Jos pakastealtaasta poimitut kalapuikot ovat herkkuasi, niin kokeilepa tätä reseptiä. Lohifileestä valmistetut kalapuikot ovat aivan toista maata, nimenomaan hyvässä mielessä. Näitä kerran maistettuasi et todennäköisesti enää suostu vilkaisemaankaan pakastepuikkojen suuntaan.
Kalapuikoissa on eroja: monet valmistetaan jauhetusta massasta, parhaat kalafileistä. Oletko kokeillut miten helppoa kalapuikkojen valmistaminen itse onkaan? Valitse kalatiskistä sopivan kokoinen lohifile, leikkaa ja leivitä viipaleet, paista pannulla ja tarjoile perunoiden sekä tilli-jogurttikastikkeen kanssa. Voittavat nimittäin maultaan ja rakenteeltaan kaikki kaupan pakastetut ja paneroidut kalapuikot 100 – 0.
Fish & Chips on brittiläinen klassikko, jossa uppopaistettu kalafile tarjoillaan sanomalehtikääreestä ranskalaisten perunoiden kanssa. Lohifileestä valmistetut kalapuikot ovat maukkaampia, terveellisempiä ja annoksena tyylikkäämpi Fish & Chipsiin verrattuna.
Valitse kalatiskistä mahdollisimman paksu lohifile, siitä on helpompi leikata sopivan kokoisia ja mallisia kalapuikkoja. Jos lohta tuntuu olevan ylitse tarpeen, kokeile esimerkiksi erinomaista teriyakilla maustettua lohikulhoa tai helposti valmistuvaa kermaista lohikeittoa.
Tavoitteena on muotoilla puikoista noin 1,5 – 2 cm paksuja, tasasivuisia viipaleita. Pienet kokoerot eivät ole merkityksellisiä. Parasta on jos onnistut tekemään puikoista neliskanttisia, silloin niiden kypsyminen on tasaista ja käsittely helpompaa.
Kalapuikot leivitetään jauhoilla, munalla ja pankoilla
Me maustamme kalapuikot kevyesti soijakastikkeella ennen leivittämistä, mutta tavallinen suolakin käy maustamiseen. Ennen leivitystä tapahtuva maustaminen varmistaa tasaisen lopptuloksen – voit myös sekoittaa mausteet vaihtoehtoisesti pankojauhojen joukkoon. Rapeat kalapuikot syntyvät samoin kuin mikä tahansa leivitettävä ja paistettava proteiini.
Kalapuikkoja ei tarvitse kuivata ennen vehnäjauhossa pyöräyttämistä. Varmista että jauho tarttuu tasaisesti joka puolelle ja kopauta ylimääräinen jauho takaisin kulhoon. Seuraavaksi on vuorossa pikainen kastaminen kevyesti vatkattuun kananmunaan. Pidä huolta että kananmunaa on tasaisesti puikon pinnalla ja valuta ylimääräinen munaseos kulhoon. Viimeiseksi pyöritä kalapuikkoa pankojauhoissa niin että se kuorruttuu tasaisesti. Voit hieman painella kalapuikkoa kulhossa jauhoihin jotta ne tarttuvat tiukemmin. Ellei kaapista löydy pankoja, voit korvata ne tavallisilla korppujauhoilla. Pankoilla saa kokemuksemme mukaan paremman, rapeamman lopputuloksen.
Paista kalapuikot rapeiksi öljyssä
Valitse paistamiseen iso, pinnoitettu paistinpannu. Paista kalapuikot mieluummin parissa erässä sen sijaan että yrittäisit ahtaa pannun tiukasti täyteen – näin käsittely on helpompaa ja paistotulos parempi. Paistamiseen tarvitaan öljyä ja sitä on syytä tarvittaessa lisätä pannulle. Pari minuuttia per sivu riittää kypsentämään parisenttiset kalapuikot. Pinnan pitäisi tulla rapeaksi ja kullanruskeaksi. Voit nostaa valmiit kalapuikot hetkeksi keittiöpaperin päälle valuttamaan ylimääräistä rasvaa paperiin.
Tilli-jogurttikastike on helppo ja nopea lisuke kalapuikoille. Tarjoile annos esimerkiksi paistettujen perunoiden ja sitruunalohkon kanssa.
Kalapuikot ja tilli-jogurttikastike
Course: KalaruoatCuisine: Suomi4
annosta10
minutes15
minutesKalapuikot kohoavat uudelle tasolle, kun valmistat ne kotikeittiössä lohifileestä. Leivitä lohiviipaleet ja paista kuumalla pannulla rapeiksi. Tarjoile raikkaan tilli-jogurttikastikkeen ja paistettujen perunoiden kanssa, viimeistele puristamalla sitruunamehua kalapuikkojen päälle.
Ainekset
600 g lohifile
1 dl vehnäjauhoja
1 - 2 kananmunaa
2 dl pankojauhoja
1 rkl soijakastiketta
6 - 8 perunaa
kasviöljyä
sitruuna
- Tilli-jogurttikastike
2 dl turkkilaista jogurttia
3 rkl hienonnettua tilliä
1 rkl sitruunamehua
suolaa
1/4 tl valkopippuria
Ohjeet
- Valmista tilli-jogurttikastike. Hienonna tilli. Sekoita jogurtti, tilli ja sitruunamehu keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita kastike jääkaappiin maustumaan siksi aikaa, kun paistat perunat ja kalapuikot.
- Paloittele perunat haluamasi mallisiksi ja kokoisiksi. Suolaa kevyesti ja laita kypsymään keskilämmöllä pannulle kasviöljyyn. Kääntele kypsennyksen aikana. Paista kypsiksi ja rapeiksi.
- Leikkaa lohesta noin 1,5 - 2 cm paksuisia viipaleita. Siirrä kulhoon ja marinoi hetki ruokalusikallisessa soijakastiketta.
- Ota leivitystä varten kolme kulhoa: yhteen tulee vehnäjauhot, toiseen vatkattu muna ja kolmanteen pankojauhot.
- Pyöräytä lohiviipaleet kauttaaltaan vehnäjauhossa. Kasta sitten kananmunaan, valuta ylimääräinen pois. Kuorruta joka puolelta pankojauhoissa kierittelemällä. Siirrä leivitetyt viipaleet leikkuulaudalle odottamaan paistamista.
- Kuumenna iso, tarttumaton paistinpannu keskilämmöllä, lisää pari ruokalusikallista öljyä. Paista kalapuikot kahdessa erässä joka puolelta, parin minuutin välein käännellen. Lisää pannulle öljyä tarvittaessa. Nosta valmiit kalapuikot hetkeksi keittiöpaperin päälle.
- Tarjoile kalapuikot paistettujen perunoiden, tilli-jogurttikastikkeen ja sitruunalohkon kanssa.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM