Etusivu » Uusimmat » Imam Bayildi, täytetyt turkkilaiset munakoisot
Imam Bayildi annos lautasella

Imam Bayildi, täytetyt turkkilaiset munakoisot

Imam Bayildi on perinteinen ja suosittu turkkilainen ruokalaji, jota on nautittu jo vuosisatojen ajan. Tässä reseptissä ei käytetä jauhelihaa, vaan se valmistetaan vegaanisena versiona tomaatti-sipulitäytteellä, pitkään uunissa hauduttaen.

Hyppää reseptiin >>>

Imam Bayildi käännetään pyörtyneeksi imaamiksi. Eri tarinoiden mukaan tämä ruokalaji sai imaamin tainnoksiin, mutta versiosta riippuen syyt ovat erilaisia. Yhden mukaan annos oli niin maukas, että se vei imaamilta tajun. Toisessa versiossa imaamilta lähtivät jalat alta, kun hän kuuli kuinka paljon kallisarvoista oliiviöljyä annoksen valmistamiseen oli käytetty. Ja kolmas, vähemmän dramaattinen versio kertoo imaamin pyörtyneen, ei ruoan maun tai hinnan takia, vaan silkasta tuhdista ateriasta. Alkuperäinen syy jää vain arvailujen varaan mutta annoksen vaikutusta pääsee testaamaan parin tunnin valmistusprosessin jälkeen.

Mezepöytään voisi Imam Bayildin kanssa kattaa esimerkiksi Kisir-salaattia, Falafelpyörykoitä, Hummusta ja Tsatsikia sekä Pitaleipiä.

Valitse kaksi samankokoista munakoisoa annoksen valmistamiseen. Ja vuoka, mihin munakoison puolikkaat asettuvat tiivisti rinnakkain. Halkaise munakoisot ja viiltele lihaan veitsen kärjellä ristiviiltoja parin sentin välein niin ettei kuori vahingoitu. Katso kuvakarusellista mallia miten viillot tehdään. Suolaa pinnat ja siirrä sitten munakoisot hetkeksi sivuun odottamaan. 

Imam Bayildi valmistetaan ruskistetuista munakoisoista ja kasvisseoksesta

Kuumenna pinnoitettu paistinpannu ja tilkka oliivöljyä kuumaksi. Kuivaa munakoisojen pinta keittiöpaperilla ja paista leikkauspintaan kullanruskea väri. Kuoripuolta ei tarvitse paistaa. Aseta munakoisot uunivuokaan leikkauspinta ylöspäin, tiiviisti niin että ne pysyvät hauduttamisen aikana paikallaan. Pudota lieden teho keskilämmölle. 

Viipaloi seuraavaksi sipuli ja valkosipulin kynnet. Lisää sipuli pannulle öljyn kanssa ja ripauta joukkoon heiman suolaa. Noin viidessä minuutissa sipulien pitäisi tulla pehmeiksi ja ottaa hieman väriä. On aika siirtää valkosipulin kynnet pannulle. Jatka kypsennystä parin minuutin ajan. Kuutioi tomaatit, nosta ne sipulien joukkoon ja paista viisi minuuttia, ennen kuin lisäät mausteet, pyreen ja yrtit pannulle. Voit lisätä tässä vaiheessa myös hieman suolaa ja pari pyöräytystä rouhittua mustapippuria myllystä. 

Voit sammuttaa lieden ja lisätä seoksen joukkoon 4 ruokalusikallista vettä. Sekoita seos hyvin ja lusikoi se tasaiseksi kerrokseksi munakoisojen päälle. Viimeistele käyttämällä loppu oliiviöljystä ohuina nauhoina täytettyjen munakoisojen pinnalle. Paista folion alla puolitoista tuntia. Voit tunnin jälkeen kurkistaa vuokaan ja katsoa ovatko munakoisot jo painuneet kokoon ja tarvittaessa lyhentää paistoaikaa. 

Imam Bayildi saa levätä ja jäähtyä paistamisen jälkeen. Täytetyt munakoisot tarjoillaan huoneenlämpöisinä.

Imam Bayildi lihaversiona

Jos kaipaat lihaisempaa versiota, voit lisätä pannulle lampaan tai naudan jauhelihaa sipulien pehmennyttyä ja ruskistaa sen tomaatti-sipuliseoksen seassa käytettäväksi. Muilta osin voit noudattaa reseptiä sellaisenaan. Vegeversioon saa enemmän täyteläisyyttä ja proteiinipitoisuutta kun lisäät annokseen linssejä tai kasvisjauhelihaa.

Imam Bayildi, munakoisot tomaatti-sipulitäytteellä

Course: KasvisruoatCuisine: TurkkiDifficulty: Keskivaikea
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

30

minutes
Paistoaika

1

hour 

30

minutes

Imam Bayildi on tarinoiden mukaan pökerryttävän maukas ja runsas turkkilainen ruoka-annos mezepöytään tai osaksi ateriaa. Voit valmistaa tämän annoksen joko vegaanisena tai lisätä mukaan halutessasi jauhelihaa.

Ainekset

  • 2 munakoisoa

  • suola

  • 1,5 dl oliiviöljyä

  • 1 sipuli

  • 4 valkosipulin kynttä

  • 4 luumutomaattia

  • 1 tl juustokuminaa

  • 1 tl paprikaa

  • 1 tl oreganoa

  • 1 rkl tomaattipyrettä

  • persiljaa

  • minttua

  • mustapippuria

Ohjeet

  • Kuumenna uuni 150 asteiseksi.
  • Halkaise munakoisot pitkittäissuuntaisesti. Leikkaa veitsen kärjellä ristiviillot sisustaan, niin että että et riko kuorta. Levitä suolaa leikkauspinnalle. Siirrä munakoisot sivuun odottamaan.
  • Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Lisää tilkka öljyä ja paista munakoisoihin kullanruskea väri. Lisää öljyä tarvittaessa. Asettele paistetut munakoisot tiiviisti uunivuokaan, leikkauspuoli ylöspäin.
  • Pudota lieden teho keskilämmölle ja siirrä viipaloidut sipulit pannulle. Lisää tilkka öljyä, ripaus suolaa ja paista sipulia kunnes se pehmenee ja alkaa saada väriä. Lisää viipaloidut valkosipulin kynnet ja kypsennä pari minuuttia.
  • Kuutioi tomaatit ja lisää ne sipulien mukaan pannulle. Kypsennä välillä sekoitellen 5 minuutin ajan.
  • Yhdistä tomaatti-sipuliseokseen juustokumina, paprikajauhe, oregano ja tomaattipyre sekä hienonnetut yrtit. Lisää joukkoon ripaus suolaa sekä hieman mustapippuria.
  • Sammuta liesi. Kaada kasvisten joukkoon 4 rkl vettä ja sekoita. Levitä seos tasaisesti munakoisojen päälle. Pirskota pinnalle oliiviöljyä. Peitä vuoka foliolla.
  • Paista uunin keskitasolla 1 tunti ja 30 minuuttia - tai kunnes munakoisot ovat muuttuneet pehmeiksi ja painuneet kokoon. Anna munakoisojen jäähtyä ennen tarjoilemista huoneenlämpöisinä.

Vinkit

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*