Etusivu » Uusimmat » Kanaa ja cashewpähkinöitä thaimaalaiseen tapaan
Kanaa ja cashewpähkinöitä annos lautasella riisin kera.

Kanaa ja cashewpähkinöitä thaimaalaiseen tapaan

Kanaa ja cashewpähkinöitä on malliesimerkki länsimaiseen makuun sopivasta thairuoka-annoksesta. Thaimaalaisen keittiön paras puoli on että nopean valmistuksen ohessa pystytään ruokaan luomaan tasapainoisia makuja ja rakenteita sekä näyttävä, värikäs ulkoasu. 

Hyppää reseptiin >>>

Thaimaalainen keittiö on perinteiltään rikas, mauiltaan ja valmistustavoiltaan monipuolinen. Vaikutteita thaikeittiöön on saatu isommilta naapureilta, kuten Kiina, Malesia ja Intia. Kasvikset ja yritit ovat suuressa roolissa ruokavaliossa joka yhdistelee taitavasti viittä perusmakua: suolainen, makea, hapan, karvas ja tulinen elementti löytyvät monista yksinkertaisistakin ruoka-annoksista. Kanaa ja cashewpähkinöitä noudattaa tätä periaatetta.

Monen länsimaalaisen mielikuva on että thaimaalainen ruoka on hyvin tulista, johtuen runsaasta chilien käytöstä. On totta että jotkin paikalliseen makuun valmistetut annokset ovat erittäinkin tulisia, mutta tavallisesti matkailijoille tarjoillaan miedommin maustettuja ruokia. Eteläisessä Thaimaassa ruoka on tyypillisesti tulisempaa ja chilin määrä vähenee kohti pohjoista siirryttäessä. Kaikkialla löytyy myös lempeästi maustettuja vaihtoehtoja.

Perinteisessä thaikeittiössä ruoka kypsennetään nopeasti kuumalla pannulla paistaen. Tämä edellyttää ainesten pilkkomista ohuiksi ja pieniksi paloiksi sekä suikaleiksi. Aineksia lisätään niiden vaatiman kypsennysajan mukaisesti käänteisessä järjestyksessä. Näin varmistetaan raaka-ainesten tasainen kypsyminen ja tavoitellun mukaiset rakenteet. Pilkottujen ainesten nopea kypsentäminen säästää lämmitykseen käytettävän aineen tai sähkön määrää. Ja valmis annos on visuaalisesti näyttävä ja kaunis kun taitava veitsenkäyttäjä on leikannut muotoon valmistuksessa käytettävät kasvikset ja lihat.

Kanaa ja cashewpahkinöitä sai vaikutteita Kiinasta

Vaikka tämän suositun ruokalajin historiaa ei täysin tunneta, on selvää että se on saanut vaikutteita kiinalaisista ruoka-annoksista. Cashewpähkinä ei ole alunperin thaimaalainen kasvi, vaan se levisi portugalilaisten merenkävijöiden mukana maahan 1500-luvulla ja saavutti pysyvän aseman Thaimaan keittiöissä. Annoksen valmistustapa noudattaa alueelle tyypillistä, yhdellä pannulla valmistettavan ruoan kaavaa.

Kana, pähkinät, sipuli, chili, valkosipuli ja muut kasvikset viimeistellään maukkaassa kastikkeessa.  Annos tarjoillaan tyypillisesti jasmiiniriisin kanssa ja koristellaan kevätsipulilla. Kanaa ja cashewpähkinöitä voidaan  valmistaa lukemattomilla tavoilla, joissa mukaan lisätään mm. herkkusieniä, paprikaa, varsiselleriä ja jopa ananasta. Voit siis huoletta valmistaa oman variaatiosi kulloinkin saatavilla olevista aineksista.

Lisää chilin potkua ruokaan?

Yksi huomioon otettava tekijä on valmistukseen käytettävän chilin lajike ja määrä. Koska maut ovat erilaisia ja chilit yhtä lailla eroavat tulisuuden asteeltaan toisistaan, on yksityiskohtaisten ohjeiden antaminen tältä osin mahdotonta. Omassa jääkaapissamme on aina pullo thaimaalaista Sriracha-chilikastiketta – siltä varalta että valmiiseen annokseen pitää saada lisää chilin lämpöä.

Jos kasvatat itse chilejä kotona, on sinulla varmasti paras tuntuma siihen mitä chiliä ja paljonko ruoanvalmistukseen käytät. Marketien irtomyynnissä olevat pitkät chilit eivät ole aivan tulisimmasta päästä. Kokeile aluksi pienellä määrällä ja lisää chiliä tarpeen mukaan.

Kana-Cashew maistuu Thaimaalta

Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

15

minutes
Keittoaika

10

minutes

Ainekset

  • Kastike
  • 0,5 dl soijakastiketta

  • 0,5 dl hunajaa

  • 4 tl oliiviöljyä

  • 1/2 tl jauhettua inkivääriä

  • 2 rkl vettä

  • Kana
  • 2 broilerin rintafileetä

  • 0,25 tl suolaa

  • 0,25 tl mustapippuria

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • 1 pieni chili

  • 1 sipuli

  • 1 valkosipulinkynsi

  • porkkanaa, kesäkurpitsaa, bambunversoja tms.

  • Tarjoiluun
  • jasmiiniriisiä

Ohjeet

  • Paahda cashewpähkinöitä pannulla pienessä tilkassa öljyä. Varo polttamasta.
  • Laita riisi kypsymään. Sekoita kastikeainekset kulhossa.
  • Kuutioi kanan rintafileet ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna öljy pannulla ja kypsennä kanat.
  • Lisää pannulle hienonnettu sipuli, muut pilkotut kasvikset ja hienonnettu valkosipuli. Kuullota välillä sekoittaen noin minuutin ajan.
  • Lisää pannulle cashewpähknät ja kastike. Anna kiehahtaa ja vähennä sitten lieden lämpöä.
  • Anna kastikkeen kiehua kokoon rauhassa muutamien minuuttien ajan.
  • Tarjoile lisukkeena keitettyä jasmiiniriisiä.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*