Kanalasagne on versio kaikille tutusta italialaista alkuperää olevasta pastaruoasta. Tässä reseptissä naudan jauheliha on korvattu broilerin jauhelihalla. Tuorepastaa käyttämällä rakenteesta tulee pehmeä ja täyteläinen, mutta helpompaa ratkaisua etsivät voivat turvautua kuivattuihin valmislevyihin.
Hyppää reseptiin >>>
Lasagnen tunnusmerkkejä ovat leveät ja litteät pastalevyt, joiden väliin asetetaan täytteeksi kerroksittain tomaattipohjaista jauhelihakastiketta sekä maito-juustokastiketta. Reseptien yksityiskohdat ja raaka-aineet vaihtelevat alueellisesti, mutta periaate on kaikkialla Italiassa sama: kerroksia pitäisi lasagnessa olla vähintään kolme, mielellään neljä.
Miksi käyttää tunteja jauhelihakastikkeen hauduttamiseen?
Ragu eli jauhelihakastike valmistetaan tässä reseptissä pitkään hauduttamalla, bolognesekastikkeen tapaan. Tunnissa saadaan aikaan kelvollinen lopputulos, mutta puoli tuntia tai jopa tunti lisää lieden lämpöä tiivistää kastikkeen makua edelleen. Kasvikset kannattaa pilkkoa mahdollisimman pieniksi, jotta kastikkeen rakenteesta tulee mahdollisimman tasainen. Varmista että kastike ei pääse liiaksi kuivumaan hauduttamisen aikana. Lisää tarvittaessa tilkka vettä tai lihalientä.
Lasagnelevyt ovat tämän uunissa kypsyvän herkun todellinen ydin. Tuoreet levyt ovat kuivattuja maukkaampia, ohuempia ja ennen kaikkea niiden kyky imeä makua liha- ja juustokastikkeista on parempi. Lopputulos on täyteläisen makuinen, rakenteeltaan pehmeämpi ja muheva. Tuorepastan valmistaminen ei olennaisesti vaikuta tämän kanalasagnen toteuttamisaikaan sillä lasagnelevyt valmistuvat jauhelihakastikkeen hautuessa. Levyjä ei tarvitse kaulia seitinohuiksi, vaan pastakoneen asento 5 tai 6 tuottaa riittävän ohuen lopputuloksen. Pastalevyt voi leikata veitsellä, pizzaleikkurilla tai taikinapyörällä sopivan kokoisiksi ja muotoisiksi – niiden ei tarvitse olla identtisiä.
Juustokastikkeen valmistamisessa oleellista on jauhojen kypsentäminen voissa ennen maidon lisäämistä. Jauhoja ei tarvitse ruskistaa, mutta ne pitäisi saada kypsäksi. Muutaman minuutin voissa paistaminen koko ajan sekoittamalla riittää. Maito kannattaa kuumentaa ennen lisäämistä jauhojen joukkoon – säästät aikaa kastikkeen valmistuksessa. Parmesanraaste ja mausteet viimeistelevät kastikkeen, jonka pitäisi lopputulokseltaan olla rakenteeltaan turvonneiden jauhojen saostamaa, hieman venyvää. Kastikkeiden ei tarvitse olla kuumaa lasagnea koottaessa.
Montako kerrosta lasagneen ladotaan?
Kanalasagnen kokoamisessa tavoitteena olisi saada aikaan kolme, mieluummin neljä kerrosta. Valitse siis riittävän syvä vuoka, jonka pohja ei ole liian laaja. Kerrosten ei tarvitse olla paksuja, ts. kastikkeita ei tarvitse latoa kerroksiin enempää kuin yhdessä suurin piirtein peittämään edellisen kerroksen pastalevyt.
Tuorepastalevyt voivat mennä osin limittäin, kuivapastalevyt on syytä muotoilla suunnilleen vuokan muotoiseksi kerrokseksi, tasaisen kypsymisen varmistamiseksi. Tuoreet basilikanlehdet – tai kerroksen väliin ripoteltu sinihomejuustomuru – tuovat lisämakua kerrosten väliin, välttämätöntä niiden lisääminen ei ole.
Anna kanalasagnelle aikaa ennen ja jälkeen kypsennyksen
Kun olet saanut lasagnen koottua, kannattaa sen antaa levätä 30 – 60 minuuttia työpöydällä ennen uuniin siirtämistä. Erityisesti kuivapastalevyjä käytettäessä tämä parantaa lopputulosta. Pastalevyt imevät kastikkeista aromeja ja kosteus jakautuu tasaisemmin. Paistoaikaa voi hieman pidentää kuivapastalevyistä valmistettaessa. Jos haluat paistopintaan väriä, voit lopuksi nostaa uunin paistolämpötilaa, käynnistää kiertoilman tai grillivastuksen. Pidä silloin silmällä mitä uunissa tapahtuu, sillä juustokastike saattaa kärähtää yllättävän nopeasti. Paistamisen jälkeen lasagne saa rauhoittua folion alla työpöydällä vartin verran.
