Etusivu » Uusimmat » Muhkeat ja maukkaat Hot Dog sämpylät
Hot Dog sämpylät leikkuulaudalla

Muhkeat ja maukkaat Hot Dog sämpylät

Hot Dog sämpylöiden kuuluu olla ilmavan kuohkeita, sopivan kokoisia ja tietysti hyvän makuisia. Näiden sämpylöiden briossimainen taikina sisältää voita ja jo paistovaiheessa uunista tuleva tuoksu antaa odottaa maulta paljon. Varaa reilut kolme tuntia aikaa, se kyllä kannattaa!

>>> Hyppää reseptiin

Hot Dogien historia juontaa juurensa Yhdysvaltojen menneisyyteen. Vaikka tarkka alkuperä hot dogille ei olekaan täysin selvillä, on se muodostunut yhdeksi Amerikan tunnetuimmista ja rakastetuimmista ruokalajeista. Yhdysvalloissa hot dogin varhaiset versiot esiintyivät 1800-luvun lopulla, erityisesti saksalaistaustaisten siirtolaisten parissa. Frankfurtin makkara ja Wienin makkara toimivat pohjana tälle herkulle. Ne tarjoiltiin alun perin leivän sisällä, mutta sitten höyrytetty sämpylä astui kuvaan ja muutti pelin kokonaan.

Hot Dog – Maailmannäyttelystä maailmalle

Hot Dog -sämpylä sai alkunsa Chicagossa 1893 Columbian maailmannäyttelyssä, kun yrittäjä Charles Feltman keksi tarjota saksalaistyylisiä makkaroita höyrytetyissä sämpylöissä. Tämä oli ratkaiseva hetki hot dogin historiassa, ja siitä lähtien se on ollut olennainen osa amerikkalaista ruokakulttuuria.Hot Dogin suosio levisi nopeasti ympäri Yhdysvaltoja ja lopulta ympäri maailman. Se löysi tiensä eri kulttuurien keittiöihin ja sopeutui paikallisiin makuihin ja ruokailutapoihin. Nykyään hot dogeja nautitaan innokkaasti kaikkialla maailmassa, olipa kyseessä sitten New Yorkin kuumakoira, saksalainen currywurst tai meksikolainen Sonoran hot dog.

Mitä Hot Dog on syönyt eri kulttuureissa?

Hot Dogin täytteissä vain mielikuvitus on rajana, ja eri kulttuurit ovat kehittäneet omat ainutlaatuiset versiot tästä klassikkoherkusta. Tässä muutamia suosituimpia täytteitä maailmalta:

Amerikkalainen klassikko:
Yhdysvalloissa hot dogia täytetään usein ketsupilla, sinapilla, hienonnetuilla sipuleilla, maustekurkuilla, relishillä ja joskus jopa chilillä.

Meksikolainen twist:
Meksikossa hot dogia kutsutaan nimellä “Sonoran hot dog” ja se täytetään usein guacamolella, tuoreilla tomaateilla, maissilla, paprikoilla ja jalapenoilla.

Saksalainen katuruoka:
Saksassa currywurst on suosittu pikaruoka, jossa makkaraa tarjoillaan currytahnalla ja maustetun tomaattipohjaisen kastikkeen kanssa.

Japanilainen innovaatio:
Japanissa hot dogia saatetaan täyttää wasabilla, inkiväärillä, norilevällä ja jopa majoneesilla.

 

Ja sitten on nokialaisten “Kuuma Koira”

Aivan oma ruokalajinsa on Nokialla kehitetty Kuuma Koira, jossa halkaistun sokerimunkin väliin sujautetaan höyrymakkara, sinappia ja ketsuppia, sipulia sekä kurkkusalaattia. Kansainvälistä Kuuma Koira -päivää vietetään  Nokialla vuosittain maaliskuun lopulla, jolloin monet paikkakunnan grillit osallistuvat tapahtumaan. 

Kyseistä herkkua on toki saatavilla vuoden ympäri, mutta teemapäivään verrattuna harvemmista paikoista.

 

Muhkeat ja maukkaat Hot Dog sämpylät

Course: LeivätCuisine: USADifficulty: helppo
Annoksia

6

annosta
Valmisteluaika

3

hours 

20

minutes
Paistoaika

18

minutes

Muhkeat ja maukkaat Hot Dog sämpylät valmistuvat helposti kotiuunissa. Perunahiutaleet tuovat lisää makua ja rakennetta näihin briossimaisiin hodarisämpylöihin. Viimeistele kiiltävä pinta voisulaa käyttämällä.

Ainekset, 8 - 16 kpl sämpylöitä

  • 3 dl kevytmaitoa

  • 9 dl vehnäjauhoja

  • 0,5 dl perunahiutaleita

  • 1 kananmuna

  • 6 rkl voita

  • 3 rkl sokeria

  • 2 tl suolaa

  • 1 pss kuivahiivaa

Ohjeet

  • Lämmitä maito 42-asteiseksi.
  • Mittaa kaikki ainekset isoon kulhoon. Sekoita ne keskenään.
    Vaivaa taikinaa noin 15 minuuttia, kunnes se on tasaista, kimmoisaa ja joustavaa.
  • Sipaise puhtaan kulhon reunoihin ja pohjaan öljyä. Nosta taikina kulhoon. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, 1 1/2–2 tuntia.
  • Työstä palanen kerrallaan: painele pala ovaalinmuotoiseksi lättänäksi. Nosta ovaalin pitkät reunat ovaalin keskelle, niin että toinen menee hieman toisen päälle. Painele sauma kevyesti kiinni.
    Nosta sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille sauma alaspäin.
  • Kohota liinan alla puoli tuntia.
  • Paista 190-asteisessa uunissa 18–22 minuuttia, kunnes hodarisämpylät ovat kullanruskeita.
  • Halutessasi voit viimeistellä sämpylöiden pintaan kauniin kiillon voisulaa käyttäen.

Vinkit

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*