Etusivu » Uusimmat » Kanansiivet chili-appelsiini-hunajamarinadissa
Grillattuja kanansiipiä ja auradippiä.

Kanansiivet chili-appelsiini-hunajamarinadissa

 Kanansiivet ovat maukas valinta, kun haluat edullisen ja herkullisen aterian vähällä vaivalla. Pitkä marinointiaika, kypsennys uunissa ja viimeistely hiiligrillissä tekevät siivistä kerrassaan suussa sulavia. Auradippi viimeistelee makuelämyksen.

Hyppää reseptiin >>>

Kanansiivet ja pienet koipinuijat ovat parhaimmillaan maukasta pubiruokaa, kun ne valmistetaan ja tarjoillaan oikealla tavalla. Samaan hengenvetoon on todettava että parhaat perinteiset kanansiivet saa siipiravintoloissa, joten niitä on turhaa yrittää matkia kotioloissa. Siksi tarjoilemme tässä toisenlaisen, kotikeittiöön sopivan reseptivaihtoehdon. 

Ylijäämäpaloista tuli pubien suosikkiruokaa

Vaikka kanaa on Suomessa syöty vuosisatojen ajan, ei sen siipipaloille ollut sijaa ravintoloiden ruokalistoilla tai kotikeittiöissä ennen kuin vasta 1990-luvun alkupuolella. Edelläkävijänä siipien Suomen valloitukselle toimi Tampereelle 1993 avattu Siipiweikot-ravintola, jonka ruokalista perustui kanansiipiin. Amerikasta vaikutteita hakeneet ravintoloitsijat Pekka ja Harri Yli-Houhala onnistuivat luomaan ilmiön, jonka elinkaari on kestänyt vahvana näihin päiviin asti. Kanansiivistä on tullut vakioannos sadoissa suomalaisissa pubeissa ja ravintoloissa.

Tampere on nykyään Suomen, Euroopan ja ehkä maailmankin siipipääkaupunki, ainakin tamperelaisten mielestä. Ilves ja Tappara jakavat kaupungin kahteen leiriin, samalla tavalla tunnetuimmat siipiravintolat Siipiweikot ja Hook ovat kannattajiensa mielestä ainoita oikeita. Useimmilla on tästäkin asiasta mielipide.

Makua makeasta marinadista 

Näiden siipien valmistaminen alkaa pitkällä marinoinnilla. Appelsiinimarmeladin makeus luo perustan, jota täydennetään chilillä, valkosipulilla sekä hunajalla. Soijakastike tuo tarpeellista suolaisuutta ja seesamiöljy on monen makuun sopiva lisä – tosin sen voi hyvällä omatunnolla jättää poiskin, lopputuloksen olennaisesti siitä kärsimättä.

Annostelusta: 1200 g siipiä kahdelle saattaa kuulostaa paljolta, mutta tässä tarkoituksena on nauttia siipiateria eikä siipiä muiden grillattavien lisukkeena. Painosta katoaa osa kypsennyksen aikana ja luitakin kertyy kulhollinen. Nettopainoa jää varmaankin vajaa puolet alkuperäisestä.

Siipiravintoloissa naisille tyypillinen annos on 10 tai 16 siipeä, miehet ahmivat niitä tavallisesti 20-25 kappaletta. Tyypillinen kaupassa myytävä paketillinen sisältää 800 g siipiä, tavallisesti vajaat 20 kappaletta – tämä määrä on kahdelle yksinkertaisesti liian vähän. Osta kerralla kolme pakettia, käytä niistä puolitoista ja laita loput odottamaan pakastimeen seuraavaa siipiateriaa.  Ai niin, älä osta tätä reseptiä varten valmiiksi kypsennettyjä tai marinadissa uiskentelevia siipiä, vaan raakoja ja maustamattomia. Jos onnistut löytämään marinoimattomia kanan koipipaloja, niin niiistä saa toteutettua kelpo version tästä reseptistä. 

Pidätkö ylikypsistä kanansiivistä – näin saat niitä aikaan

Ravintoloiden siivet kypsennetään rasvakeittimessä ja siksi niissä on rapea pinta. Tämän reseptin tarkoituksena on valmistaa ylikypsiä kanansiipiä, sellaisia joista liha irtoaa helposti puraisemalla. Hiiligrilli viimeistelee ulkonäön ja tuo savuista aromia, mutta älä odota näistä siivistä tulevan rapeapintaisia. 

Vaikka siipipalat ja koipinuijat vaikuttavat pieniltä, kannattaa niiden kypsentämiselle varata aikaa. Kokemuksemme mukaan 45 minuuttia 200-asteisessa uunissa riittää irrottamaan lihan luista sopivalla tavalla. Marinadi on todella tahmeata, joten vuoraamalla vuokan ja peittämällä siivet leivinpaperilla selviää loppusiivouksesta helpommalla.