Lasagne maistuu heti uunista tultuaan, mutta maut tasaantuvat yön yli, joten lasagnen voi hyvin valmistaa jo tarjoilemista edeltävänä päivänä. Jääkaapissa lasagne säilyy muutaman päivän ajan. Aterialta mahdollisesti yli jäävä lasagne kannattaa pakastaa annoskokoisina paloina vaikkapa lounaskäyttöön.
Kanan jauhelihasta syntyy maukas lasagne
Course: KanaruoatCuisine: ItaliaDifficulty: Keskivaikea4
annosta2
hours1
hourKanalasagne saattaa olla hieman naudan jauhelihasta valmistettua kevyempi, mutta maun osalta tämä ajan kanssa valmistettu lasagne ei häviä kilpailijalleen. Tuorepastasta valmistettu lasagne on ensikertalaiselle rakenteen ja täyteläisyyden osalta positiivinen yllätys. Ja saattaa olla että seuraavakin lasagnesi valmistuu tuorepastalevyistä...
Ainekset
250 g lasagnelevyjä (tuorepastasta)
tuoretta basilikaa
- Juustokastike
30 g voita
50 g vehnäjauhoja
0,5 l kulutusmaitoa
100 g parmesanraastetta
raastettua muskottipähkinää
suolaa
- Jauhelihakastike
3 rkl oliiviöljy
400 g kanan jauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
400 g tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
1 porkkana
1 dl varsiselleriä
2 rkl kanafondia
2 dl punaviiniä
ripaus kuivattua chiliä
0,5 tl oreganoa
0,5 tl timjamia
mustapippuria
suolaa
Ohjeet
- Lasagnelevyt
- Ehdit hyvin valmistaa lasagnelevyt tuorepastasta jauhelihakastikkeen haudutuksen aikana. Mikäli valmistat lasagnen kuivatuista lasagnelevyistä, voit käyttää noin puolet 500 g paketillisesta.
- Jauhelihakastike
- Ruskista jauheliha. Siirrä pois pannulta.
- Kuullota sipulit, lisää porkkana ja selleri. Lisää tomaattipyre, yrtit ja mausteet, paitsi suola. Kuullota muutama minuutti.
- Lisää jauheliha, fondi ja punaviini. Kiehauta. Lisää tomaattimurska.
- Hauduta jauhelihakastiketta vähintään tunti miedolla lämmöllä kannen alla ja vielä puoli tuntia ilman kantta. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Anna kastikkeen jäähtyä hieman pannulla ennen lasagnen kokoamista.
- Juustokastike
- Sulata voi. Lisää jauhot ja kypsennä muutama minuutti sekoittaen, älä ruskista. Kuumenna maito.
- Lisää kuumennettu maito 1 dl erissä, koko ajan sekoittaen.
- Kun kaikki maito on lisätty ja seos on kuumaa, lisää joukkoon juustoraaste, ripaus muskottia, puoli teelusikkaa suolaa ja ripaus mustapippuria.
- Lasagnen kokoaminen
- Kokoa lasagne kerroksittain. Vuokan pohjalle kerros jauhelihakastiketta, sitten juustokastike ja lasagnelevyt. Revi muutama basilikan lehti kerrosten väliin tuomaan makua. Voit halutessasi myös levittää ohuelti parmesania kerrosten väliin.
- Toista 2 - 3 kerroksen verran, siten että päälimmäiseksi jää kerros juustokastiketta.
- Anna tekeytyä työpöydällä tunnin ajan ennen siirtämistä uuniin.
- Paista 35 minuuttia 180 asteessa folion alla, 15 minuuttia 200 asteessa ilman foliota.
- Lopuksi voit viimeistellä pintaan värin 225 asteessa käyttäen kiertoilmaa ja grillivastusta. Tarkkaile värin kehittymistä, jotta et polta lasagnen pintaa.
- Anna lasagnen vetäytyä työpöydällä folion alla 15 minuutin ajan ennen tarjoilua.
Vinkit
- Mikäli valmistat lasagnen kuivatuista levyistä, lisää 10 minuuttia paistoaikaa 180 asteessa. Muuten voit toimia samalla tavalla.
- Naudan jauhelihakastike valmistuu samalla reseptillä, kunhan vaihdat jauhelihan lisäksi kanafondin vasikan- tai naudanfondiin.
- Tämän reseptin jauhelihakastike on sellaisenaan maistuva nauhapastan tai spagetin kanssa, parmesanilla höystettynä. Ja se sopii myös jauhelihapizzan täytteeksi.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM