Etusivu » Uusimmat » Grillattua thaikanaa ja makeaa chilikastiketta
Grillattua thaikanaa, chiliä ja korianteria

Grillattua thaikanaa ja makeaa chilikastiketta

Grillattua thaikanaa voi valmistaa kaikista kanan luullisista osista, kuten rintaleike, koipi- ja reisipalat. Thaimaalaisten käsityksen mukaan liha on parasta luun vieressä, eikä meidän ole sitä syytä epäillä. Lisukkeeksi pöytään katetaan riisiä ja makeaa chilikastiketta.

Hyppää reseptiin >>>

Jos pitäisi valita yksi thaimaalainen ruokaresepti, joka on ylitse muiden niin tämä grillattu kana olisi ehdottomasti finalistien joukossa. Korianteri jakaa yleisön mielipiteet kahtia, mutta tässä ruoassa se on must. Pitkä marinointi mureuttaa lihaa ja varmistaa intensiivisen maun.

Grillattua thaikanaa – ajatuksia kanan valinnasta

Kauppojen lihatiskit ja -hyllyt menevät aina vain huonompaan suuntaan. Lihat ja linnut on entistä useammin pilkottu pieniksi tai ohuiksi paloiksi ja upotettu marinadiin. Jos osaat leikata lihaa ja yhdistää muutaman ainesosan grillattavan maustamiseksi, niin valitse mieluummin marinoimaton tuote.

Tähän annokseen käytämme mieluiten luullisia rintaleikkeitä, mutta niiden saatavuus marketeista on nykyään todella heikkoa. Korvaavana vaihtoehtona reseptissä tarjotaan koipia ja reisipaloja – niitä sentään vielä löytyy myös marinoimattomina. Suikaleet, ohutleikkeet ja kanan sisäfileet kannattaa käyttää muihin ruokiin, rintafileelle voisi antaa tässä tapauksessa mahdolisuuden, tosin varauksin. Tämän annoksen idea on että liha ei grillattaessa pääse kuivumaan.

Anna kunnolla aikaa marinoitumiselle

Grillatun thaikanan thaikasana on pitkä marinointiaika. Vähintään neljä tuntia, mielellään yön yli, parhaimmillaan kokonainen vuorokausi. Reseptissä mainittua korianterinjuurta ei taideta myydä irtotavarana, mutta korianteripuskastahan sitä saa. Se ei ole välttämättömyys, sillä lehdet ja varret antavat riittävästi makua marinoitumisen aikana. Valkosipulia ja mustapippuria käytetään reippaasti, suolaa kohtuullisesti.

Marinadin haastavin ainesosa on thaimaalainen alkoholijuoma Mekhong, jota paikalliset kutsuvat viskiksi. Tosiasiassa kyse on enneminkin rommista, jolla on kauniisti sanottuna yksilöllinen makuvivahde. Jos seuraava matkasi ei suuntaa Tuhansien Hymyjen Maahan tai et saa ystävääsi puhuttua tuomaan pullollista tuliasena, niin vaihtoehtona on korvata Mekhong kiinalaisella riisiviinillä. Tai vaihtoehtoisesti millä tahansa halvalla ja väkevällä alkoholilla, kuten vodka, viski, rommi tai brandy.  Alkoholin voi jättää marinadista poiskin.

Joka tapauksessa, marinadi muhii sen verran aromikkaana ja pitkään jääkaapissa, että kannattaa valita ilmatiiviisti sulkeutuva astia kanojen marinointiin.

Varmista grillatun kanan kypsyys

Vaikka luullinen rintaleike on muuten mainio raaka-aine, on se grillaajalle pienimuotoinen haaste. Paksun muotonsa ansiosta rintaleikkeen sisälämpötila nousee hitaasti ja vaarana on että thaikana jää sisältä raa’aksi. Hiiligrilliä käyttävän kannattaa ottaa väri kanan pintaan suorassa lämmössä kuumien hiilien päällä ja siirtää leikkeet sitten kypsymään epäsuoraan lämpöön. Paistolämpömittari on käyttökelpoinen apuri tässä tilanteessa.

Vaihtoehtona olemme kokeilleet menestyksellisesti luullisten rintaleikkeiden esikypsentämistä uunissa. Kun uunin lämpötila on 100 astetta, kuluu rintaleikkeen sisälämpötilan nostamiseen 76 asteeseen noin kaksi tuntia. Mutta takaamme että lopputulos on aivan erilainen. Kypsän kanan pinnan voi sitten nopeasti käräyttää kuumassa grillissä, maun ja ulkonäön vuoksi.

Tarjoile grillattu thaikana esimerkiksi thaimaalaisen porkkanasalaatin, jasmiiniriisin sekä thaimaalaisen makean chilikastikkeen eli Sweet Chili Saucen kanssa. 

 

Grillattua thaikanaa ja makeaa chilikastiketta

Course: KanaruoatCuisine: ThaimaaDifficulty: helppo
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

4

hours 
Paistoaika

20

minutes

Grillattu thaikana on marinoitu pitkään valkosipulin, mustapippurin ja korianterin yhdistelmässä. Aidon maun saat aikaan kypsentämällä rintaleikkeet hiiligrillissä. Lisukkeeksi riisin ohella riittää makea chilikastike.

Ainekset

  • 4 kpl kanan luullisia rintaleikkeitä, koipia tai reisipaloja

  • 1 rkl mustapippuria

  • 6 valkosipulin kynttä

  • 1,5 rkl korianterinjuurta

  • 1,5 rkl tuoretta korianteria

  • 1,5 tl suolaa

  • 1 rkl thaimaalaista Mekhong-viskiä (valinnainen)

  • kasviöljyä

  • makeaa chilikastiketta

Ohjeet

  • Poista broilerinpaloista nahka ja mahdollinen rasva. Pistele lihaan haarukalla reikiä, jotta marinointiliemi imeytyy hyvin.
  • Jauha mustapippurit karkeaksi rouheeksi. Lisää joukkoon valkosipuli, korianterinjuuret ja -lehdet sekä suola. Työstä aineet sileäksi tahnaksi ja lisää tipoittain mukaan alkoholi.
  • Hiero broilerinpalat kauttaaltaan mausteseoksella. Anna marinoitua vähintään neljä tuntia - tai jääkaapissa yön yli. Käytä tiiviisti sulkeutuvaa kannellista kulhoa.
  • Sivele kanat kauttaaltaan öljyllä ja kypsennä kuumassa grillissä, useasti käännellen. Kanan pinnasta pitäisi tulla kullanruskea ja lihasta täysin kypsää.
  • Tarjoa kana makean thaimaalaisen chilikastikkeen ja riisin kanssa.

Vinkit

  • Voit paistaa kanat myös kaasu- tai sähkögrillissä tai liedellä parilapannua käyttäen.
  • Varmista kanojen kypsyys paistolämpömittarilla. Sisälämpötilan pitää olla vähintään 75 astetta.
  • Mekhong-viskiä ei saa Suomesta. Korvaa se kiinalaisella Shaoxing riisiviinillä - tai jätä alkoholi pois.
  • Alkuperäinen resepti: Wendy Hutton: Korianteria ja sitruunaruohoa

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*