Kun siivet ovat kypsiä, riittää muutaman minuutin pyörittely hiiligrillissä annoksen viimeistelemiseen. Kannattaa aloittaa hiilloksen valmistelu ajoissa, jotta kuumin hehku on jo ehtinyt mennä ohi kun on aika viimeistellä siivet. Seuraa pinnan ruskistumista ja kääntele riittävän usein sillä sokeripitoinen marinadi muuttuu pinnalla todella nopeasti tummanruskeaksi. Jos pinta pääsee kevyesti kärähtämään, ei siipi tai kopipinuija silti vielä ole pilalla. Yllättävän tummatkin siivet ovat vielä täysin syöntikelpoisia. Siivet syödään perinteiseen tapaan käsin, mutta veitsen ja haarukan käyttäminen on hyväksyttävää.

Kastikkeet ja lisukkeet kanansiiville

Jos nautit siipiaterian ravintolassa, on paikasta riippuen tarjolla erilaisia ja tulisuusasteeltaan vaihtelevia chilipohjaisia kastikkeita ja niiden lisäksi useita dippivaihtoehtoja. Näitä tarvitaan, koska ravintoloiden siivet on korkeintaan kevyesti suolattuja ennen kypsentämistä. Tämän reseptin marinointi tuo siipiin riittävästi makua, joten kastikkeita ei tarvita, sen sijaan lisukkeena tarjoillaan sinihomejuustoon pohjautuvaa dippikastiketta. 

Aurajuusto on kokemusasiantuntijoidemme näkemyksen mukaan sopivin (varmaankin koska se on maultaan tutuin) sinihomejuustovaihtoehto, muitakin voi kokeilla. Osta juustoa paketissa tai valmiina muruna, lopputulos on yhtä hyvä. Majoneesi on dipin rakenteen kannalta välttämätön elementti, sitä voi täydentää maun ja saatavuuden mukaan kermaviilillä, smetanalla, ranskankermalla tai jogurtilla. Loraus valkoviinietikkaa leikkaa rasvaisuutta ja tuo pikantin lisän dippiin. Pari kierrosta mustapippurimyllystä ja dippi on hetken kuluttua valmista tarjottavaksi.

Ravintolat yrittävät saada lisämyyntiä aikaan tyrkyttämällä siipiaterian kylkeen mozzarellatikkuja, ranskalaisia, ristikkoperunoita ja sipulirenkaita sun muuta tilpehööriä. Mielestämme riittää kun pöytään katetaan riittävä määrä siipiä ja kulhollinen dippiä. Annosta ja omatuntoa voi keventää tarjoamalla ravintoloiden tapaan lisukkeena porkkana- ja selleritikkuja, itse tosin korvaamme sellerit kurkulla, ihan makuasioiden vuoksi.

Tahmeat kanansiivet viimeistellään hiiligrillissä

Course: KanaruoatCuisine: USADifficulty: helppo
Annoksia

2

annosta
Marinointi

12

hours 
Kypsennysaika

1

hour 

Kanansiivet maustuvat yön yli chiliä, appelsiinimarmeladia ja hunajaa sisältävässä marinadissa. Siivet kannattaa kypsentää uunissa ja viimeistellä hiiligrillin hehkussa.

Ainekset

  • 1200 g maustamattomia kanansiipiä

  • (suolaa viimeistelyyn)

  • Marinadi
  • 3 valkosipulin kynttä

  • 1 punainen chilipalko

  • 4 rkl appelsiinimarmeladia

  • 3 rkl juoksevaa hunajaa

  • 2 rkl soijakastiketta

  • (3 tl seesamiöljyä)

  • Auradippi
  • 100 g kermaviiliä tai smetanaa

  • 100 g majoneesia

  • 1 rkl valkoviinietikkaa

  • 170 g Aurajuustoa

  • mustapippuria

Ohjeet

  • Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Poista chilistä kanta ja siemenet. Kuutioi chili. Laita valkosipuli ja chili kulhoon.
  • Lisää muut marinadin aineet. Sekoita. Lisää kanansiivet ja anna maustua viileässä vähintään 4 tuntia.
  • Paista siipiä grillissä leivinpaperilla vuoratussa vuokassa 200-asteisessa uunissa 45 minuutin ajan. Laita pala leivinpaperia myös siipien päälle. (Mausta kypsät siivet kevyesti suolalla ennen grillaamista.)
  • Viimeistele siivet jo kuumimman hehkumisen vaiheen ohittaneessa hiiligrillissä. Kääntele riittävän usein, jotta siivet eivät pala.
  • Tarjoile siivet Auradipin, porkkana- ja kurkkutikkujen kanssa.
  • Auradippi
  • Murenna paketillinen Aurajuustoa kulhoon - tai käytä valmista murua. Sekoita mukaan muut ainekset ja anna maustua 30-60 minuutin ajan jääkaapissa.

Vinkit

  • Marinadi on vähäsuolainen, joten saattaa olla tarpeen lisätä pintaan kevyt makusuola ennen siipien viimeistelemistä grillissä.
  • Tarkka kotikokki keittää siipi- ja koipiluista vielä maukkaan kanaliemen.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*