Etusivu » Uusimmat » Friteerattu kana ja hapanimeläkastike kiinalaiseen tapaan
Friteerattu kana ja hapanimeläkastike kiinalaiseen tapaan kulhoissa.

Friteerattu kana ja hapanimeläkastike kiinalaiseen tapaan

Friteerattu kana on yksi kiinalaisen lounasbuffetin ja ruokalistan kulmakivistä. Hapanimeläkastikkeen kanssa tarjoiltu ruokalaji hurmaa rapealla taikinakuorella ja mehevällä kananlihalla. Tätä ohjetta voit soveltaa myös muiden friteerattujen ainesten valmistamiseen. Huomaa että kaksivaiheinen kypsentäminen pienissä erissä pidentää valmistamiseen tarvittavaa aikaa jonkin verran.

Hyppää reseptiin >>>

Uppopaistaminen on nopea tapa valmistaa rapeakuorisia ruokalajeja. Kanan lisäksi tämän reseptin taikinaa voisi käyttää lohen, jättirapujen, possun tai erilaisten kasvisten friteeraamiseen. Öljyssä tapahtuvaan kypsennykseen voi käyttää rasvakeittimen lisäksi myös tavallista pataa, kattilaa tai paistinpannua jossa on riittävän korkeat reunat. 

Ruokasooda mureuttaa friteerattavan kananlihan rakenteen

Kiinalainen friteerattu kana marinoidaan ennen kypsentämistä. Olennainen osa marinointia on ruokasoodan käyttäminen lihan mureuttamiseen. Ruokasooda pilkkoo kananlihan proteiineja ja tekee lihasta suutuntumalta pehmeämpää. Vältä kuitenkin liian suuren ruokasoodamäärän käyttämistä, sillä se saattaa jättää lihaan epämiellyttävän sivumaun. Samoin liian pitkä marinointiaika tekee lihan rakenteesta tarpeettoman pehmeän.

Friteeraustaikinan rakenteen pitäisi olla tarttuva ja silti lievästi juokseva. Kokeilemalla saat säädettyä sopivan koostumuksen veden, tärkkelyksen ja jauhojen suhdetta säätämällä. Taikina alkaa kypsyä kuumassa öljyssä välittömästi, huolehdi silti että friteerattavat palat eivät pääse tarttumaan toisiinsa, paistokorin ritilään tai kypsennysastian reunoihin. 

Friteerattu kana valmistetaan kahden kypsennyksen menetelmällä

Kaksivaiheinen uppopaistaminen tekee friteeratusta kanasta rapeaa ja mehukasta. Ensimmäinen  2- 3 minuutin kypsennys saa aikaan taikinan muutumisen kiinteäksi ja vaaleanruskeaksi. Viiden minuutin lepovaiheen jälkeen toinen pariminuuttinen kuumassa 170 – 180 asteisessa öljyssä kypsentää kanan valmiiksi ja taikinakuori muuttuu kullanruskeaksi. Voit varmistaa kypsyyden leikkaamalla kananpalan kahtia ja arvoimalla lihan väriä – tai käyttää paistolämpömittaria, jonka pitäisi osoittaa vähintään 74 asteen lämpötilaa. Reseptin 400 gramman lihamäärä vaatii jakamisen noin 3 – 4 kypsennyserään, ellei käytössäsi ole reilun kokoinen rasvakeitin.

Tarjoile friteerattu kana mahdollisimman pian kypsennyksen jälkeen hapanimeläkastikkeen ja jasmiiniriisin kera. Mahdollisesti yli jääneet kanapallot eivät sovi pitkään säilytettäväksi. Voit kuumentaa ne seuraavana päivänä mikroaaltouunisssa tai nopeasti airfryerissa, mutta valitettavasti ne eivät enää ole yhtä rapeita, mehukkaita ja maukkaita. 

Friteerattu kana kiinalaisen ravintolan tapaan

Course: Kanaruoat, KastikkeetCuisine: KiinaDifficulty: Keskivaikea
Servings

4

servings
Valmisteluaika

45

minutes
Keittoaika

45

minutes

Friteerattu kana on monen suosikkiruoka kiinalaisessa lounasbuffetpöydässä. Hapanimeläkastikkeen kanssa tarjoiltu rapeakuorinen kana maistuu koko perheelle. Tarjoile friteeratut kanapallot heti jasmiiniriisin kanssa.

Ainekset

  • 500 g kanan rintafileitä

  • 1 dl maissitärkkelystä

  • kasviöljyä paistamiseen

  • Kanan marinadi
  • 2 tl Sokeria

  • 1 tl suolaa

  • 0,25 tl valkopippuria

  • 1 tl seesamiöljyä

  • 1 tl valkosipulijauhetta, tai raastettua valkosipulia

  • 0,5 tl ruokasoodaa

  • 1 tl maissitärkkelystä

  • Taikina
  • 2 dl vehnäjauhoja

  • 1 dl maissitärkkelystä

  • 1 tl ruokasoodaa

  • 0,5 tl suolaa

  • 2 dl vettä

  • Hapanimeläkastike
  • 4 rkl ketsuppia

  • 1 rkl tomaattipyreetä

  • 4 rkl valkoviinietikkaa

  • 3 rkl sokeria

  • 1 dl vettä

  • 1 tl maissitärkkelystä

  • 0,5 tl Suolaa

Ohjeet

  • Kanan marinointi
  • Leikkaa kananrinta kulhoon noin 2 cm kuutioiksi. Lisää kaikki marinadin ainekset ja sekoita hyvin. Marinoi 30 - 60 minuutin ajan.
  • Hapanimeläkastike
  • Yhdistä pienessä kattilassa kaikki kastikkeen ainekset. Sekoita hyvin, kunnes maissitärkkelys on liuennut, ja laita sitten lämpö matalalle keskitasolle.  Jatka sekoittamista kunnes kastike on saavuttanut halutun, sakean koostumuksen.  Sammuta liesi ja anna kastikkeen jäähtyä.
  • Taikina ja kypsennys
  • Yhdistä tavalliset jauhot, maissitärkkelys, ruokasooda ja suola suuressa kulhossa. 
    Kaada joukkoon kylmä vesi, vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa vettä jotta saat friteeraustaikinaan sopivan koostumuksen.
  • Lisää 1 dl maissitärkkelystä kanamarinadiin, sekoita niin että jokainen pala peitttyy tärkkelyksellä. 
  • Kasta kananpalat friteeraustaikinassa, pyörittele niin että saat taikinaa tasaisesti joka puolelle. Paista muutama pala kerrallaan 180 asteisessa öljyssä 2 - 3 minuutin ajan - kunnes väri muuttuu vaaleanruskeaksi. Siirrä kanat lautaselle 4 - 5 minuutiksi.
  • Paista kananpaloja toiset 2 - 3 minuuttia 180 asteisessa öljyssä. Värin pitäisi muuttua kullanruskeaksi. Siirrä kypsät kananpalat ritilälle tai keittiöpaperin päälle odottamaan.
  • Tarjoile friteerattu kana hapanimeläkastikkeen ja riisin kanssa.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*