Etusivu » Uusimmat » Kalaliemi kirjolohesta
Kalaliemi kirjolohen perkeistä

Kalaliemi kirjolohesta

Osta kokonainen lohi ja hyödynnä se kokonaan. Fileiden leikkaamisen ja nahkan irrottamisen jälkeen leikkuulaudalla on vielä jäljellä lähes puolet kalan painosta, joka kannattaa hyödyntää. Kalaliemi on erinomainen tapa vähentää hävikkiä – ja saada makua moniin kalaruokiin.

Hyppää reseptiin >>>

Valmista lohifileistä esimerkiksi tavallista parempia kalapuikkoja tai intialaisia makuja tarjoileva kedgeree. Ja suunnittele mitä voisit valmistaa kalalientä hyödyntäen, kuten esimerkiksi kermaisen lohikeiton. Kalaliemeen voit käyttää kaikki yli jääneet osat, päästä häntään. Poista kuitenkin kalan kidukset, sillä niistä saattaa liueta liemeen katkeraa makua.

Tässä liemessä on sipuleiden lisäksi käytetty kuivattuja herkkutatteja vahvistamaan liemen umamista makua. Muutkin miedonmakuiset sienet, kuten herkkusieni, sopivat käytettäväksi liemen valmistukseen – tai voit myös jättää sienet pois ainesosalistalta.

Kalaliemi vaatii reilun kokoisen kattilan

Pilko kasvikset kohtuullisen pieniksi. Tuoreiden, kotimaisten kasvisten osalta voit jättää kuorimisenkin väliin jos haluat päästä helpommalla. Ota mielellään viiden litran vetoinen kattila ja kuullota kasvikset keskilämmöllä voinokareessa kunnes ne pehmenevät hieman. Lisää kalan perkeet ja kuullota niitäkin pari minuuttia.

Lisää sen jälkeen kattilaan vesi ja valkoviini. Viini ei ole välttämättömyys, mutta tuo hapokkuutta liemeen. Lisää liemeen mausteet ja hienonna joukkoon tillin varsiosat, noin kaksi kolmasosaa varsien pituudesta. Jätä tillin latvaosat käytettäväksi koristeluun lohikeiton pinnalle. Mikäli et valmista keittoa heti, voit säilyttää tillin lehtiä jääkaapissa päivän tai pari, kun käärit ne kosteaan talouspaperiin. 

Kalaliemi kannattaa pakastaa annoskokoina

Kuumenna liemi kiehuvaksi ja anna se poreilla kevyesti 20-30 minuutin ajan. Kuori pinnalle syntyvä vaahto pois kattilasta reikäkauhaa käyttäen. Anna valmiin liemen jäähtyä ja siivilöi se vasta sitten. Käytä kalaliemi parin seuraavan päivän aikana – tai pakasta sopiviin annoskokoihin tulevaa käyttöä varten. Kalaliemi säilyy pakastimessa noin kolmen kuukauden ajan.

Kalaliemi on maukas tapa hyödyntää koko kala

Course: Keitot, KalaruoatCuisine: SuomiDifficulty: keskivaikea
Valmisteluaika

15

minutes
Keittoaika

40

minutes

Nappaa kalatiskistä kokonainen lohi. Saat tuoreempaa kalaa - ja mikäli fileointi ei itseltä onnistu, voit pyytää kalamestarin tekemään sen puolestasi. Ota mukaan kalan perkeet, sillä olet maksanut myös niistä. Valmista maistuva kalaliemi, jota voit käyttää keiton, kastikkeen tai padan pohjana.

Ainekset

  • parikiloisen kirjolohen perkeet

  • 15 cm pala purjon valkoista osaa

  • 2 sipulia

  • 1 palsternakka

  • 2 l vettä

  • 1 dl valkoviiniä

  • 5 laakerinlehteä

  • 10 kokonaista valkopippuria

  • 0,5 dl kuivattuja herkkutatteja

  • ruukullinen tilliä

  • 1,5 tl suolaa

  • 1 rkl voita

Ohjeet

  • Huuhdo kalan perkeet (eli ruodot, nahka, evät ja pää kylmällä vedellä.) Poista kalan päästä kidukset.
  • Kuori ja kuutioi sipulit ja palsternakka. Halkaise, huuhtele ja paloittele purjo.
  • Sulata voi kattilassa ja freesaa kasvikset, kunnes ne pehmenevät. Lisää kattilaan kalan perkeet ja kuullota niitäkin hetki.
  • Lisää sen jälkeen vesi ja viini. Lisää myös mausteet ja pilko tillipuntista 2/3 osaa, varresta alkaen. Jätä lehtiosat käytettäväksi esim. kalakeiton pinnalle. Tillin lehdet säilyvät hyvin jääkaapissa päivän tai pari, kun käärit ne kosteaan talouspaperiin. Tillin voit myös pakastaa.
  • Kuumenna liemi kiehuvaksi ja anna se poreilla 20-30 minuuttia. Kuori syntyvä vaahto pois.
  • Anna liemen jäähtyä ja siivilöi. Käytä liemi parin päivän aikana tai pakasta sopiviin annoskokoihin jatkokäyttöä varten.

Vinkit

  • Kalaliemi säilyy pakastimessa noin kolme kuukautta. Jäähdytä liemi jääkaapissa ennen pakastamista ilmatiiviissä astiassa tai pussissa. Muista merkitä valmistuspäivä.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*