Etusivu » Uusimmat » Herkullinen peltipiirakka kana-tatti-riisitäytteellä

Herkullinen peltipiirakka kana-tatti-riisitäytteellä

Kana-tattipiirakka vaatii valmistuakseen hieman aikaa ja vaivaa, mutta sen maku palkitsee tekijänsä. Tämä piirakka leivotaan rahka-voitaikinan väliin ja siitä riittää pienempikin palanen suolaisen tarpeen ja nälän taltuttamiseen.

Hyppää reseptiin >>>

Herkkutateista saa monenlaista hyvää aikaan ja tämä piirakka on mielestämme yksi kokeilemisen arvoisista resepteistä. Jos yleensä ottaen pidät peltipiirakasta, niin tästä saat mukavaa vaihtelua tuttujen piirakoiden rinnalle.

Kana-tattipiirakan rahka-voitaikina valmistetaan voista

Käytä taikinaan voita. Kerran kokeiltu leivontamargariini osoittautui virhevalinnaksi. Taikinan pitää jäähtyä ja tekeytyä jääkaapissa kunnolla, jotta se irtoaa ehjänä levynä leivinpaperista. Siksi se vaatii voin käyttämistä. Muuten tulee turhia murheita ja ärräpäitä piirakan valmistamisessa.

Jäähdytä tarvittaessa sekä piirakkapohjaa että piirakan kansilevyä kaulimisen jälkeen jääkaapissa ainakin 15 minuutin ajan, jotta taikina irtoaa leivinpapereista helposti. Muilta osin kannattaa noudattaa reseptiä ja jäähdyttää riisi sekä muut täytteen ainekset ohjeen mukaisesti. 

Piirakkapohjan ja kansilevyn osalta kannattaa olla huolellinen mittojen sekä taittelun osalta, jotta piirakkaan ei tule tarpeettoman paksut reunat. Rahka-voitaikinasta tulee käsittelyn aikana lämmitessään melko pehmeää, joten varo myös rikkomasta kantta sitä asetellessasi. 

Tee kanteen haarukalla muutama reikä, voitele pinta kananmunalla ja paista 200 asteessa noin puolen tunnin ajan. Tarjoile piirakan kanssa lounaalla salaattia – se keventää ja raikastaa mukavasti muuten tuhtia annosta.

Kana-tattipiirakka on maukasta vaihtelua

Course: KanaruoatCuisine: PohjolaDifficulty: keskivaikea
Annoksia

12

annosta
Valmisteluaika

1

hour 
Paistoaika

30

minutes

Rahkavoitaikinan välissä muhiva kana-tatti-riisitäyte tekee tästä peltipiirakasta maukkaan ja täyttävän - se sopii lounaaksi, välipalaksi tai kahvipöydän suolaiseksi tarjottavaksi.

Ainekset

  • Taikina
  • 200 g kylmää voita kuutioina

  • 200 g vehnäjauhoja

  • 1 tl suolaa

  • 1 tl leivinjauhetta

  • 200 g maitorahkaa

  • Täyte
  • 200 g kypsää kanaa

  • 75 g paistettuja tatteja

  • 0,75 dl risottoriisiä

  • 1 kanaliemikuutio

  • 0,5 rkl voita

  • 0,5 rkl oliivöljyä

  • 1 pieni salottisipuli

  • 1 valkosipulin kynsi

  • 0,5 purjosipuli

  • 0,5 rkl tuoretta timjamia

  • ripaus suolaa

  • ripaus mustapippuria

  • ripaus curryjauhetta

  • 1 kovaksi keitetty kananmuna

  • Voiteluun
  • 1 vatkattu kananmuna

Ohjeet

  • Valmista ensin rahkavoitaikina. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja laita ne kulhoon. Sekoita jauhoihin leivinjauhe sekä suola ja kaada voikuutioiden päälle. Nypi voi ja jauhot tasaiseksi muruksi ja sekoita lopuksi rahka muruseoksen joukkoon. Älä vaivaa taikinaa. Laita taikina kelmun alle ja jääkaappiin noin tunniksi ennen käyttöä.
  • Keitä risottoriisi 18 minuuttia reiluhkossa vesimäärässä, jossa on 1 kanaliemikuutio. Älä siivilöi riisiä vaan nosta kattila sivuun ja anna riisin rauhassa jäähtyä ja samalla imeä itseensä mahdollisimman paljon nestettä. Näin riisistä ei tule liian kuivaa ja piirakka maistuu paremmalta. Jo kaikki neste ei ole imeytynyt, niin voit lopuksi siivilöidä ylimääräisen nesteen pois.
  • Valmista piirakan täyte. Kuumenna voi ja öljy pannulla ja paistele siinä keskilämmöllä tatteja ja sipuleita kunnes ne hieman pehmenevät. Mausta timjamilla, ripauksella suolaa ja currya sekä muutamalla rouhauksella mustapippuria ja sekoita joukkoon kana ja riisi.  Tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan suolaa ja/tai pippuria. Anna jäähtyä. Keitä sillä aikaa kananmunat ja jäähdytä. Sekoita hienonnetut kananmunat jäähtyneeseen täytteeseen.
  • Jaa rahkavoitaikina kahteen osaan ja kauli ensin pohja suorakaiteen muotoiseksi kahden leivinpaperin välissä. Pohjan tulisi olla suunnilleen 3-5 mm ohut, noin puolen uunipellin kokoinen. Laita pohja leivinpaperien välissä hetkeksi jääkaappiin jäähtymään.
  • Leikkaa taikinan reunat suoriksi. Kauli sitten piirakan kansi myös kahden leivinpaperin välissä. Sen tulisi olla suunnilleen saman paksuinen, mutta hiukan leveämpi ja pidempi kuin pohja. Leikkaa siitäkin reunat siisteiksi ja laita sekin papereineen jääkaappiin odottamaan.
  • Ota pohja jääkaapista ja poista leivinpaperi sen pinnalta. Levitä täyte siten, että jätät pohjan taikinaa näkyviin noin 1,5-2 cm joka reunalta. Taputtele täyte tasaiseksi. Ota sitten jääkaapista piirakan kansilevy, nosta pohjan reunat ylös, nosta kansi täytteen päälle ja taita kansi siten että se kääntyy kaikilta reunoiltaan hiukan piirakan alle.
  • Voitele piirakka vatkatulla kananmunalla ja pistele kuoreen haarukalla reikiä jotta höyry pääsee ulos. Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia kunnes piirakan pinta on kauniisti ruskistunut.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*