Etusivu » Uusimmat » Hernekeitto – muulloinkin kuin torstaisin
Hernekeitto, lusikka ja ruisleipä

Hernekeitto – muulloinkin kuin torstaisin

Hernekeitto on perinteinen suomalainen keittoruoka, jonka pääraaka-aineita ovat kuivatut vihreät herneet, sipuli ja sianliha. Keitto maustetaan tavallisesti suolalla ja meiramilla, mutta tekijästä riippuen siihen voidaan lisätä myös esimerkiksi sinappia, mustapippuria ja porkkanaa.

Hyppää reseptiin >>>

Torstai on Suomessa perinteinen hernekeittopäivä ja tätä perinnettä ylläpitää vahvasti puolustusvoimien käytäntö tarjota hernekeittoa juurikin torstaisin joka viikko, tavallisesti pannukakun kera. Lisäksi hernekeitto liitetään  mm. laskiaisen viettoon. Molempien perinteiden taustalla ovat katoliseen aikaan liittyvät tavat – torstaina tarjottiin tukevaa ruokaa ennen paastopäiväksi määrättyä perjantaita.  Ravitseva keitto piti nälkää kurissa tehokkaasti.  Sama selitys sopii myös kristilliseen laskiaiseen, josta alkoi pääsiäiseen päättyvä seitsemän viikon mittainen paastojakso. Paastoa noudatetaan vielä nykyäänkin monissa etenkin katolisissa yhteisöissä, jättämällä pois lempiruokia ja herkkuja sekä muita nautintoja.

Hernekeitto on joulukinkun paras loppusijoituspaikka

Mainio hernekeitto syntyy joulukinkun rippeistä. Suolainen sianliha, rasva ja potkan luu maustavat hernekeiton herkulliseksi. Omasta mielestämme näin syntyy paras hernekeitto. Muina vuodenaikoina keittoon voidaan käyttää palvikinkkua, joka toimii hyvänä korvikkeena.

Monen mielestä hernekeitto on vieläkin parempaa suurina annoksina valmistettaessa. Pitkä haudutusaika ja suurempi määrä ainesosia mahdollistavat makujen paremman sekoittumisen ja syventymisen. Isoissa valmistuserissä keiton ainesosat saavat enemmän aikaa maustua ja kehittävät syvempiä aromeja. Kotikeittiössä kannattaa kaivaa kaapin perältä se kaikkein suurin kattila ja muokata reseptin ainesmäärät sen sallimiksi. Hernekeitolle tyypillistä on että sen maku paranee säilytyksen aikana, joten varaudu valmistamaan hernekeitto ainakin paria päivää ennen sen tarjoilemista.

Perinteinen hernekeitto

Course: Keitot, KasvisruoatCuisine: SuomiDifficulty: Helppo
Servings

12

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

2

hours 

Hernekeitto on varmaankin tunnetuin ja valmistetuin perinteinen suomalainen keittoruoka. Osaltaan hernekeiton suosiota selittää sen edullisuus ja valmistamisen helppous suurissa erissä. Liikuteltavat "soppatykit" sammuttavat nälkää tänäkin päivänä paitsi puolustusvoimien torstairuokana, myös erilaisten tapahtumien yhteydessä.

Suomalainen hernekeitto valmistetaan vihreistä herneistä, ruotsalaisessa versiossa käytetään keltaisia herneitä. Saksalaiset lisävät hernekeiton joukkoon muitakin kasviksia. Englantilaisten pease pudding valmistetaan vesihauteessa ja sen rakenne on paksumpi.

Ainekset

 • 500 g kuivattuja herneitä

 • 1 sipuli

 • 2,5 litraa vettä

 • 1 kg luista lihaa - tai 500 g luutonta kinkkua
  (Kasvisruokaversiossa korvaa liha yhdellä porkkanalla.)

 • 0,5 - 1 tl meiramia

 • 2 tl suolaa

Ohjeet

 • Huuhtele herneet edellisenä iltana siivilässä ja laita ne likoamaan 2,5 litraan vettä siinä kattilassa, jossa aiot keiton keittää.
 • Seuraavana päivänä nosta kattilan liedelle. Silppua sekaan sipuli, lisää meirami ja nosta kattilaan joulukinkun palat ja luut kokonaisena. Herneiden liotukseen käytettyä vettä ei siivilöidä tai vaihdeta tässä välissä. Älä lisää suolaa keittoon vielä tässä vaiheessa.
 • Keittoa haudutellaan miedolla lämmöllä kannen alla hiljalleen, kunnes herneet ovat pehmeitä ja hajoilevat, noin 2 - 4 tunnin ajan. Kuori pinnalle kertyvää vaahtoa ja herneen kuoria pois lusikan avulla. Sekoita keittoa säännöllisesti ettei se pala pohjaan - ja tarkkaile veden määrää. Jos keitto kiehuu voimakkaasti ilman kantta, vettä haihtuu liikaa. Lisää vettä tarvittaessa.
 • Loppuvaiheessa liha kannattaa nostaa leikkuulaudalle siksi aikaa, että siitä irrottaa luut ja paloittelee sen pienemmiksi, mukavammin lusikkaan ja suuhun sopiviksi palasiksi. Sen jälkeen paloiteltu liha palautetaan kattilaan ja säädetään vielä maut kohdalleen.  Jos käytät luutonta kinkkua, lisää kinkkukuutiot keittelyn puolivälissä, noin parin tunnin kohdalla.
 • Suolaa on syytä lisätä vasta loppuvaiheessa, koska keitto väkisinkin kiehuu matkan varrella jonkin verran kokoon, jolloin alkuvaiheessa mukavaksi säädetty maku voi lopulta ollakin liian suolainen. Mitat ovat suuntaa antavia, joten lisää siis makusi mukaan suolaa, kevyt kouranpohjallinen meiramia ja halutessasi sinappia. 

Vinkit

 • Hernekeitto sopii mainosti pakastettavaksi.
 • Vegaaninen hernekeitto syntyy vaihtamalla liha yhteen kuutioituun porkkanaan. Lisää porkkana keittoon vasta noin 15 minuuttia ennen sen valmistumista.
 • Alkuperäinen resepti: poimittu Ylistalon herneitä -pussin kyljestä.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*