Keitto on on olennainen osa ruokavaliota käytännössä kaikissa maailman keittiöissä, muodossa tai toisessa. Keitot voivat olla arkisia pääruokia tai juhlavia alkupaloja. Lämmin keitto maistuu talvipäivän lounaana ja kylmä keitto viilentää helteisen päivän alkupalana.
Tämän artikkelin linkit tarjoavat inspiraatiota lukijoille. Niihin ei liity kaupallista yhteistyötä.
Keittoruoat ovat ruokalajeista monipuolisin kategoria, josta löytyy variaatioita kaikkiin tilanteisiin sekä kaikille ruokailijoille. Keitto sopii arkeen ja juhlaan, se voidaan tarjoilla alku- tai pääruokana, kylmänä tai kuumana. Raaka-aineiden osalta keitot tarjoavat loputtomasti mahdollisuuksia. Keiton valmistamiseen voi käyttää tunteja, osa keitoista valmistuu vaivattomasti vartissa.
Maukkaan keiton valmistaminen ei vaadi erityisiä taitoja, hyvät raaka-aineet ja reseptinlukutaito riittävät onnistuneeseen lopputulokseen.
Keitto – monipuolisia makuja ja terveysvaikutuksia.
Keittoon käy melkein mikä tahansa: kasvikset, liha, makkara, sienet ja merenelävät. Keittoruokiin onkin helppoa luoda vaihtelua pääraaka-aineita ja liemen ainesosia muuttamalla. Kirkkaisiin liemiin saa makua yrteillä ja mausteilla, kermaiset liemet tuovat keittoon täyteläisyyttä. Tomaattipohjainen keitto voi olla hapokas ja mausteinen. Sesongin raaka-aineiden hyödyntäminen keitoissa onnistuu helposti vuoden ympäri. Lisäksi erikoisruokavalioiden huomioiminen ja noudattaminen keittoruokien valmistamisessa on vaivatonta.
Keittoja voi pitää terveellisenä ruokalajina useammastakin syystä. Yleensä keitoissa käytetään runsaasti vihanneksia ja kasviksia, joista saa elimistölle tärkeitä vitamiineja ja kuituja sekä kivennäisaineita. Keittojen liemi auttaa ylläpitämään kehon nestetasapainoa, juomien ohella. Pidempään haudutettujen keittojen ainesosat ovat läpikotaisin kypsiä ja sulavat vatsaa vähemmän kuormittaen.
Täyteläinen tattikeitto aloittaa aterian.
Herkkutatit ovat mielestämme suomalaisen metsän antimien aatelia. Hyvä sienivuosi aktivoi etsimään ja luomaan uusia reseptejä joissa maailmallakin arvostettua sieniherkkua voi hyödyntää. Tämän artikkelin lopussa olevassa omassa reseptissämme käytetään kuivattuja herkkutatteja – kuivaaminen on ehdottomasti suositeltavin tapa herkkutatin säilöntään!
Keittoreseptejä meiltä ja maailmalta.
Kokosimme tähän linkkejä suosittuihin ja mielestämme kokeilemisen arvoisiin keittoresepteihin, eri maiden keittiöistä ja eri raaka-aineisiin perustuen.
Kermainen lohikeitto on monen suosikki joka säilyttää asemansa vuodesta toiseeen. Älä unohda ostaa myös ruisleipää keiton lisukkeeksi. Hyödynnä kalanperkeet ja keitä niistä maukas liemi.
Tomaattikeitto on mahdollista valmistaa hetkessä tai huolella. Tässä reseptissä tavoitellaan täydellisyyttä, paahdettujen kasvisten tuoman maun myötä.
Kana-nuudelikeitto on se ruoka jota viedään naapurin flunssapotilaalle amerikkalaisissa sarjoissa ja elokuvissa. Eikä mikään ihme.
Hernekeitto on suomalainen klassikko. Mihin joulukinkun rippeet voisikaan käyttää paremmin? Voiko sen tällä kertaa valmistaa jo Tapaninpäivänä?
Ranskalainen Bouillabaisse valmistuu arkisempana versiona vähemmällä vaivalla, juhlavamman keiton valmistaminen alkaa kalaliemen keittelmisellä. Klassikko.
Meillä valmistuu pari kertaa vuodessa iso kattilallinen borssikeittoa. Se on ihanan makuinen yhdistelmä hapanta, suolaista ja makeaa.
Espanjalainen Gazpacho on maukas, kylmänä tarjottava alkupalakeitto. Paahda paprikat, kalttaa tomaatit ja kuullota sipuli. Surauta sileäksi ja anna tekeytyä kolme tuntia ennen tarjoilua.
Thaimaan klassikko on Tom Yam -keitto jossa aromit ja tulisuus yhdistyvät. Nopea keitto arkeen tai viikonloppuun.
Herkkutattikeitto on täynnä umamista makua
Course: AlkuruoatCuisine: KeitotDifficulty: Helppo4
annosta2
hours1
hourHerkkutatti on yksi maukkaimmista ruokasienistämme. Kuivattuna sen maku säilyy ja korostuu, liotuksen myötä sienen maku herää taas henkiin - siksi herkkutatti kannattaakin säilöä kuivattuna. Herkkutattikeitto on tyylikäs aloitus mille tahansa aterialle.
Ainekset
2 dl kuivattuja herkkutatteja
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja - tai maissitärkkelystä
4 dl sienten liotusvettä
1 tl suolaa
1/8 tl valkopippuria
1 rkl kana- tai kasvisfondia
2 dl kuohukermaa
3 rkl kuivaa, vaaleaa fino sherryä (valinnainen)
timjamia
Ohjeet
- Liota sieniä kylmässä ja väljässä vedessä 1-2 tuntia. Ota 4 dl liotusvettä talteen.
- Hienonna sienet ja sipulit. Kuumenna voi kattilassa.
- Lisää sienet ja sipulit, kuullota pehmeiksi. Ripottele jauhot päälle ja kypsennä muutama minuutti.
- Sekoita vähitellen joukkoon kuumennettu sienten liotusvesi sekä fondi.
- Kiehauta ja anna sitten hautua miedolla lämmöllä kannen alla tunnin ajan.
- Lisää kerma ja sherry, anna kiehahtaa.
- Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella.
- Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla.
Vinkit
- Sherryä on hankala korvata muulla viinillä. Tämä keitto maistuu kyllä ilman sitäkin.
- Gluteeniton versio: korvaa vehnäjauhot maissi- tai perunatärkkelyksellä.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM