Etusivu » Uusimmat » Kana Dumpling – kiinalaiset nyytit
Dumpling kulhossa, puikot ja kevätsipuli

Kana Dumpling – kiinalaiset nyytit

Dumpling on pieni, täytetty taikinanyytti jonka sisällä voi olla liha-, kala,- kana- tai kasvistäytettä. Ne valmistetaan yksinkertaisesta taikinasta, joka kaulitaan ohueksi, leikataan pyöreiksi kiekoiksi ja taitellaan kokoon. Helpointa on valmistaa niistä puolikuun muotoisia, mutta taitavammille on tarjolla eri muotoisia haasteita dumplingien taitteluun. 

Hyppää reseptiin >>>

Taikinan valmistaminen on helppoa: yhdistä jauhot, vesi ja suola, vaivaa viisi minuuttia yleiskoneella ja anna levätä puoli tuntia. Hieman karkea rakenne tasoittuu taikinan levätessä. Reseptin kokoinen taikina riittää noin 40 – 45 nyytin valmistamiseen, ainakin jos käytät kaulimiseen pastakonetta ja taikinakiekkojen leikkaamiseen rengasmuottia jonka läpimitta on noin 9 cm. Paljon pienemmällä muotilla ei kannata nyyttejä näperrellä – ainakaan aloittelijan.

Täytteen osalta voit ottaa vapauksia mielin määrin. Kypsennä lihaproteiinit ennen nyyttien täyttämistä, kasvikset voit lisätä täytteeseen raakana, puolikypsänä tai kypsennettyinä – raaka-aineen ja maun mukaan. Täytettä yhteen nyyttiin menee noin ruokalusikallinen, eikä sitä tarvitse yrittää tunkea maksimaalista määrää. Näin saat nyytit suljettua helpommin ja ne pysyvät kypsentäessä koossa. Aseta täyte hieman keskikohdasta sivuun ja kostuta nyytin reunat kevyesti vedellä tai vatkatulla kananmunalla. Nipistele sormia käyttäen reunat tiukasti kiinni tai painele ne haarukalla.

Kana Dumpling kypsennetään liemessä, uunisssa, höyrytyskorissa tai paistinpannulla

Voit valita itsellesi sopivimman kypsennystavan, me käytämme paistinpannua dumplingien kypsentämiseen: pari minuuttia kevyesti öljytyllä, keskikuumalla pannulla, kääntäminen, parin minuutin paisto ja sen jälkeen 0,25 dl vettä paistinpannulle, kansi tiukasti päälle ja muutaman minuutin kypsennys höyryssä. Kiehuvan kuumassa liemessä tai vedessä dumplingit kypsyvät noin 7 – 8 minuutissa. Mikäli haluat kypsentää dumplingit höyryssä, tarvitset höyrytyskorin tai höyryttämiseen sopivan lisäosan kattilaasi. Dumplingit kypsyvät höyryssä noin 10 – 12 minuutissa. 

Uunissa kypsentäminen voi olla hyvä idea isomman erän valmistamiseksi. Kuumenna uuni 190 asteeseen, voitele nyytit kevyesti öljyllä ja asettele ne leivinpaperin päälle siten että ne eivät kosketa toisiaan. Paista 15 – 20 minuutin ajan, jolloin nyytit saavat kullanruskean värin ja rapeutta pintaansa. 

Tarjoile Kana Dumpling maustekastikkeen kanssa

Kiinalaiset käyttävät dumplingien lisukkeena mustaa riisiviinietikkaa sellaisenaan tai maustettuna – esimerkiksi inkiväärisuikaleilla tai valkosipulilla. Omaan makuun musta viinietikka ei oikein sovi, mutta tämä on puhtaasti makuasia. Miäli olet hapanimelä– tai chilikastikkeiden ystävä, niin niistäkin saattaa löytyä sopiva lisuke nyytetille. Soijakastike sopii myös dumplingien kanssa tarjottavaksi ja soijan kanssa voi yhdistää esimerkiksi mustaa viinietikkaa ja seesamiöljyä. Tuore korianteri antaa annokseen ulkonäköä ja aromia.

