Tässä reseptissä risotto ottaa loikan Pohjois-Italiasta etelään, missä aurinkokuivatusta tomaatista valmistettu punainen pesto tuo täyteläistä makua ja mausteisuutta annoksiin.
Risotto on perinteisesti Pohjois-Italiasta, erityisesti Lombardian, Piemonten ja Veneton alueilta kotoisin oleva ruokalaji. Se on koostumukseltaan kermainen riisiruoka, jonka salaisuus piilee hitaassa kypsennyksessä, jatkuvassa sekoittamisessa ja vähitellen tapahtuvassa liemen lisäämisessä. Tämä menetelmä vapauttaa riisistä tärkkelystä ja luo risottoon sen tunnusomaisen kermaisen koostumuksen.
Miten punainen pesto eroaa vihreästä?
Siinä missä genovalainen vihreä pesto luottaa basilikaan, pinjansiemeniin ja parmesaaniin, punainen pesto saa värinsä ja makunsa tomaateista, usein aurinkokuivatuista, ja se sisältää myös muita ainesosia kuten manteleita, ricottajuustoa tai chiliä, riippuen alueellisista muunnelmista. Tässä reseptissä tomaattipyree ja aurinkokuivatut tomaatit luovat pestoon syvän ja täyteläisen tomaattisen maun on Etelä-Italian, erityisesti Sisilian, erikoisuus.
Punaisen peston valmistamiseksi löytyy lukemattomia reseptejä, mutta valitsimme tähän helpon ja nopean vaihtoehdon Marttojen sivulta. Lisää moniuloitteisuutta ja syvyyttä makuun saat käyttämällä tomaattien lisäksi paahdettua punaista paprikaa, vaihtamalla auringonkukan siemenet manteleihin tai pähkinöihin ja lisäämällä mukaan tuoretta basilikaa. Meillä oli laatikossa purkillinen turkkilaisia Pul Biber-chilihiutaleita, jota käytimme tuomaan pestoon kevyesti chilin lämpöä.
Onnistu risoton valmistamisessa
Risoton tärkein elementti on riisi – kiinnitä siis huomiota riisin valintaan. Italialaiset, jyvältään pyöreähköt Arborio- ja Carnaroli-riisilajikkeet sisältävät runsaasti tärkkelystä, mikä antaa risotolle sen kermaisen koostumuksen. Kuumenna risoton liemi kiehumispisteeseen ja pidä liemi kuumana koko valmistuksen ajan, muussa tapauksessa kypsyminen voi hidastua ja riisi jää sitkeäksi.
Sekoita risottoa koko valmistuksen ajan. Ei sitä pysäytyksettä tarvitse vatkata, mutta pidä huolta siitä että riisi on liikkeellä tarpeeksi usein kypsyäkseen tasaisesti – ja ettei se tartu kattilan pohjaan. Uusi tilkka lientä auttaa irrottamaan mahdollisesti pohjaan hieman jämähtänyttä riisiä.
Risoton valmistamisen mestarit katsovat kypsennysajan kellosta, oikea kypsyys saavutetaan kuulemma 16-20 minuutissa. Itse testailemme riisin kypsymistä noin vartin jälkeen ja kun purutuntuma alkaa vaikuttaa sopivalta, lopetamme liemen lisäämisen. Riisi jatkaa vielä hieman kypsymistä.
Voi ja parmesanjuusto viimeistelevät risoton rakenteen, tässä reseptissä valmiiseen risottoon lisätään kypsennetty kana ja punainen pesto. Anna risoton levätä parin minuutin ajan, jotta lisätyt ainekset ehtivät lämmetä. Koristele lautasannokset parmesanlastuilla ja rosmariininlatvalla.
Kanarisotto punaisella pestokastikkeella
Course: KanaruoatCuisine: ItaliaDifficulty: keskivaikea6
annosta10
minutes30
minutesPunainen pesto värjää ja maustaa tämän kanarisoton eteläitalialaiseksi elämykseksi. Mausteinen ja rakenteeltaan rouhea punainen pesto valmistuu kotikeittiössä helposti muutamasta ainesosasta!
Ainekset
8 rkl oliiviöljyä
1 iso punasipuli
250 g kanan rintafileitä
- Risottoon
1 rkl tuoretta rosmariinia
400 g Arborio- tai Carnaroli-riisiä
150 ml kuivaa valkoviiniä
1,3 l kasvislientä
50 g voita
2 rkl punaista pestoa
50 g parmesanjuustoraastetta
50 g parmesanjuustolastuja
extra-neitsytoliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Ohjeet
- Kuumenna 4 ruokalusikallista öljyä suuressa, paksupohjaisessa kattilassa keskilämmöllä. Lisää punasipuli ja paista 5 minuuttia, kunnes sipuli on pehmennyt, mutta ei ruskistunut. Lisää kattilaan 2 cm paloiksi kuutioitu kana ja hienonnettu rosmariini, paista vielä 5 minuuttia, sekoittaen silloin tällöin. Siirrä kana, rosmariini ja sipuli reikäkauhalla lautaselle. Peitä foliolla ja laita sivuun.
- Kuumenna loput 4 ruokalusikallista öljyä samassa kattilassa. Lisää riisi ja kuullota sitä 3 minuuttia jatkuvasti sekoittaen. Kaada viini riisin joukkoon ja anna kiehua hiljalleen 1 minuutin ajan tai kunnes viini on haihtunut.
- Kaada riisin joukkoon 2 kauhallista lientä ja anna kiehua hiljalleen. Sekoita jatkuvasti, kunnes neste on imeytynyt. Jatka lopun liemen lisäämistä samalla tavalla, kunnes riisi on kypsää, mutta siinä on vielä jäljellä hieman purutuntumaa. Tämä kestää 16–18 minuuttia, eikä koko lientä välttämättä tarvitse lisätä riisin joukkoon.
- Ota kattila pois liedeltä. Lisää kana ja sipuli takaisin pannulle risoton joukkoon ja sekoita mukaan voi, punainen pesto ja raastettu parmesaani. Sekoita varovasti 30 sekuntia. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele pinnalle parmesaanilastuja ja pirskottele päälle hieman ekstra-neitsytoliiviöljyä. Koristele rosmariininoksalla ja tarjoile.
- Punainen Pestokastike
- 100 g tomaattipyreetä
1 prk aurinkokuivattua tomaattia
1 dl oliiviöljyä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
1 rkl omenaviinietikkaa
1 mm chilihiutaleita - Soseuta kaikki ainekset sekaisin sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Tarkista maku.
Vinkit
- Kanarisoton alkuperäinen resepti: Gino D'Acampo
- Punainen pesto resepti: Martat
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM