Kanaa, polentaa ja tomaatti-balsamicolisuke on maukas arkiruoka, joka vaatii hieman etukäteissuunnittelua. Valmista polenta ja marinoi kana hyvissä ajoin, niin itse kypsennys ei vie paljoa aikaa.
Polenta on meillä vähemmän käytetty lisuke, joka valmistetaan maissiryyneistä. Gluteeniton maissi sopii monen ruokavalioon ja siitä valmistuu miellyttävän makuinen lisuke, tässä reseptissä siitä tehdään reilun kokoiset polentaranskalaiset.
Kanaa ja polentaa valmistuu helposti kun aloitat ajoissa
Aloita valmistelut keittämällä polenta. Valmistajasta ja polentatyypistä riippuen keitto-ohjeet vaihtelevat hieman. Tämä ohje perustuu Urtekramin luomupolentaan, jonka keittoaika on hieman pikapolentaryynejä pidempi. Tarkasta keittoaika pakkauksesta. Kiehauta vesi ja kanafondi, sekoita joukkoon maissiryynit ja juustoraaste. Ainaikin Cheddarilla saa kokemuksemme mukaan aikaan kestävän rakenteen ranskalaisiin.
Pudota lämpöä ja jatka kypsentämistä vähän väliä sekoitellen noin 6 – 8 minuutin ajan. Siirrä kypsä polenta neliskulmaiseen astiaan jäähtymään – ja jäähdyttyään jääkaappiin odottamaan. Jos on kiire ruokailla, niin voit käyttää polentan jo tässä vaiheessa, rakenteeltaan vielä pehmeänä lämpimänä lisukkeena.
Marinoi kanaa useamman tunnin ajan
Anna kanan marinoitumiselle aikaa. Paloittele kanafileet 2 – 3 osaan, yhdistä marinadin ainekset ja nosta kananpalat marinadiin. Pari tuntia marinointia jääkaapissa on minimi, lisäaika on vain eduksi maun rakentamisessa. Pyörittele kananpaloja muutaman kerran marinoitumisen aikana ja nosta kanat puoli tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Kuivaa palat talouspaperilla ennen paistamista. Huomaa että marinadin sokerit käräyttävät pinnan hetkessä, mikäli käytät kovin kuumaa pannua.
Kanaa, polentaa ja tomaatti-balsamicolisuke valmistuu sekä tuoreista tomaateista tai säilötyistä, kuorituista tomaateista. Tomaateista ei tarvitse poistaa kuoria kalttaamalla, mutta voit sen halutessasi tehdä. Kuullota sipuli ja valkosipuli pannulla hitaasti miedolla lämmöllä. Lisää sitten paloitellut tomaatit ja basilikanvarret. Kaada sekaan balsamico ja hauduta lisuketta miedolla lämmöllä vartin verran.
Polentaranskalaiset paistetaan pannulla
Kumoa jähmettynyt polentakakku leikkuulaudalle ja leikkaa siitä parin sentin vahvuisia suikaleita. Ohuemmat eivät oikein kestä kääntelyä lämmitessään pannulla. Kuumenna pari ruokalusikallista öljyä tarttumattomaksi pinnoitetulla pannulla ja paista suikaleisiin kaikille pinnoille ruskea sävy. Kokoa annokset lautaselle.
Polenta sopii neutraalin makunsa ansiosta monen ruoan, kuten esimerkiksi Kana Saltimboccan lisukkeeksi. Polentan voi tarjoilla myös puuromaisena lisukkeena, jolloin nesteen määrä on selvästi suurempi. Katso polentapuuron ohje pakkauksesta, tai esimerkiksi tästä Kotilieden reseptistä. Huomaa, että eri polentatuotteilla voi olla eroja käytettävän veden määrän ja kypsennysajan suhteen.
Kanaa, polentaranskalaiset ja tomaatti-balsamicolisuke
Course: KanaruoatCuisine: ItaliaDifficulty: Keskivaikea4
annosta30
minutes15
minutesKanaa, polentaa ja tomaatti-balsamicolisuke on maukas arkiruoka, jonka voit valmistella jo tunteja etukäteen: keitä ja jäähdytä polenta jääkaapissa sekä anna kanan marinoitua muutaman tunnin ajan.
Ainekset
- Kanan marinadi
4 rintafilettä
0,5 tl timjamia
0,5 tl oreganoa
2 tl sokeria tai hunajaa
0,5 tl suolaa
0,5 rkl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä
- Tomaatti-balsamicolisuke
0,25 dl balsamicoviinietikkaa
2 rkl ruokokidesokeria
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 ylikypsää tomaattia tai 400 g säilyketomaatteja
tuoretta basilikaa
- Polenta
6 dl vettä
1,5 rkl kanafondia
3 dl polentaa
1,5 dl raastettua cheddarjuustoa
Ohjeet
- Valmista polenta 3 - 4 tuntia aiemmin jotta se ehtii tekeytyä jääkaapissa. Kiehauta vesi ja kanafondi. Lisää polenta ja juusto sekoittaen. Kypsennä sekoitellen pakkauksen ohjeen mukainen aika. Siirrä tasapohjaiseen, neliskulmaiseen astiaan jääkaappiin kannen alle tekeytymään.
- Marinoi kanoja vähintään 2 tunnin ajan, mielellään pidempään. Yhdistä marinadin ainekset kulhossa. Leikkaa rintafileet 2 - 3 osaan ja nosta marinadin joukkoon. Käännä pari kertaa marinoitumisen aikana.
- Pilko sipuli ja valkosipuli, kuullota pannulla öljyssä 10 minuutin ajan. Lisää tomaatit ja balsamico pannulle. Silppua basilikan varret ja ripottele tomaattien ja sipulin sekaan. Lisää myös sokeri. Hauduta 10 - 15 minuuttia.
- Paista kanat pannulla. Marinadi sisältää sokeria, joten varo polttamasta kanoja liian kuumalla lämmöllä.
- Ota kanojen paistuessa polentakakku jääkaapista. Kumoa se leikkuulaudalle ja leikkaa polentasta noin 2 x 2 x 8 cm jättiranskalaisia. Paista kuumalla pannulla voissa tai öljyssä noin 3 minuuttia/ puoli.
- Kokoa annos, ripottele revityt basilikanlehdet kanojen ja kastikkeen päälle.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM