Etusivu » Uusimmat » Kana-nuudelikeitto parantaa oloa ja mielialaa
Kana-nuudelikeitto kiinalalaisessa posliinikulhossa.

Kana-nuudelikeitto parantaa oloa ja mielialaa

Kana-nuudelikeitto on peräisin Kiinasta ja se onkin yksi Kiinan vanhimmista ja suosituimmista ruokalajeista. Keiton resepti levisi ajan mittaan Kiinasta muihin Aasian maihin, kuten Japaniin, Koreaan ja Vietnamiin. Kana-nuudelikeitto tuli myös tunnetuksi länsimaissa 1900-luvulla.

Hyppää reseptiin >>>

Etenkin amerikkalaissa televisiosarjoissa naapurin emäntä kiikuttaa flunssaan sairastuneelle usein kulhollisen kanakeittoa, paranemisen nopeuttamiseksi tai olon parantamiseksi. Tai siksi että flunssapotilaan ei katsota olevan riittävästi voimissaan valmistamaan ruokaa itsellensä. Keiton mahdollisia terveysvaikutuksia onkin arvioitu tieteelliseltä kannalta. 

Kana-nuudelikeitto on aidosti terveysruoka

Ensinnäkin, kana-nuudelikeitto auttaa ylläpitämään elimistön toiminnan kannalta tärkeätä nestetasapainoa. Lisäksi lämmin liemi saattaa lievittää kurkkukipua ja aromaattiset höyryt avaavat tukkoista nenää. Kanan proteiini auttaa vahvistamaan vastustuskykyä ja kananlihan sisältämä trypofaani edistää serotoniinin tuotantoa, eli parantaa mielialaa. Nuudeleista keho saa hiilihydraatteja ja niiden myötä kylläisyyden tunteen. Keiton kasvikset ovat C- ja K-vitamiinin sekä muiden antioksidanttien ja kivennäisaineiden lähde. Ne auttavat rakentamaan tervettä immuunijärjestelmää torjumaan viruksia ja samalla kehoa toipumaan sairaudesta nopeammin.

 Vaikuttaa siis perustellulta harkita kana-nuudelikeiton valmistamista kun flunssa iskee seuraavan kerran?

Kana-nuudelikeitto valmistuu nopeasti

Oloa kohentavien vaikutusten ohella voi sanoa että tämä keitto on oikeasti hyvän makuinen ja helppo valmistaa. Aloita pilkkomalla sipuli ja selleri pieniksi kuutioiksi kattilaan ja kuullota niitä muutaman minuutin ajan voissa. 

Lisää sitten kaikki muut keiton ainekset, kuumenna kiehuvaksi ja vähennä sitten lieden teho haudutuslämmölle. Anna keiton muhia kannen alla parinkymmenen minuutin ajan. Jos pidät korianterista, niin viimeistele annokset korianterisilpulla ja tarjoile keitto rapeakuorisen vaalean leivän kanssa. 

Helppo ja nopea Kana-nuudelikeitto

Course: KeitotCuisine: KiinaDifficulty: Helppo
Annoksia

6

annosta
Valmisteluaika

10

minutes
Keittoaika

30

minutes

Kana-nuudelikeittoa pidetään yleisesti lohturuokana. Sen suosion arvioidaan johtuvan myös keiton hyvästä ravintoarvosta, monipuolisuudesta ja muokattavuudesta oman maun mukaan, historiallisesta merkityksestä osana perinteistä kiinalaista ruokavaliota -sekä nykypäivän kotikokkeja kiinnostavasta valmistuksen nopeudesta ja helppoudesta.

Ainekset

  • 1 rkl voita

  • 1 dl hienonnettua sipulia

  • 1 dl hienonnettua varsiselleriä

  • 1,6 litraa kanalientä

  • 4 dl kasvislientä

  • 0,5 kiloa kypsennettyä kananrintaa

  • 1,5 dl munanuudeleita

  • 2 dl viipaloitua porkkanaa

  • ½ tl kuivattua basilikaa

  • ½ tl kuivattua oreganoa

  • suolaa ja jauhettua mustapippuria maun mukaan

Ohjeet

  • Sulata voi suuressa kattilassa keskilämmöllä. 
    Lisää sipuli ja selleri ja kuullota, kunnes ne ovat juuri pehmeitä, noin 5 minuuttia.
  • Lisää kanaliemi, kasvisliemi, kana, munanuudelit, porkkanat, basilika, oregano, suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi ja kiehauta.
  • Vähennä lämpöä ja keitä 20 minuuttia.

Vinkit

  • Kana-nuudelikeitto säilyy ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa 3 - 4 päivää.
  • Jos aioit pakastaa tätä keittoa, harkitse nuudelien valmistamista erikseen. Pakastetut nuudelit usein hajoavat ja muuttuvat tahmeiksi sulatettaessa. Voit pakastaa liemen ja kasvikset ja lisätä vastakeitetyt nuudelit kuumennettuun keittoon.
  • Alkuperäinen resepti: allrecipes.com

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*