Etusivu » Uusimmat » Kana Korma – Intian aromit ja maut
Kana Korma, basmatiriisi, raita ja naan-leipä

Kana Korma – Intian aromit ja maut

Kana Korma on pehmeän makuinen intialainen curry, jossa kananpalat hautuvat kypsiksi kookosmaidon ja kerman yhdistelmässä. Mantelilastut ja rusinat viimeistelevät annoksen ulkonäön ja tuovat kiinnostavaa rakennetta tähän koko perheelle sopivaan arkiruokaan.

Hyppää reseptiin >>>

Kana Korma on yksi intialaisen keittön klassikkoruoista, joiden historian tiedetään ulottuvan vuosisatojen taakse. Alkuperäiset annokset valmistettiin – maun vuoksi – luullisista kananpaloista, mutta tämän päivän kotikokki pääsee helpommalla hankkiessaan luutonta kanaa. Rintafileet ja paistileikkeet ovat kokonsa puolesta suositeltavampia kuin suikaleet, sillä tässä ruokalajissa kana kannattaa tarjota parisenttisinä paloina. 

Kana Korma ja Intian perusmausteet

Intialaisen keittiön mausteiden käyttö on runsasta, ei kuitenkaan välttämättä tulisuuteen pyrkivää. Kana Korman täyteläisen maun takana on yhdistelmä intialaiselle ruoalle tyypillisiä kuivamausteita: juustokuminaa, korianteria, kurkumaa sekä kardemummaa. Curryjauhe edustaa tässä joukossa länsimaista twistiä, mutta sopeutuu muiden mukaan. 

Kana Korman kastikkeessa inkivääri, valkosipuli ja sipuli saavat seuraa kookosmaidosta ja kermasta. Mantelijauhe tuo lisää täyteläisyyttä kastikkeeseen, tomaattipyre syventää sen väriä. Aivan ehdottomasti kannattaa kevyesti pahtaa mantelilastuja kuivalla pannulla, annoksen päälle siroteltavaksi, samoin kuin ripotella rusinoita tarjoiltavaan annokseen. 

Miten teen Kormasta kasvisversion?

Mikäli haluat vähentää reseptissä käytettävän kanan määrää osittain – tai korvata sen kokonaan, on kuutioitu kesäkurpitsa hyväksi havaittu vaihtoehto. 1,5 – 2 cm kuutiot tai lohkot voi lisätä kastikkeeseen vasta haudutuksen loppuvaiheessa. Näin kesäkurpitsan rakenne säilyy kiinteämpänä. Isoista kesäkurpitsoista kannattaa poistaa siemenkota. 

Lisää purutuntumaa Kormaan antaa halloumijuusto. Suolainen ja kova, hieman sitkeä rakenne korvaa lihaperäisen proteiinin miellyttävällä tavalla. Leikkaa halloumi pieniksi, noin 1 cm kuutioiksi ja lisää ne kastikkeeseen kesäkurpitsakuutioiden kanssa samaan aikaan. Noin viiden minuutin lämmitys kastikkeen joukossa ennen tarjoilua riittää.

Tarjoile Kana Korma basmatiriisin kanssa. Annoksen lisukkeiksi sopivat intialaiseen tapaan myös Raita-kastike sekä Naan-leivät

Mikäli etsit muita Kana Korman tyyppisiä ruokia, kannattaa kokeilla Intialaista kanacurrya ja Butter Chickeniä, jotka ovat toteutukseltaan Kana Korman lähisukulaisia.

Kana Korma, pehmeä ja täyteläinen intialainen curry

Course: kanaruoat, kasvisruoatCuisine: IntiaDifficulty: keskivaikea
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

10

minutes
Keittoaika

40

minutes

Kana Korma on intialainen klassikkoruoka, jossa kananpalat haudutetaan lempeästi maustetussa, kermaa ja kookosmaitoa yhdistävässä kastikkeessa. Vegeversiossa kanan voi korvata halloumilla ja lisätä mukaa kesäkurpitsakuutioita. Tunnissa valmistuva koko perheen arkiruoka tarjoillaan riisin kanssa, mantelilastuilla ja rusinoilla viimeisteltynä.

Ainekset

  • 400 g kanan rintafileitä

  • - tai 200 g halloumia ja 300 g kesäkurpitsaa

  • Mausteseos
  • 0,5 rkl jauhettua korianteria

  • 0,5 rkl juustokuminaa

  • 1 tl paprikajauhetta

  • 1 tl kurkumaa

  • 1 tl currya

  • 1 tl kardemummajauhetta

  • 0,5 - 1 tl chilijauhetta

  • Kastike
  • 5 cm pala inkivääriä

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 1 sipuli

  • 1 tlk kookosmaitoa

  • 2 dl kermaa

  • 0,5 dl mantelijauhetta

  • 4 rkl öljyä

  • 4 rkl tomaattipyrettä

  • 1 dl rusinoita

  • 1 tl suolaa

Ohjeet

  • Yhdistä mausteseoksen kuivat mausteet.
  • Pilko broileri parin sentin paloiksi. Kuori ja raasta inkivääri, valkosipulit ja sipulit.
  • Kuumenna iso pannu. Paista kuivia mausteita öljyssä minuutti niin, että mausteet nopeasti kiehahtavat. Varo polttamasta!
  • Lisää joukkoon raastetut sipulit, valkosipuli ja inkivääri sekä tomaattipyree. Paista, kunnes pannulle muodostuu tahnamainen seos. Kaada pannulle kookosmaito, kerma ja mantelijauhe. Sekoita. Lisää broileri. Hauduta kannen alla, välillä sekoitellen 30-40 minuuttia.
  • Vegeversio: Kuutioi halloumi 1 cm ja kesäkurpitsa 1,5 - 2 cm paloiksi. Lisää ne kastikkeen joukkoon vasta noin 5 minuuttia ennen kuin kastike on valmista.
  • Lisää lopuksi rusinat ja mausta suolalla. Tarjoile keitetyn basmatiriisin kanssa. Paahda mantelilastuja annoksen pinnalle tarjoiltavaksi.

Vinkit

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*