Etusivu » Uusimmat » Hummus, kuohkea tahini-kikhernetahna
Hummus, oliiviöljyä ja paprikajauhetta

Hummus, kuohkea tahini-kikhernetahna

Hummus on erityisesti Lähi-Idässä ja itäisen Välimeren maissa suosittu tahna jonka pääraaka-aineita ovat kikherneet ja seesamitahna eli tahini. Tämä nopeasti valmistuva tahna sopii levitteeksi pitaleiville ja kastikkeeksi tai lisukkeeksi kala-, kana-, liha- ja kasvisruoille.

Hyppää reseptiin >>>

Hummuksen alkuperän uskotaan olevan entisen Levantin alueella (nykyiset Syyria, Jordania, Libanon, Israel, Palestiina) ja sen katsotaan saaneen vaikutteita arabialaisesta, turkkkilaisesta ja kreikkalaisesta ruokakulttuurista. Hummusta tarjoillaan Lähi-Idän mezepöydissä alkupalana lämpimien pitaleipien dippikastikkeena. Kreikkalaiset nauttivat hummusta usein tastsikin kanssa sekä lisäävät kastikkeena kreikkalaisen salaatin joukkoon tai Gyros Pitaan. Turkissa hummusta käytetään ohuiden lihapiirakoiden, lahmacunien, lisukkeena tuomaan pehmeyttä ja kosteutta piirakkaan. Espanjalaiset vastaavasti tarjoilevat savupaprikalla maustettua hummusta tapaksena, esimerkiksi oliivien, kasvisten, juuston tai kinkun kanssa. 

Hummus on helppo ja nopea valmistaa

Kikherneitä ja tahinia, sitruunamehua, valkosipulia ja mausteita sisältävä tahna valmistuu muutamassa minuutissa tehosekoitinta käyttäen. Voit käyttää valmistukseen kuivattuja kikherneitä, liottaa niitä yön yli ja keittää ne pehmeiksi – tai ostaa paketillisen säilykekikherneitä jotka ovat valmiita käytettäviksi. 

Tahinia on saatavissa päivittäistavarakaupoista. Kiinnitä valinnassa huomiota kahteen asiaan: siihen onko seesaminsiemenistä valmistettuun tahnan lisätty suolaa vai ei koska se vaikuttaa hummuksen maustamiseen valmistettaessa. Monissa kaupoissa on tarjolla tummaa ja vaaleaa tahinia, joista suosittelemme valitsemaan tumman vaihtoehdon. Tahinia voi valmistaa itsekin paahtamalla seesaminsiemeniä, yhdistämällä ne oliiviöljyn kanssa tahnaksi. Oman epäonnistuneen kokeilumme perusteella turvaudumme kaupan valmistahiniin. Kotilieden artikkelista voit lukea lisää tummasta ja vaaleasta tahinista.

Sitruunamehu tuo hapokuutta ja raikasta makua hummukseen, valkosipuli antaa oman säväyksensä. Meille riittää yksi kynsi mutta valkosipulin rakastajat voivat käyttää toisen tai kolmannenkin kynnen omaan tahnaansa. Suolan lisäksi muita mausteita ei välttämättä tarvita, monessa reseptissä joukkoon lisätään mm. juustokuminaa, paprikajauhetta tai korianterijauhetta. 

Oliiviöljyä joukkoon vai ei?

Oliiviöljyn käyttäminen jakaa hummusreseptit kahteen koulukuntaan. Osassa reseptejä oliiviöljyä lisätään seesamitahnan ja kikrherneiden joukkoon, toisissa resepteissä öljyä käytetään vain tarjoiltavan annoksen koristeluun. Omien kokeilujemme perusteella öljyä käyttämällä saadaan tulokseksi tiiviimpi tahna, ilman oliiviöljyä valmistettu hummus on koostumukseltaan kuohkeampi ja maultaan raikkaampi. Siksi valitsimme tähän yhteyteen reseptin jossa öljyn sijasta hyödynnetään kikhernepurkin suolalientä. Joku saattaisi tehdä saman valinnan vähempien kalorien vuoksi?

Kevyempi hummus, vähemmän öljyä

Course: KastikkeetCuisine: Turkki, KreikkaDifficulty: Helppo
Annoksia

8

annosta
Valmisteluaika

5

minutes
Keittoaika

5

minutes

Monikäyttöinen hummus on helppo ja nopea valmistaa säilötyistä kikherneistä ja tahinista. Tässä reseptissä tavoitellaan kuohkeutta ja keveyttä vaihtamalla oliiviöljy kikherneiden suolaliemeen. Makuasia, mutta myös rakenne- ja kaloriasia.

Ainekset

 • 380 g rasia kikherneitä (sisältää 230 g kikherneitä), hyödynnä myös suolaliemi

 • 150 g tahinia

 • 1 - 2 valkosipulin kynttä

 • 1 - 2 tl suolaa, kts. huomautus

 • 1 sitruunan mehu

 • Koristeluun
 • oliiviöljyä

 • paprikajauhetta

 • lehtipersiljaa

Ohjeet

 • Pilko valkosipulit muutamaan osaan. Jos käytät sauvasekoitinta, niin yhdistä herneiden suolaliemi, tahini, valkosipuli ja sitruunamehu sekoittimen astiassa ja surauta ne sileäksi ennen kikherneiden lisäämistä. Tehosekoittimeen voit kaataa kerralla kaikki ainekset, koristeluun tarkoitettuja lukuun ottamatta.
 • Käynnistä sekoitin ja anna käydä kunnes hummukseen muodostuu ilmava rakenne. Pienet sattumat eivät haittaa seassa mitään.
 •  Levitä hummus laakealle lautaselle lusikalla pyörivin liikkein. Valuta nauha oliiviöljyä pinnalle mausteeksi ja ripottele lisäksi hieman paprikajauhetta. Viimeistele tarjoiltava annos muutamalla lehtipersiljan lehdellä.

Vinkit

 • Hyödynnä kikherneiden suolaliemi. Se notkistaa hummuksen rakennetta ja vähentää suolan lisäämisen tarvetta.
 • Tahinia saa sekä suolaamattomana että suolaa sisältävänä. Älä lisää suolaa ennen maistamista, mikäli käytät suolaa sisältävää tahinia.
 • Tällä ohjeella valmistuu runsas annos hummusta. Aterialta ylijääneen hummuksen voi pakastaa.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*