Kanaa, herkkusieniä ja bambunversoja on nopeasti valmistuva ja maukas arkiruoka, jonka ainekset löytyvät hyvin varustellusta marketista vuoden ympäri. Ohueksi viipaloitu kana, pehmeät ja umamiset sienet saavat rinnalleen hieman rapeaa tuntumaa säilötystä bambusta. Miedon makuinen annos sopii koko perheen ruoaksi.
Hyppää reseptiin >>>
Kanaa, herkkusieniä ja bambunversoja on kiinalaisten ravintoloiden klassikkoruoka, joka on levinnyt siirtolaisten mukana ympäri maailman. Vaikka tämän ruokalajin tarkkaa alkuperää ei tiedetä, sen juuret ulottuvat syvälle Kiinan historiaan. Nopeasti kasvavan bamburuo´on versoja on käytetty kiinalaisessa keittiössä jo vuosituhansia, ja sienet ovat aina olleet arvostettu osa kiinalaisen keittiön perusaineksia. Annos toimii sellaisenaan pääruokana – tai muutaman muun ruokalajin kanssa osana kiinalaista ateriaa.
Valitse kana helpon tai vaikeamman kautta
Tämän ruokalajin voi valmistaa käytännössä kaikista marinoimattomista kanan osista, kunhan saat siitä leikattua ohuita viipaleita. Helpoin ratkaisu ovat luuttomat ja nahattomat rintaleikkeet, astetta taitavammat veitsen käsittelijät voivat valita lähtökohdaksi edullisempia ja monen mielestä maukkaampia koipi- ja reisipaloja.
Leikkaa kanasta 1-2 sentin mittaisia, puolen sentin paksuisia viipaleita, jotta ne marinoituvat nopeasti, kypsyvät ja karamellisoituvat pinnaltaan minuutissa kuumalla, mielellään tarttumattomaksi pinnoitetulla pannulla.
Yksinkertainen kastike tuo annokseen täyteläisen maun
Jos valmistat aasialaista tai kiinalaista ruokaa edes toisinaan, löytyy kaapistasi todennäköisesti perustarvikkeet tämän annoksen toteuttamiseen. Kastikkeen elementeistä hankalimmin saatavilla on kiinalainen Shaoxing-viini, jota pitää hankkia Alkosta. Tätä kirjoitettaessa pullollisen hinta on hieman yli 25 euroa, joten ruokalusikallisen tai kahden takia tuskin sitä kannattaa ostaa. Sen voi korvata marketeista löytyvällä, alkoholittomalla Mirin-riisiviinillä tai tilkalla kuivaa sherryä, mikäli sitä löytyy omasta juomakaapista.
Yhdistä kastikkeen ainekset sekoittaen huolellisesti – ja vielä toisen kerran juuri ennen kuin lisäät kastikkeen pannulle jotta varmistat maissitärkkelyksen seonneen tasaisesti.
Kuumenna, älä hauduta kasviksia
Tässä annoksessa kasviksiin saa jäädä rakennetta ja purutuntumaa. Viipaloi sienet muutaman millin vahvuisiksi siivuiksi, hienonna sipuli ja valkosipuli. Bambunversot eivät tarvitse pitkää kypsennysaikaa, muista huuhdella ne ennen käyttämistä. Itse käytämme annokseen inkiväärimurskaa, mutta hätätapauksessa jauhekin käy.
Voit aluksi käyttää pidempiä paistoaikoja jos tuntuu että kaipaat varmasti kypsää lopputulosta. Rakenne ja maku ovat kuitenkin paremmat, jos maltat pitäytyä reseptin mukaisissa lyhyissä ajoissa. Huomaa että tätä ruokaa valmistaessa pannu saa olla kunnolla kuuma.
Kiinalaista kanaa, herkkusieniä ja bambunversoja
Course: KanaruoatCuisine: KiinaDifficulty: Keskivaikea4
annosta20
minutes10
minutesKanaa, herkkusieniä ja bambunversoja on nopeasti valmistuva ja maukas arkiruoka. Tämän annoksen valmistuminen vaatii hieman pilkkomista ja nopean kypsennyksen. Kanaruoka kastikkeineen valmistuu riisin kypsymisen aikana.
Ainekset
300 g kanan rintafilettä, ohuelti viipaloituna
- Marinadi
1 rkl soijakastiketta
1 rkl Shaoxing-viiniä tai Miriniä
1 rkl maissitärkkelystä
- Kastike
3 rkl osterikastiketta
1 rkl Shaoxing-viiniä tai Miriniä
2 rkl soijakastiketta
0,75 dl kanalientä
2 tl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
- Lisukkeet
2-3 rkl maapähkinä- tai rypsiöljyä
200 g herkkusieniä tai portobelloja
150 g bambunversoja
3 valkosipulin kynttä
2 tl inkivääriä
2 kevätsipulia tai vihersipulia
Ohjeet
- Yhdistä n. 5 mm paksuiksi viipaleiksi leikattu kana ja kaikki marinadin ainekset isossa kulhossa. Sekoita hyvin. Anna marinoitua 15 minuuttia sillä välin kun valmistat muut ainekset.
- Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset keskikokoisessa kulhossa. Sekoita hyvin.
- Kuumenna öljy isossa pannussa keskilämmöllä kuumaksi. Levitä kana pannulle yhtenä kerroksena. Paista hämmentämättä, kunnes pannua vasten oleva pinta muuttuu kullanruskeaksi, noin 1 minuutti. Käännä kanojen toinen puoli ruskistumaan, kunnes se muuttuu kullanruskeaksi, vielä minuutti. Siirrä keitetyt kananpalat isolle lautaselle ja siirrä sivuun.
- Kaada loput 1 rkl öljyä ja lisää valkosipuli, inkivääri ja kevätsipulin valkoinen osa. Sekoita muutaman kerran, jotta tuoksu vapautuu.
Lisää bambunversot. Sekoita ja keitä 1 minuutti. - Lisää viipaloidut sienet. Keitä ja sekoita, kunnes sienet ovat kypsiä ja neste on haihtunut. Pirskota vielä hieman öljyä, jos pannu näyttää kuivalta.
- Sekoita kastiketta, jotta maissitärkkelys sekoittuu siihen tasaisesti ja kaada se pannulle. Sekoita muutaman kerran kuumentamisen aikana, kunnes kastike sakenee.
- Lisää kana takaisin pannulle kuumentumaan kastikkeen joukossa. Sekoita niin, että kaikki palat peittyvät kunnolla kastikkeella. Lisää koristeeksi kevätsipulin vihreä osa. Siirrä kaikki suurelle lautaselle. Tarjoile riisin kanssa.
Vinkit
- Alkuperäinen resepti: Omnivore´s Cookbook
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM