Etusivu » Uusimmat » Harira on kasviskeitto täynnä makua ja tuoksua

Harira on kasviskeitto täynnä makua ja tuoksua

Harira on Marokossa perinteisesti ramadanin aikana nautittava keitto, joka on tunnettu ravitsevuudestaan ja monipuolisista mauistaan. Tämä rakenteeltaan runsas, tuoksuva ja mausteinen kasviskeitto on kuin lämmin halaus viileänä päivänä.

Hyppää reseptiin >>>

Harira-keiton tarkkaa alkuperää ei tiedetä, mutta sen uskotaan olevan peräisin berbereiltä, jotka ovat Marokon alkuperäiskansa. Keitto on kehittynyt vuosien saatossa ja on omaksunut vaikutteita sekä arabialaisista että afrikkalaisista keittiöistä. Harira on ollut tärkeä osa marokkolaista ruokakulttuuria vuosisatojen ajan, ja se on usein ensimmäinen ruoka, jota tarjotaan vieraille.

Harira on monipuolisten ainesten yhdistelmä

Tästä keitosta on lukemattomia versioita, mutta kaikkia reseptejä yhdistää pohjoismaalaisesta näkökulmasta runsas mausteiden ja ainesosien käyttäminen. Harirasta voi valmistaa myös lihaversion käyttämällä esimerkiksi kanaa, lammasta tai naudanlihaa – ruskista tällöin liha padassa ennen kasvisten valmistamisen aloittamista. Kasvisversiona harira sopii sekä kasvissyöjille että vegaaneille, kun käytät kanaliemen sijaan kasvislientä. Hariran voi valmistaa helposti gluteenittomana.

Ravitsevan tästä keitosta tekee se, että siinä käytetään sekä punaisia että vihreitä linssejä, kikherneitä ja riisiä. Purkillisen säilöttyjä kikherneitä voi korvata liottamalla kuivattuja kikherneitä yön yli vedessä. Yksi desilitra kuivattuja kikherneitä vastaa noin 2-3 desilitraa säilöttyjä kiherneitä. Heitä liotusvesi pois, sitä ei kannata käyttää ruoanvalmistukseen säilöttyjen liemen tapaan. Kuivatut kikherneet kypsyvät noin tunnissa, joten ne sopivat hyvin käytettäväksi hariran valmistukseen.

Valmista harira jo edellisenä päivänä

Vaikka harira on valmista tarjottavaksi heti valmistuttuaan, kannattaa se valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Runsaat mausteet ehtivät tällöin tasaantua ja lopputulos on maultaan lempeämpi sekä täyteläisempi. Hariran palkokasvit imevät jääkaapissa nestettä, joten varaudu lisäämään vettä tai lientä seuraavana päivänä keiton joukkoon.

Harira on ravintoarvoltaan niin runsas keittoruoka, ettei sen kanssa tarvitse juurikaan tarjota lisukkeita. Viimeistele annos korianterisilpulla ja puristamalla sitruunalohkosta mehua keiton päälle. Jos haluat, voit kattaa pöytään myös viipaloitua pitaleipää keiton ohessa nautittavaksi.

 

Harira on aromaattinen ja maukas kasviskeitto

Course: KeitotCuisine: Lähi-ItäDifficulty: helppo
Annoksia

6

annosta
Valmisteluaika

15

minutes
Keittoaika

1

hour 

Harira on lämmittävä, yrttejä ja mausteita reippaasti hyödyntävä, Marokosta peräisin oleva kasviskeitto. Voit valmistaa sen jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

Ainekset

  • oliiviöljyä

  • 1 sipuli

  • 2 sellerinvartta

  • 1 porkkana

  • suolaa

  • 4 valkosipulin kynttä

  • 1,5 tl mustapippuria

  • 1,5 tl kurkumaa

  • 1 tl kuminaa

  • 0,5 tl jauhettua inkivääriä

  • 0,5 tl jauhettua kanelia

  • 0,5 tl cayennepippuria

  • 2 kpl 400 g tölkkiä tomaattimurskaa

  • 3 rkl tomaattipyrettä

  • 2 dl tuoretta korianteria

  • 2 dl vihreitä linssejä

  • 2 dl punaisia linssejä

  • 400 g tölkki kikherneitä

  • 1,4 litraa kana- tai kasvislientä

  • 0,5 dl riisiä

  • Tarjoiluun
  • sitruunaviipaleita

Ohjeet

  • Kuumenna suuressa kattilassa tai padassa 4 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä keskilämmöllä. Lisää hienonnetut sipulit, selleri ja porkkanat. Mausta suolalla. Keitä 5 minuutin ajan säännöllisesti sekoittaen, kunnes kasvikset hieman pehmenevät.
  • Lisää valkosipuli ja mausteet ja keitä pari 1-2 minuuttia säännöllisesti sekoittaen.
  • Lisää tomaattimurska, tomaattipyree, korianteri, linssit ja kikherneet. Lisää vielä ripaus suolaa ja keitä 5 minuuttia välillä sekoittaen.
  • Lisää liemi ja nosta lämpöä. Kuumenna kiehuvaksi 5 minuuttia ja alenna sitten lämpöä. Aseta kansi päälle ja anna keiton hautua 45 minuuttia tai kunnes linssit ovat täysin kypsiä ja pehmeitä. Tarkista kypsyys ajoittain ja tarvittaessa lisää lientä tai vettä. Keitosta tulee paksua, mutta sen ei pitäisi olla liian paksua. Varmista sopiva suolan määrä jos joudut lisäämään nestettä.
  • Sekoita joukkoon pitkäjyväinen riisi ja hauduta vielä 15 minuutin ajan tai kunnes riisi on täysin kypsää.
  • Tarjoile keitto sitruunaviipaleiden kanssa.

Vinkit

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*