Hot Dogit ovat suosittu välipala ja grilliruoka-annos, jonka voi helposti valmistaa myös gluteenittomia jauhoja käyttäen. Hodarisämpylässä ei tavallisesti kaivata vehnän tuomaa sitkoa, joten pehmeä rakenne sopii mainiosti herkullisten nakkisämpylöiden toteuttamiseen.
Gluteeniton ruokavalio kasvattaa suosiotaan paristakin syystä. Keliakiadiagnoosien määrä ja laatu ovat kehittyneet ja siksi sairaus tunnistetaan aiempaa useammin. Toisaalta gluteenittoman ruokavalion noudattajien lukumäärän kasvuun vaikuttavat monimuotoiset syyt, joiden vuoksi vehnän ja rukiin käyttämisen sijaan haetaan ratkaisuja gluteenittomista jauhoista, kuten tattari, riisi ja kaura.
Gluteenittomat jauhot käyttäytyvät eri tavalla
Oma kokemuksemme gluteenittomasta leivonnasta on vielä aloittelijan tasolla. Sen olemme ehtineet huomaamaan, että leivontakokemus taikinan valmistamiseen ja kohottamiseen on varsin erilainen kuin vehnän gluteenia sisältävien jauhojen kanssa. Tässä vaiheessa nojaammekin 100 % valmistajan reseptiikkaan ja valmistusohjeisiin.
Taikinan pehmeys on ensimmäinen yllättävä tekijä. Kun sitko puuttuu, taikina turpoaa nopeasti ja muuttuu rakenteeltaan kuohkeaksi. Gluteenitonta taikinaa ei tarvitse vaivata minuuttikaupalla sitkon aktivoimiseksi, rittää kun aineet ovat kunnolla sekoittuneet. Gluteeniton hiivataikina kohotetaan tavallisesti vain kerran, toisin kuin kahteen kertaan kohotettavat vehnätaikinat.
Puolen kilon pussista riittää 10 sämpylään
Gluteenittomia jauhoja myydään usein pienemmissä paketeissa ns. tavallisiin jauhoihin verrattuna. Osasyynä on varmasti niiden korkeampi kilohinta – tässäkin reseptissä käytetyn jauhoseoksen yksikköhinta on kaupan omien merkkien vehnäjauhoihin verrattuna moninkertainen.
Pizza & Street Food Mix-pussillisesta riittää noin 10 sämpylän valmistamiseen, sillä desilitra tätä jauhoseosta painaa noin 55-60 grammaa.
Miten maistui?
Sämpylöistä tuli ohjeen mukaisesti toteutettuna onnistuneita. Paistopinta oli kauniin värinen ja rakenne sopivan pehmeä. Ne ovat toki rakenteeltaan ja maultaan erilaisia kuin vehnäjauhoista toteutetut briossit, mutta moniin kaupan valmiisiin vehnäsämpylöihin verrattuna selvästi maukkaampia. Leipomiseen ei sinänsä tarvinnut käyttää enempää vaivaa tai aikaa, ehkä gluteenittomien kanssa pääsi jopa hieman helpommalla.
Gluteenittomat Hot Dog-sämpylät
Course: LeivätCuisine: USADifficulty: helppo5
kappaletta1
hour40
minutes20
minutesHot Dog -sämpylät valmistuvat myös gluteenittomina, sopivasta jauhoseoksesta. Taikinan kohottamiseen kannattaa varata ainakin 1-1,5 tuntia aikaa.
Ainekset
2 dl maitoa
2 tl kuivahiivaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
50 g voita
n. 4 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Pizza & Street Food Mix -jauhoseosta
1 kananmuna voiteluun (valinnainen)
Ohjeet
- Mittaa kulhoon 42 °C maitoa ja kuivahiiva, ja sekoita hyvin. Lisää hunaja ja suola sekä sekoita uudelleen. Lisää noin puolet jauhoista, jolloin psyllium alkaa vaikuttaa ja taikina paksuuntuu. Lisää huoneenlämpöinen voi. Vaivaa taikinaa niin kauan, että voi on täysin sekoittunut muiden aineiden joukkoon. Lisää loput jauhoista ja anna taikinan vetäytyä liinan alla 5–10 minuuttia.
- Jaa taikina samankokoisiksi paloiksi ja muotoile ne pitkulaisiksi sämpylöiksi. Peitä sämpylät kelmulla ja liinalla, ja anna niiden kohota noin 1–1,5 tuntia.
- Lämmitä uuni 225 °C asteeseen. Lisää uunin pohjalle vesiastia esilämmityksen ja paiston ajaksi; tämä nostaa uunin kosteutta ja tekee sämpylöistä pehmeämpiä.
- Mikäli haluat sämpylöihin kiiltävän pinnan voitele ne kananmunalla. Paista sämpylöitä 15–20 minuuttia.
Vinkit
- Alkuperäinen resepti: Virtasalmen Viljatuote
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM