Curryt ovat intialaisen keittiön monipuolisia ja mausteisia ruokalajeja, jotka perustuvat yleensä tomaatti-, kookos- tai jogurttipohjaiseen kastikkeeseen. Tämä kanacurry on helppo valmistaa ja sen täyteläinen maku syntyy ilman tuntikausien hauduttamista.
Monelle kotikokille curry tarkoittaa kaupasta saatavaa valmista, väriltään keltaista mausteseosta. Kysymys on tällöin curryjauheesta, joka on englantilaisten kehittämä valmis mausteseos curryn tyyppisten ruokien helppoon maustamiseen. Värinsä jauhe saa kurkumasta ja seos sisältää usein myös juustokuminaa, korianteria, fenkolia ja chiliä. Curryjen suosio Englannissa perustuu siirtomaa-ajan vaikutteisiin jolloin intialaiset ruoat levisivät rikastuttamaan erityisesti brittiläistä ruokakulttuuria. Länsimaissa suosittuja curryruokia ovat mm. Tikka Masala, Korma, Rogan Josh, Butter Chicken, Vindaloo ja Palak Paner.
Intialaiset curryt eivät kuitenkaan perustu em. mausteseokseen, vaikka sitä monissa länsimaisissa curryresepteissä mausteena käytetään. Curryn yleisnimi tulee tamilin sanasta ”kari”, joka tarkoittaa kastiketta tai lientä. Curry voi olla kasvisruoka tai siinä voidaan käyttää proteiinina esimerkiksi lihaa, kalaa, kanaa, äyriäisiä tai juustoa. Curryruoat valmistetaan yleensä pannulla, padassa, uunissa tai painekattilassa, valmistaminen kotikeittiössä ei siis vaadi erityisiä välineitä.
Curryt ovat mausteisia ja aromaattisia ruokia, joissa käytetään pohjoismaiseen keittiöön verrattuna runsaammin erilaisia mausteita. Ne voivat olla makuprofiiltaan tulisiakin, mutta se ei ole tyypillistä saati välttämätöntä kaikille curryruoille, tämä kanacurry ei ole lainkaan tulinen ruoka – ellet halua siitä sellaista valmistaa lisäämällä reseptiin esimerkiksi chilikastiketta. Tyypillisiä curryruokien mausteita ovat kurkuma, kumina, korianteri, inkivääri, valkosipuli, chili ja mausteseos garam masala.
Kanacurry täydentyy lisukkeilla
Riisi on peruslisuke curryaterialla. Käytä intialaisten ruokien kanssa pitkäjyväistä basmatiriisiä, joka on keitetty vedessä tai liemessä. Kokeile maustaa riisi suolan lisäksi esimeriksi kurkumalla, sahramilla, kardemummalla tai muilla mausteilla.
Tarjoa riisin ohella leipää. Intialaiset suosivat litteitä, ohuita ja pehmeitä leipiä, kuten naania, chapattia, parathaa tai rotia. Leivät voidaan reseptistä riippuen paistaa kotikeittiössä uunissa, pannulla tai rasvakeittimessä. Leipiä voidaan täyttää vaihtoehtoisesti juustolla, perunalla, sipulilla tai muilla täytteillä. Tällöin voit vähentää tarjottavan riisin määrää – tai jättää sen pois kokonaan.
Chutneyt ovat makeita, hapanimeläitä tai tulisia kastikkeita, jotka on valmistettu hedelmistä, marjoista, vihanneksista, sokerista, etikasta ja mausteista. Chutneytä voidaan käyttää dippinä, marinadina tai mausteena. Esimerkkejä chutneyistä ovat mango-, ananas-, minttu- ja tamarindichutney. Hvyin varustetuista marketeista löytyy useita vaihtoehtoja – ja voit luonnollisesti valmistaa chutneyta myös itse.
Raita on jogurttipohjainen kylmänä tarjottava kastike, johon on sekoitettu esimerkiksi kurkkua, tomaattia, sipulia, korianteria ja mausteita. Raidan ominaisuuksiin kuuluu että se viilentää suuta ja tasapainottaa curryn tulisuutta. Raita valmistuu hetkessä ja mikäli mahdollista, sen kannattaa antaa tekeytyä muutaman tunnin ajan jääkaapissa ennen tarjoilua.
Lempeän mausteinen kanacurry
Course: KanaruoatCuisine: IntiaDifficulty: Keskivaikea4
annosta2
hours45
minutesKanacurry on aromaattinen curry, jonka lempeä maku sopii jokaiselle. Valmista kastike joko kanansiivistä tai kanan sisäfileistä. Tarjoile annos korianterin, jogurttikastikkeen ja naan-leivän kanssa.
Ainekset
- Marinadi
2 rkl turkkilaista jogurttia
2 rkl garam masala -mausteseosta
2 rkl hunajaa
800 g maustamattomia broilerin siipiä
tai 400 g sisäfileitä- Kastike
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 cm.n pala inkivääriä
400 g paseerattua tomaattia
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl garam masala -mausteseosta
1 rkl paprikajauhetta
2 rkl tomaattipyrettä
400 g paseerattua tomaattia
n. 3 dl vettä
2 rkl hunajaa
n. 1 1/2 tl suolaa
1 sitruuna
3 dl turkkilaista jogurttia
(yhteensä marinadiin, kastikkeeseen ja tarjoiluun)-
- Tarjoiluun
tuoretta korianteria
turkkilaista jogurttia
Ohjeet
- Kana ja marinadi
- Sekoita broileri (tai siivet), turkkilainen jogurtti, hunaja ja garam masala huolellisesti sekaisin. Anna marinoitua jääkaapissa mieluiten yön yli, mutta vähintään pari tuntia.
- Nosta marinoidut broilerinsiivet huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistoa. Lisää siipiin suola.
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Nostele siivet pellille leivinpaperin päälle ja paista noin 25 min, kunnes siivissä on kauniin ruskea paistopinta. Jos broilerit tummuvat liikaa, voit kääntää ne kerran paiston aikana. Mikäli käytät sisäfileitä, voit paistaa ne vaihtoehtoisesti pannulla.
- Currykastike
- Kuutioi sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kuullota sipuleita ja inkivääriä oliiviöljyssä pari minuuttia. Lisää garam masala, paprikajauhe ja tomaattipyre. Kuullota vielä hetki. Lisää paseerattu tomaatti, vesi, hunaja ja suola. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen, kunnes broilerinsiivet ovat paistuneet.
- Lisää kastikkeeseen ½ sitruunan mehu, puolet turkkilaisesta jogurtista ja paistetut broilerinsiivet. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä vielä 10 min.
- Leikkaa kastikkeen muhiessa toinen sitruunan puolikas viipaleiksi ja paahda kuivalla pannulla, kunnes sitruunat saavat hieman väriä. Nosta paahdetut sitruunat kastikkeeseen. Tarkista kastikkeen maku ja paksuus. Ohenna tarvittaessa tilkalla vettä.
- Viimeistele annos korianterilla ja turkkilaisella jogurtilla. Tarjoa naan-leivän ja/tai riisin kera.
Vinkit
- Voit käyttää reseptiin myös kanan rintafileitä, pilko ne tällöin 3 - 4 suikaleeksi.
- Jos pidät tulisesta ruoasta, voit lisätä kastikkeeseen chilitahnaa tai -kastiketta makusi mukaisesti.
- Alkuperäinen resepti: Arla Keittiö
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM