Etusivu » Uusimmat » Hampurilaissämpylät Amerikan malliin
Hampurilaissämpylät ritilän päällä

Hampurilaissämpylät Amerikan malliin

Hampurilaissämpylä on pihvin ohella olennaisin osa hampurilaisen syömisen nautintoa. Sämpylän pitää olla kuohkea, helposti leikattava tai puraistava – ja se ei saa olla kuivalta tuntuva. Lisäksi ulkonäölläkin on oma  merkityksensä burgerin houkuttelevuuteen. Tällä aikanaan NY Timesin julkaisemalla reseptillä saat tehtyä kotiuunissa erinomaiset hampurilaissämpylät.

Hyppää reseptiin >>>

Aina kun joku ruokaresepti on erityisen suosittu, se herättää ristiriitaisia tunteita. Tässä tapauksessa epäilys on turhaa sillä lopputulos on kerrassaan mainio, eikä valmistaminenkaan vaadi keittiöalan loppututkintoa. Täytteiden osalta suosittelemme kurkkaamaan toisen reseptimme yhteydessä esiteltyjä ideoita.

Ihan aluksi, mieti kuinka suuria sämpylöitä ja montako tarvitset. Ja päätä sitten taikinan koko. Tällä reseptillä saat aikaan 8 kappalettä jättisämpylöitä, 12 suurta  tai 16 ”normaalikokoista” sämpylää. Ja normaali tarkoittaa reippaasti nykyistä Big Macin kokoa suurempaa sämpylää. Alla olevassa reseptikuvassa on niitä 1/8 taikinasta valmistettuja sämpylöitä, joita ei kunnolla mahdu kuutta kappaletta uunipellille. Kuvan sämpylät ovat valmiina paistettavaksi eivätkä ne enää tuosta uunissa sivusuunnassa kohoa ja paisu.

Hampurilaissämpylä kohoaa reilusti

Resepti sinänsä on yksinkertainen ja sitä kannattaa noudattaa. Taikina vaivaaminen yleiskoneella onnistuu jopa alle 10 minuutissa ja siitä tulee helposti käsiteltävää. Kohotusaikana taikina nousee voimakkaasti, joten varaa sitä silmällä pitäen riittävän suuri kulho. 

Ensimmäisen kohotuksen jälkeen sämpylöiden leipominen käy vaivattomasti eikä vaadi paljon jauhoja. Painele sämpylät litteiksi, vajaan senttimetrin paksuisiksi kiekoiksi leivinpaperin päälle ja jätä niiden väliin reilusti tilaa. Kohotimme uunipelleille siirretyt sämpylät aiemmin aamulla lämmitetyssä uunissa, jolloin kohotusajaksi riitti vajaa tunti. 

Viimeistele vesi-munaseoksella ja seesaminsiemenillä

Ole varovainen kun viimeistelet hampurilaisssämpylät paistamista varten vesi-munaseoksella. Sudilla saa todella helposti aikaan kuopan sämpylän pintaan. Ei siitä tosin sen suurempaa haittaa ole kuin että kuoppaan saattaa kertyä munaa ympäristöään enemmän ja se ruskistuu tummemmaksi. Ripottele lopuksi pinnalle seesaminsiemeniä. Voit käyttää kuorittuja tai kuorimattomia siemeniä, meidän kaapissamme oli tällä kertaa kuorimattomia. 

Paista sämpylät uunin keskitasolla 200 asteessa. Oma uunimme paistaa hieman epätasaisesti, joten saattaa olla tarpeen pyöräyttää uunipeltiä puoli kierrosta paiston puolivälin jälkeen, tasaisen tuloksen saavuttamiseksi. Hampurilaissämpylät saavat jäähtyä peittämättöminä ritilällä huoneenlämmössä muutaman tunnin ajan. Mahdollisesti yli jääneet sämpylät voi pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Kuohkeat burgerisämpylät

Course: Leivät
Annoksia

8 - 16

annosta
Valmisteluaika

2

hours 
Keittoaika

15

minutes

Amerikassa kaikki on suurempaa. Reseptin ohjeella syntyy kahdeksan jättikokoista sämpylää. Mikäli tavoittelet reilun kokoisia burgereita, niin jaa taikina 12 osaan. Normaalikokoisia sämpylöitä tästä taikinasta saa 16 kappaletta.

Ainekset

  • 2,5 dl vettä

  • 2 tl kuivahiivaa

  • 4 rkl maitoa

  • 2 rkl sokeria

  • 8 dl vehnäjauhoja

  • 1,5 tl suolaa

  • 2 rkl pehmeää voita

  • 1 kanamuna

  • Voiteluun
  • 1 kananmuna

  • 1 tl vettä

  • seesaminsiemeniä

Ohjeet

  • Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva ja sokeri. Jätä seisomaan noin 5 minuutiksi.
  • Sekoita jauho ja suola, nypi voi jauhojen joukkoon.
  • Sekoita muna vesi-hiivaseokseen ja lisää se jauhojen joukkoon. Sekoita taikina puuhaarukalla tasaiseksi.
  • Vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia, kunnes se kiinteytyy. Aluksi taikina on todella venyvää ja tarttuvaa, mutta muuttuu vaivaamisen myötä helpommin käsiteltäväksi. Kelmuta taikinakulho ja kohota 1-2 tuntia, kunnes se  on suurin piirten kaksinkertaistunut.
  • Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle tasolle varovin ottein. Jaa taikina 8 osaan (kts. johdanto) ja muotoile niistä tasapaksuja, noin 1 cm vahvuisia sämpylöitä uunipellille.
  • Peitä sämpylät liinalla ja kohota 1-2 tuntia.
  • Laita kylmään uuniin kulho, jossa on pari desiä vettä ja kuumenna uuni 200 asteeseen. 
  • Voitele sämpylät vesi-munaseoksella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 10-15 minuuttia.

Vinkit

  • Taikinamäärällä valmistuu 8 - 16 kpl hampurilaissämpylöitä, halutusta koosta riippuen.
  • Älä kauli taikinaa turhan ohueksi - paitsi jos haluat sämpylöistä tavallista ohuempia. Noin sentin vahvuinen kiekko kohoaa sopivan paksuksi ja kuohkeaksi sämpyläksi.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*