Gratinoidut suppilovahverot tuovat uutta käyttöä astiakaapin takaosaan majoittautuneille etanapannuille. Tämä maukas alkupala syntyy tuoreista syksyisen sienimetsän antimista tai pidempää säilöntää varten kuivatuista suppilovahveroista.
Syksyinen sienimetsä tarjoaa etsijälle monenlaista saalista ja lokakuussa runsaana esiintyvät suppilovahverot ovat yksi maukkaimmista sienilajeista. Tässä reseptissä suppiksista valmistetaan kevyt, silti maukas alkupala joka kelpaa aloitukseksi vaikka syksyiselle gourmet-aterialle.
Etanapannu: tyyliä ja käytännöllisyyttä alkupalaan
Kuusikoloinen etanapannu sopii mainiosti alkupalan alustaksi. Siihen on helppo rakentaa näyttävä gratiini, annos näyttää pöytään nostettuna reilun kokoiselta mutta on tosiasiassa kuusi kukkurallista teelusikallista – näin tilaa jää vielä pääruoallekin. Jos kaapistasi ei löydy etanapannua, voi annoksen valmistaa myös pieniin annosvuokiin tai jaettavaksi yhteen isompaan vuokaan.
Valmista sienistä ja kasviksista pehmeä muhennos
Hienonna sienet, sipulit ja fenkoli pieniksi kuutioksi, jotta ne kypsyvät läpikotaisin paistamisen aikana. Käytä mietoa lämpötilaa ja varo ruskistamasta aineksia. Käytimme noin 15 minuuttia aikaa kasvisten kuullottamiseen voissa, eikä se ollut yhtään liikaa.
Lisää kypsien kasvisten joukkoon hienonnettua persiljaa ja ripaus suolaa. Lusikoi seosta etanapannun koloihin ja asettele pinnalle reilu kerros murennettua sinihomejuustoa. Uunin yläosassa juusto saa kauniin värin reilussa viidessä minuutissa ja se riittää myös etanapannun kuumenemiseen.
Siirrä etanapannut tarjoilua varten pienille lautasille, sillä sellaisenaan pannu saa pöydällä aikaan pahimmillaan ikävää jälkeä. Gratiinin voi nauttia etanapannun koloista teelusikalla – ja mahdolliset gratiinin rippeet pyyhit pannun koloista kätevästi vaalealla leivänpalalla.
Gratinoidut suppilovahverot
Course: AlkupalatCuisine: PohjolaDifficulty: helppo4
annosta20
minutes8
minutesKevyt ja maukas alkupala, jossa suppilovahvero saa rinnalleen pehmeäksi haudutettua fenkolia ja sipulia. Kokonaisuuden kruunaa sinihomejuustogratinointi.
Ainekset
200 g tuoreita suppilovahveroita
100 g voita
100 g fenkolia
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 ruukku lehtipersiljaa
0,1 tl suolaa
100 g sinihomejuustoa
- Tarjoiluun
vaaleaa rapeakuorista leipää tai patonkia
Ohjeet
- Puhdista sienet. Poista fenkolin kova kanta. Hienonna fenkoli. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna persilja.
- Paista sieniä pannulla, kunnes niistä irronnut neste on haihtunut. Lisää voi, fenkoli ja sipulit. Kuullota miedolla lämmöllä, kunnes sipulit ja fenkoli ovat pehmenneet. Nosta pannu levyltä, lisää persilja ja mausta suolalla.
- Täytä etanapannun kolot seoksella ja murustele juustoa päälle.
- Gratinoi 250-asteisessa uunissa 6–8 minuuttia tai kunnes juusto on saanut väriä. Tarjoa leivän kanssa.
Vinkit
- Voit valmistaa gratinoidut suppikset myös pienissä annosuunivuoissa tai isossa uunivuoassa koko porukalle.
- Alkuperäinen resepti: Mika Rampa, alko.fi
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM