Gambas al Ajillo, espanjalaiset katkaravut chili-valkosipuliöljyssä tarjoiltuna ovat suosittu alkupala sekä tapas ympäri Espanjaa. Nopea ja helppo annos valmistuu jokaisen kotikokin taidoilla muutamassa minuutissa. Tarjoile tuoreen vaalean leivän kanssa.
Katkaravut ovat aina näyttävä, mutta eivät täyttävä aloitus mille tahansa aterialle. Espanjalaiseen tapaan valmistetut, chili-valkosipuliöljyssä kuumennetut ovat klassikko jonka suosio kestää vuodesta toiseen. Andalusian alueella tällainen merenelävien ja valkosipulin yhdistelmä on olennainen osa perinteistä keittiötä. Varaa tarjolle myös reilusti vaaleaa leipää jota saa dippailtua mausteiseen öljyyn.
Kun valitset tämän annoksen raaka-aineita niin suurin haaste on sopivien katkarapujen löytäminen. Useimmat myynnissä olevat katkaravut on jo kypsennetty – ne tunnistaa puna-valkoisesta sävystä. Jos ravut ovat harmaansävyisiä, ne ovat kypsentämättömiä. Marketien valikoima koostuu tavallisesti selvästi Espanjassa tarjottavia katkarapuja pienemmistä, kypsennetyistä ravuista. Jos mahdollista niin älä valitse niitä kaikkein pienimpiä, sillä ne kuivuvat helposti sitkeiksi kuumennettaessa. Isompien rapujen kilohinta on korkeampi, mutta tässä kohtaa pieni lisäpanostus maksaa itsensä takaisin.
Mikäli käytät pakastettuja rapuja, sulata ne mielellään hitaasti jääkaapissa. Rapujen koko vaikuttaa sulatusaikaan, joten tarkkaa neuvoa tarvittavasta ajasta on vaikeata antaa. Monessa pakkauksessa on suuntaa antavat ohjeet. Kun ravut ovat sulaneet, voit taputella ne kuiviksi keittöpaperilla ja suolata ravut kevyesti.
Gambas onnistuu myös vähemmän chilisenä versiona
Kuumenna voi ja öljy kattilassa tai pienellä paistinpannulla. Kun seos alkaa kuplia, voit lisätä joukkoon hienonnetun valkosipulin ja pilkotun chilin. Jos ruokailijoiden joukossa on vähemmän tulisen ruoan ystäviä, voit poimia takoituksella isommiksi jätetyt chilin palaset pois parin minuutin kuluttua.
Kypsennä valkosipulia ja chiliä kunnes sipuli alkaa saada hieman kullanruskeaa väriä pintaan. Lisää sitten ravut ja kuumenna niitä 2 – 3 minuutin ajan. Valmiiksi kypsennettyjen rapujen on todellakin tarkoitus vain kuumentua, ei keittyä. Jos valmistat keittämättömiä rapuja, kannattaa ne kuoria ennen kypsentämistä ja poistaa mahdollinen suoli ravun selkäpuolelta. Rapujen kypsentäminen vaatii – koosta riippuen – noin 5 – 6 minuuttia. Ravut ovat kypsiä kun niiden väri on muuttunut valkoisen ja vaaleanpunaisen yhdistelmäksi.
Jaa valmiit ravut annoksiin tai tarjoile isossa kulhossa kiehuvan kuumina. Sirottele pinnalle hieman paprikajauhetta ja halutessasi myös hienonnettua persiljasilppua.
Gambas al Ajillo, espanjalainen tapas tai alkupala
Course: Alkupalat, KalaruoatCuisine: EspanjaDifficulty: Helppo4
servings5
minutes10
minutesGambas al Ajillo valmistuu nopeasti ja on maukas sekä näyttävä pieni annos. Tarjoa kuumana alkupalana tai tapaksena. Varaa viereen runsaasti tuoretta vaaleaa leipää, jotta pisaraakaan ei mene hukkaan!
Ainekset
200 g kypsennettyjä katkarapuja
suolaa
1 dl oliiviöljyä
50 g voita
4 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
paprikajauhetta
Ohjeet
- Sulata katkaravut hitaasti. Kuivaa ravut ja suolaa ne kevyesti.
- Laita öljy ja voi kuumenemaan kattilaan keskilämmölle
- Kun voi-öljyseos on kuumaa, lisää mukaan hienonnettu valkosipuli ja pilkottu chili. Kuullota muutama minuutti, varo polttamasta valkosipulia.
- Lisää ravut kattilaan. Kuumenna ravut mutta älä keitä niitä.
- Tarjoile isossa kulhossa tai pienissä astioissa. Ripottele pinnalle paprikajauhetta. Tuore vaalea leipä täydentää annoksen.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM