Kana Tikka Masala on yksi tunnetuimmista intialaiseen keittiöön liitetyistä ruoka-annoksista. Tämä lempeästi maustettu, aromaattinen curry sopii hyvin myös eurooppalaiseen makuun. Jos olet jo päässyt Butter Chickenin makuun, ota seuraava askel mausteisempaan mutta ei välttämättä tulisempaan suuntaan.
Kuten monet muutkin maailmalla suositut ruokalajit, Kana Tikka Masala on maailmanvalloituksensa yhteydessä muuntunut lukemattomiksi versioiksi. Tämä intialaiseksi mielletty ruoka-annos on syntynyt ilmeisesti 1970-luvulla Iso-Britanniassa asuneiden, Kaakkois-Aasiasta lähtöisin olleiden kokkien keskuudessa. Joka tapauksessa, tänä päivänä Kana Tikka Masala on yksi intialaisten ravintoloiden ruokalistojen kulmakivistä ympäri maailmaa ja ansaitsee paikkansa myös blogissamme.
Marinoi kana mureaksi yön yli
Valmistele kana jo edellisenä päivänä. Paloittele rintafile parin sentin kuutioiksi ja yhdistä marinadin aineet kannella suljettavaan kulhoon. Raasta valkosipulin kynsi hienolla terällä, niin saat hyödynnettyä sen maun tehokkaammin. Turkkilainen tai kreikkalainen jogurtti sopivat molemmat marinadin valmistamiseen.
Anna kanan marinoitua vähintään muutaman tunnin ajan, mutta jos mahdollista niin aloita marinointi jo edellisenä iltana ja anna jogurtin sekä mausteiden tehdä taikojaan jääkaapissa yön yli. Näin saat lopputuloksena suussa sulavan mehevää kanaa.
Ruskista kanojen pinta ja hauduta kastike
Jos valmistat lisukkeeksi basmatiriisiä, laita se ensimmäisenä likoamaan ja jatka sitten kanojen ja kastikkeen kanssa.
Kuumenna (valurautainen) paistinpannu kuumaksi ja kaada pannulle tilkka öljyä. Paista kananpaloja pienissä erissä, jotta saat aikaan karamellisoidun pinnan. Huomaa että kanoja ei ole tarkoitus kypsentää läpikotaisin, ainoastaan saada hyvä väri molemmille pinnoille ja kypsentää kananpalat lopullisesti kastikkeen joukossa hauduttamalla. Tämä takaa mehevän lopputuloksen. Siirrä kanat ruskistamisen jälkeen sivuun odottamaan. Älä huuhtele paistinpannua.
Tässä vaiheessa voit aloitella basmatiriisin kypsentämistä.
Pudota lieden tehoa keskilämmölle ja lisää voi pannulle. Kuullota sipuli pehmeäksi ja rapsuttele mahdolliset kanan paistamisesta pannulle jääneet rippeet mukaan sipulin joukkoon. Seuraavaksi voit lisätä mukaan raastetun inkiväärin tai inkiväärimurskan ja raastetun valkosipulin. Nopean kuumennuksen jälkeen on kuivamausteiden aika liittyä tuoksujen sinfoniaan. Kun mausteet ovat heränneet, lisää pannulle tomaattimurska, chilijauhe ja puoli teelusikallista suolaa. Sekoita, kuumenna ja hauduttele miedolla lämmöllä ainakin vartin verran.
Viimeistele Kana Tikka Masalan kastike
Lisää pannulle kerma ja sokeri, sitten voit kipata kastikkeen sekaan tähän asti kulhossa levänneet kanat ja myös kulhon pohjalle kertyneen paistoliemen. Jatka hauduttamista miedolla lämmöllä vielä noin 10 minuutin ajan. Tällä välin riisi valmistuu ja kananpalat kypsyvät kastikkeen lämmössä.
Tuore korianterisilppu koristelee ja maustaa annoksen, lisukkeiksi sopivat riisin ohella raita-kastike ja naan-leipä.
Kanaa Tikka Masala on yksi intialaisten ravintoloiden suosikkiannoksista
Course: KanaruoatCuisine: IntiaDifficulty: keskivaikea4
annosta10
minutes40
minutesAinekset
- Marinadi
400 g kanan rintafileitä
1,25 dl turkkilaista jogurttia
1 valkosipulin kynsi
0,5 rkl inkiväärimurskaa
1 tl garam masalaa
0,5 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
0,25 tl chilijauhetta
1 tl suoiaa
- Kastike
0,25 dl kasviöljyä
1,5 rkl voita
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
0,5 rkl inkiväärimurskaa
1 tl garam masalaa
1 tl juustokuminaa
0,5 tl kurkumaa
0,5 tl jauhettua korianteria
400 g tomaattimurskaa
0,25 tl chilijauhetta
0,5 tl suolaa
2 dl kermaa
0,5 tl ruokokidesokeria
0,25 dl vettä (tarvittaessa)
- Koristeluun
tuoretta korianteria
Ohjeet
- Yhdistä kulhossa suupalan kokoiseksi paloiteltu kana kaikkien marinadin ainesten kanssa; anna marinoitua 10-60 minuutin ajan, tai yön yli, jos aika antaa myöten.
- Kuumenna öljy isossa pannussa tai kattilassa keskilämmöllä. Kun paistat, lisää kananpalat pienissä erissä, varmistaen, että pannu ei tule liian täyteen. Paista pinta ruskeaksi, vain 2-3 minuuttia per puoli. Siirrä kanat kulhoon odottamaan.
- Sulata voi samassa pannussa missä paistoit kanat. Kuullota sipulit voissa pehmeiksi ja raavi mukaan makua tuomaan myös mahdollisesti pannun pohjalle kanojen paistamisesta jäänyt karsta.
- Lisää valkosipuli ja inkivääri ja kuullota minuutin ajan, kunnes tuoksut irtovat, lisää sitten garam masala, kumina, kurkuma ja korianteri. Paista noin 20 sekuntia sekoitellen, kunnes seoksen aromit alkavat nousta nenääsi.
- Kaada joukkoon tomaattimurska, chilijauhe ja suola. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes kastike paksuuntuu ja muuttuu syvän ruskeanpunaiseksi.
- Sekoita kerma ja sokeri kastikkeeseen. Lisää kana ja kulhoon valunut paistoliemi takaisin pannulle. Hauduta kastiketta vielä 8-10 minuuttia, kunnes kana on kypsää ja kastike paksua ja kuplivaa. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jotta kastike ohenee.
- Koristele korianterilla ja tarjoa kuuman valkosipulivoiriisin ja tuoreen kotitekoisen Naan-leivän kera!
Vinkit
- Alkuperäinen resepti: Cafe Delites
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM