Etusivu » Uusimmat » Kermainen lohikeitto on aina ajankohtainen
Kermainen lohikeitto lautasella, lusikka ja ruisleipää

Kermainen lohikeitto on aina ajankohtainen

Kermainen lohikeitto on maailmallekin levinnyt ja tunnettu suomalainen ruokalaji, joka on saanut vaikutteita perinteisestä ranskalaisesta keittiöstä. Esikuvana voidaan pitää Bouillabaissea, jossa käytetään kermaa tuomaan keittoon pehmeyttä ja fenkolia luomaan aromia.

Hyppää reseptiin >>>

Lohikeiton historia ulottuu Suomessa ainakin 1800-luvulle, jolloin lohta pidettiin arvokkaana ja juhlavana raaka-aineena. Keiton perusraaka-aineet ovat lohi, peruna, sipuli, kerma ja tilli, mutta eri alueilla ja perheissä on omia variaatioita. Kermaisen lohikeiton valmistaminen kotikeittiössä onnistuu kokemattomaltakin kokilta ja se valmistuu nopeasti.

Kermainen lohikeitto syntyy näillä aineksilla

Käytä kiinteää perunalajiketta, jotta perunalohkot säilyttävät muotonsa keitettäessä. Lapin puikulaperunatovat hyvä valinta lohikeiton perunaksi. Perunat ja porkkanat kannattaa pilkkoa melko pieniksi kuutioiksi tai lohkoiksi, jotta kypsyminen tapahtuu nopeasti.

Vaivatonta ratkaisua etsivä valitsee kalaksi ruodottoman ja nahattoman lohifileen – edistyneempi kotikokki ostaa kokonaisen kalan ja keittää fileoidun kalan päästä ja ruodoista maukkaan kalaliemen. Lohen leikkaamisen osalta ei ole yhtä oikeaa ratkaisua – hieman isommaksikin jätetyt suupalat kysyvät nopeasti kuumassa liemessä.

Voit keventää keiton kalorimäärää vaihtamalla kuohukerman vähärasvaisempaan vaihtoehtoon, mutta seurauksena on lohikeiton maun laimentuminen. Olisko mahdollista säästää jostain muusta ne kuohukerman sisältämät lisäkalorit, jotka tuovat kermaiseen lohikeittoon sen tunnusomaisen maun ja liemen rakenteen? Tai tehdä puolen tunnin kävelylenkki ja polttaa kerätyt kalorit terveellisellä tavalla.

Yhdestä asiasta ei voi tinkiä: tillin pitää olla tuoretta tilliä, kun valmistat kermaista lohikeittoa. Sitä ei voi korvata kuivatulla tillillä tai muulla yrtillä. Se ei yksinkertaisesti ole mahdollista…

Lohikeitto on parhaimmillaan heti tarjoiltuna

Kermainen lohikeitto tarjoillaan tavallisesti heti sen valmistuttua. Mikäli haluat valmistaa keiton etukäteen, tai sitä jää aterialta yli, niin se säilyy jääkaapissa 2 – 3 päivää ilmatiiviissä rasiassa. Jäähdytä tällöin keitto mahdollisimman nopeasti.

Pakastaminenkin on mahdollista, mutta todennäköistä on että keiton rakenne ja maku eivät kestä muuttumattomina pakastamista ja sulattamista. Keitto kannattaa pakastaa valmistuspäivänä, aikanaan sulattaa hitaasti jääkaapissa ja kuumentaa liedellä kattilassa ennen tarjoilua. 

Kermainen lohikeitto kalaliemestä

Course: Keitot, KalaruoatCuisine: SuomiDifficulty: keskivaikea
Annoksia

6

annosta
Valmisteluaika

15

minutes
Keittoaika

20

minutes

Kermainen lohikeitto maistuu vuoden ympäri ja sopii myös juhlavampaan ruokapöytään. Maukkaampi versio syntyy kalan perkeistä, jotka fileoitavaa kalaa ostaessa kannattaa napata kalatiskiltä mukaan. Kalaliemikuutioita käyttämällä säästää aikaa ja vaivaa - ja lopputuloskin on vähintäänkin kelvollinen.

Ainekset

 • 500 g lohifilettä, kuutioituna

 • 1 litra kalalientä, kts. Vinkit reseptin lopusta

 • 6 keskikokoista, kiinteää perunaa

 • 2 porkkanaa

 • 2 dl kuohukermaa

 • tilliä

 • suolaa

Ohjeet

 • Pese ja kuori kasvikset. Paloittele perunat, viipaloi porkkanat.
 • Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi. Kaada mukaan porkkanat. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla viisi minuuttia. Lisää perunakuutiot ja hauduta keittoa 10 minuuttia.
 • Poista lohifileestä nahka ja ruodot. Leikkaa kala noin 2 cm kuutioiksi.
 • Lisää keittoon kala ja kerma. Älä lisää suolaa maistamatta, sillä kalaliemessä on suolaa. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja hauduta vielä miedolla lämmöllä kannen alla noin viisi minuuttia.
 • Mausta perinteinen lohikeitto hienonnetulla tillillä. Tarjoile keitto ruisleivän kanssa.

Vinkit

 • Voit korvata kalaliemen litralla vettä johon lisätään kaksi kalaliemikuutiota. Liemikuutioissa on suolaa, joten tarkasta keiton maku ennen suolan lisäämistä.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*