Kana Dumpling - taikinanyytit kanatäytteellä

Servings

4

servings
Prep time

2

hours 
Cooking time

30

minutes

Dumpling on osa kiinalaista Dim Sum -kulttuuria, jossa pieniä suupaloja tarjoillaan osana aamiaista tai brunssia. Nämä täytetyt taikinanyytit sopivat mainiosti tarjottavaksi myös muina päivän aikoina. Tässä reseptissä täytteenä on kanaa ja kasviksia, mutta myös liha ja kala sopivat täytteiksi. Reseptillä valmistuu noin 45 kappaletta nyyttejä.

Ainekset

  • Taikina
  • 6 dl vehnäjauhoja

  • 2,5 dl kylmää vettä

  • 1,5 tl suolaa

  • Kana-kasvistäyte
  • 400 g kanan jauhelihaa

  • 2 rkl inkivääriä

  • 1 porkkana

  • 1 salotti tai pieni sipuli

  • 0,5 kiinankaalia

  • 1 rkl kalakastike

  • 1 rkl osterikastike

  • 1 kananmuna

  • mustapippuri

  • korianteri

Ohjeet

  • Taikina
  • Mittaa jauhot yleiskoneen taikinakoukulla varustettuun kulhoon. Käynnistä kone ja lisää vettä ½ dl kerrallaan. Taikinan tulee pysyä kasassa, mutta se ei saa olla liian löysää. Anna koneen käydä noin viisi minuuttia. Peitä taikina liinalla ja anna levätä ainakin puoli tuntia.
  • Täyte
  • Ruskista kanan jauheliha. Lisää joukkoon sipuli ja porkkana, kuullota pari minuuttia.
  • Lisää kastikkeet, kananmuna ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.
  • Viimeistele lisäämällä joukkoon tuoretta korianteria makusi mukaan. Anna täytteen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen nyyttien kokoamista.
  • Nyyttien kokoaminen
  • Kauli pieni määrä taikinaa työtasolla ohueksi levyksi. Jos käytät pastakonetta, asento 4 tekee sopivan ohuen taikinan.
  • Leikkaa taikinasta rengasmuotilla n. 10 cm halkaisjaltaan olevia pyöreitä kiekkoja.
  • Nosta noin ruokalusikallinen täytettä taikinan päälle. Taita taikina täytteen päälle ja painele puolikuun muotoisen nyytin reunat tiukasti yhteen. Siirrä leivinpaperin päälle pyyhkeen alle odottamaan kypsennystä. Varmista että nyytit eivät tartu toisiinsa kiinni.
  • Nyyttien kypsentäminen
  • Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä. Lisää pohjalle tilkka öljyä.
  • Paista nyyttejä 2 - 3 minuutin ajan. Pinnan pitäisi hieman ruskistua. Käännä ja paista toiset pari minuuttia.
  • Ota 2 rkl vettä astiaan ja kaada se pannulle nyyttien joukkoon. Peitä pannu välittömästi kannella. Anna nyyttien kypsyä höyryssä vielä 2 - 3 minuutin ajan.
  • Siirrä lautaselle odottamaan tarjoilua. Voit uudelleenlämmittää nyytit tarjoilua varten joko samaan tapaan vesihöyryssä paistinpannulla, uunissa tai mikroaaltouunissa.
  • Tarjoile dumplingit kiinalaisen mustan viinietikan, soijan tai maustekastikkeiden kanssa.

Vinkit

  • Yksinkertainen maustekastike dumplingeille syntyy sekoittamalla 1 osa soijaa, 1 osa osterikastiketta ja 0,5 osaa Sriracha-chilikastiketta.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*