Tämä italialaisella twistillä valmistettu makaronilaatikko hyödyntää Välimeren alueen keittiöiden makuja ja värejä arkiruokaan sopivalla tavalla. Lehtikaali keventää kokonaisuutta ja tomaatti värittää uunivuokassa hautuvat makaronit houkuttelevammiksi.
Viimeistään kouluruokana kaikille tutuksi tullut makaronilaatikko on kotiruokaklassikko, joka sinänsä on kelpo ruokalaji. Kalpeaksi keitetyt makaronit hautuvat yhtä kalpeassa munamaidossa ja saavat seurakseen ruskistettua jauhelihaa sekä juustokuorrutuksen. On selvää että annos kaipaa piristykseksi reilun puristuksen ketsuppipullosta…
Italialaiset tekevät tämän toisin ja lopputulos on mielestämme muillekin kotikokeille kokeilemisen arvoinen.
Italialaisen makaronilaatikon idea on kevyempi
Suomalaisessa makaronilaatikossa munamaito tekee siitä pehmeän ja kermaisen, mutta myös raskaan oloisen. Italialaisessa versiossa keskitytään enemmän puhtaisiin makuihin ja raikkaisiin raaka-aineisiin. Tomaattimurska tuo kastikkeeseen syvyyttä ja italialaisen vivahteen, samalla kun tuore basilika ja lehtikaali tuovat makaronilaatikon koostumukseen raikkautta ja väriä. Mozzarellajuusto viimeistelee uunivuokallisen pinnan ja täydentää makukokonaisuuden.
Tilaisuus hyödyntää lehtikaalisatoa
Lehtikaali on järkisyillä tarkasteltuna erinomaista purtavaa: se sisältää C- ja K-vitamiineja, kalsiumia, rautaa ja foolihappoa – kaikki tärkeitä ravintoaineita meille jokaiselle. Vähäkalorinen lehtikaali on myös runsaskuituinen ja se sisältää erilaisia antioksidantteja, jotka suojaavat soluja ja vähentävät tulehduksia. Mutta. Lehtikaali ei vaan ole kovin maukasta ja miellyttävää purtavaa, paitsi hyvin valmistettuna. Italialaiseen makaronilaatikkoon hienonnettu ja uunissa hautunut lehtikaali ei vielä välttämättä nouse suosikkien joukkoon, mutta ainakin se muuttuu helpommin nautittavaksi. Eikä koko satoa tarvitse näin ollen päräyttää vihersmoothieiksi.
Italialainen makaronilaatikko saa olla reilusti maustettu
Siinä missä tuttu makaronilaatikkomme ui runsaassa munamaidossa, jää Italialainen selvästi kuivakkaammaksi. Makua antavia ainesosia kannattaa käyttää vähintään reseptin määrinä – ja toisella valmistuskerralla vielä lisätä oman maun mukaisesti.
Uunivuokan valinnassa kannattaa ottaa huomioon nesteen vähäinen määrä ja varmistaa ettei vuokaan levitettävä kerros jää turhan ohueksi, mistä seuraa kuivumisen vaara. Parempi valinta on vuoka johon saa ainakin viiden sentin vahvuisen kerroksen makaronilaatikkoa hautumaan. Kaikki ainekset ovat käytännössä kypsiä jo uuniin laitettaessa, joten parinkymmenen minuutin haudutusaika on riittävä.
Italialainen makaronilaatikko: väriä ja makuja
Course: LiharuoatCuisine: ItaliaDifficulty: helppo4
annosta15
minutes1
hourKotoinen makaronilaatikkomme näyttää tämän version rinnalla kovin kalpealta. Tomaatti tuo väriä, lehtikaali ja basilika keveyttä sekä välimerelistä makua tähän uunissa valmistuvaan arkiruokaan.
Ainekset
350 g makaronia
400 g tomaattimurskaa
200 g lehtikaalia
250 g jauhelihaa
1 valkosipulin kynsi
10 tuoretta basilikanlehteä
4 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
100 g mozzarellaa
1/2 tl chilihiutaleita
suolaa
pippuria
Ohjeet
- Revi lehtikaalin lehdet käsin irti varsista.
- Hienonna lehdet karkeasti ja huuhtele. Kuumenna paistinpannulla keskilämmöllä kaksi ruokalusikallista öljyä. Lämpötila on sopiva, kun öljyn pinta väreilee.
- Lisää valkosipuli ja chilihiutaleet ja ruskista jatkuvasti sekoittaen, kunnes tuoksut vapautuvat, noin minuutti.
- Lisää lehtikaali kourallinen kerrallaan ja sekoita jokaisen kourallisen jälkeen. Mausta suolalla ja pippurilla. Peitä kannella ja kypsennä hiljalleen noin viisi minuuttia. Sekoittele välillä. Nosta pannu levyltä.
- Keitä makaronit (lyhennä pakkauksessa ilmoitettua keittoaikaa kahdella minuutilla) ja valuta ne.
- Pastan kiehuessa kuumenna paistinpannulla keskilämmöllä kaksi ruokalusikallista öljyä. Lisää jauheliha, hieno tomaattimurska, sipuliviipaleet ja puoli teelusikallista suolaa. Anna porista noin neljä minuuttia.
- Lisää lehtikaali, viisi tuoretta basilikanlehteä ja pippuria ja kypsennä kymmenen minuuttia. Sekoittele välillä.
- Lisää keitetyt makaronit tomaattikastikkeen joukkoon. Sekoita voimakkaasti niin, että kaikki pasta peittyy kastikkeeseen.
- Levitä puolet makaroni-kastikeseoksesta neljän litran uunivuokaan. Ripottele pinnalle mozzarellaa ja tee jäljellä olevasta seoksesta toinen kerros, jonka päällystät mozzarellalla.
- Kypsennä uunissa (200 °C:ssa) noin 20 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja ruoka on kauttaaltaan kuumaa.
- Tarjoa tuoreen basilikan kera.
Vinkit
- Alkuperäinen resepti: Mutti
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM