Etusivu » Uusimmat » Gyros Pita, Kreikan suosituin pikaruoka
Gyros Pita lautasella, tomaatti, sipuli, kurkku salaatti

Gyros Pita, Kreikan suosituin pikaruoka

Gyros Pita on yksinkertainen muuta herkullinen ruoka-annos, jossa yön yli marinoidut, ruskistetut lihasuikaleet tarjoillaan tsatsiki-kastikkeen kanssa pitaleivän välissä.

Hyppää reseptiin >>>

Gyros Pita on läheistä sukua turkkilaiselle kebabille ja se rantautui Kreikkaan 1920-luvulla Turkista saapuneiden pakolaisten mukana. Autenttisesti liha valmistetaan kebabin tapaan kypsentämällä pystyasennossa pyörivässä vartaassa vuolemalla ja tarjoillaan halkaistun pitaleivän välissä. Kreikkalainen jogurttikastike tsatsiki on olennainen osa Gyrosta, lisäksi leivän väliin voi laittaa tomaattia ja sipulia. Lautasella tarjoiltavan version yhteyteen on usein lisätty ranskalaisia perunoita ja salaattia.

Kreikassa Gyros Pita -annoksia voi ostaa monenlaisista paikoista, katuruokakojuista ravintoloihin. Hinnaltaan edulliset annokset ovat erityisesti opiskelijoiden suosiossa ja ne sopivat hyvin lounasruoaksi.

Gyros Pita kotikeittiön versiona

Maukas versio Gyros Pitasta syntyy kotikeittiössäkin. Gyros Pitan liha on tavallisesti porsaan tai kanan lihaa, mutta myös kasvissyöjille sopivia versioita on Kreikassa tarjolla. Portobello-sieniä voi paistaa yrtti-mausteseoksessa ja saada aikaan lihaa muistuttava tulos. Toinen vaihtoehto on käyttää grillattuja vihanneksia, kuten kesäkurpitsaa, paprikaa ja munakoisoa. Kasvisversiot tarjoillaan muutoin samaan tapaan tsatsikin ja vihannesten kanssa.

Meidän versiossamme käytetään porsaan sisä- tai ulkofilettä. Sen maku valmiissa annoksessa on kanaa täyteläisempi ja rakenne mehevämpi. Ohueksi leikatut suikaleet marinoituvat läpikotaisin ja paistuvat pannulla nopeasti,. Hunajan sokerit saavat nopeasti aikaan ruskistuneen pinnan, kunhan malttaa paistaa lihan riittävän pienissä erissä, tarpeeksi kuumalla pannulla.

Kun marinoit lihan edellisenä päivänä ja paistat pitat sekä valmistat tsatsikin hyvissä ajoin, ei annoksen valmistaminen vaadi pitkää aikaa. Liha kypsyy muutamassa minuutissa, pitaleivän voi lämmittää pannulla tai mikrossa. Halkaise leipä, lusikoi lihaa ja tsatsikia väliin – valmista tuli!

Gyros Pita on pikaruoka täynnä makua

Course: PääruoatCuisine: KreikkaDifficulty: Helppo
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

12

hours 
Keittoaika

15

minutes

Gyros Pita on yksinkertainen mutta todella maukas kreikkalainen ruoka. Pitaleipä täytetään yön yli marinoidulla, pannulla karamellisoituneella porsaan lihalla sekä tsatsikikastikkeella.

Kreikassa näitä täytettyjä pitaleipiä myydään aamusta iltamyöhään ravintoloissa ja grillikioskeissa. Annos valmistuu hetkessä kunhan olet paistanut etukäteen pitaleipiä, valmistanut tsatsikin sekä marinoinut lihan. Eli pikaruoka joka vaatii parin tunnin valmistelut.

Ainekset

  • 400 g porsaan lihaa

  • 2 rkl oliiviöljyä

  • 2 rkl valkoviinietikkaa

  • 0,5 tl timjamia

  • 0,5 tl chilijauhetta

  • 0,5 tl juustokuminaa

  • 0,5 tl oreganoa

  • 2 valkosipulin kynttä

  • 1 tl hunajaa

  • 1 tl suolaa

  • Tarjoiluun
  • pitaleipiä

  • tsatsikia

Ohjeet

  • Leikkaa lihasta mahdollisimman ohuita, 1-2 cm mittaisia suikaleita. Sekoita marinadin ainekset ja lisää lihasuikaleet marinadin joukkoon. Anna maustua tiiviisti suljetussa kulhossa jääkaapissa, mielellään yön yli. Sekoita muutaman kerran jotta marinadi vaikuttaa tasaisesti.
  • Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Kuumenna paistinpannu korkealla lämmöllä. Ruskista pannulla liha todella pienissä erissä jotta saat kauniin, karamellisoidun paistopinnan. Ohuet suikaleet valmistuvat parissa minuutissa, pyri kääntämään suikaleet pannulla vain kerran jotta ne eivät kuivu.
  • Halkaise pitaleipä ja levitä väliin kerros paistettua lihaa. Viimeistele annos lisäämällä lihan päälle pari ruokalusikallista tsatsikia. Nauti heti niin pitaleipä ei ehdi imaista kastiketta ja muuttua pehmeäksi.

Huomautukset

  • Käytä marinointiin ilmatiiviisti suljettavaa kulhoa, muuten jääkaappi tuoksuu vahvasti marinadilta.
  • Suosittelemme Gyros Pitan lihaksi ensisijaisesti porsaanlihaa, kana ei yksinkertaisesti tässä reseptissä maistu yhtä maukkaalta. Ulkofile toimii tässä hyvin, sisäfile on vieläkin mureampi vaihtoehto.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*