja oliiviöljy. Vehnäjauhot antavat leivälle sen rakenteen, vesi sen kosteuden ja hiiva kohottaa taikinan kuohkeaksi. Suola ja oliiviöljy antavat leivälle sen makua. Focacciassa ei ole Ciabattan tapaan vahvaa sitkoa, vaan valmiin leivän rakenne on enemmänkin mureneva kuin venyvä.
Focaccia on helppo ja monipuolinen leipä
Mikäli teet taikina alusta asti, niin ensin sekoitetaan kaikki kuivat aineet keskenään ja sitten lisätään vesi ja hiiva. Taikina vaivataan tasaiseksi ja annetaan kohota lämpimässä paikassa. Kun taikina on kohonnut, se kaadetaan leivinpellille ja siihen tehdään sormin pieniä kuoppia. Lopuksi focaccia voidellaan oliiviöljyllä ja maustetaan halutulla tavalla.
Focaccian päällystämiseen voidaan käyttää monenlaisia mausteita ja muita ruoka-aineita. Perinteisiä päällysteitä ovat rosmariini, sormisuola, oliivit, valkosipuli, tomaatit ja juusto.
Focacciaa tarjoillaan tyypillisesti sellaisenaan tai aterialla alkupalana, välipalana tai lisukkeena. Se sopii hyvin myös esimerkiksi bruschettan pohjaksi. Itse nautimme focacciaa usein tomaatti– tai sienikeiton lisukkseena.
Focaccia sopii keiton kanssa tai antipastolautaselle
Course: LeivätCuisine: ItaliaDifficulty: Helppo1
hour20
minutesAinekset
Pizzataikina, tarpeen mukaan 1 - 4 taikinapalloa á 200 g
(avautuu uuteen ikkunaan)Oliiviöljyä
Kirsikkatomaatteja
Merisuolaa
Ohjeet
- Valmista taikina edellisenä päivänä.
- Voitele uunivuokan (noin 20 x 25 cm) pohja ja sisäreunat parilla ruokalusikallisella oliiviöljyä. Isompaan vuokaan voit käyttää useampia taikinapalloja.
- Kaada hieman oliiviöljyä kädellesi ja taputtele se taikinapallon pintaan. Nosta taikinapallo varovasti lastaa apuna käyttäen kädellesi ja muotoile se varoen uudelleen palloksi. Pyri pitämään ilma taikinan sisällä.
- Aseta pallo vuokaan ja painele sitä kevyesti sormenpäillä, jotta taikina hieman leviää. Sen ei tässä vaiheessa tarvitse vielä ulottua aivan vuoan reunohin asti.
- Peitä vuoka kelmulla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi.
- Levitä kohonneen focaccian pinnalle 1 rkl oliiviöljyä. Painele kevyesti taikinaa siten että se täyttää vuokan pohjan. Varmista että reunat eivät ole tarttuneet vuokaan kiinni.
- Painele kirsikkatomaatin lohkoja focaccian pintaan. Ripottele pinnalle oreganoa ja merisuolaa.
- Anna focaccian levätä ja kohota 15 minuutin ajan.
- Paista focacciaa uunin alaosassa 225 asteessa noin 20 minuutin ajan. Ota valmis leipä lastaa apuna käyttäen pois vuokasta ja jäähdytä se ritilän päällä.
Vinkit
- Isomman focaccian voit tehdä saman ohjeen mukaisesti, kasvattamalla taikinan määrää ja käyttämällä uunipeltiä tai -pannua.
- Lisää makua saat, jos käytät tomaattien kanssa esimerkiksi oliiveja ja viipaloituja valkosipulinkynsiä.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM