Kiinalaiset kasvikset ovat olennainen osa Kiinan eri alueiden ruokavalioita. Nopeasti pannulla kuumennettavat kasvikset säilyttävät rakenteensa lisäksi myös muuten kuumentamisen yhteydessä häviäviä ominaisuuksia. Värit tekevät annoksista houkuttelevia.
Kiinalaisessa keittiössä käytetään kasviksia monipuolisesti. Keitot, paistetut ja höyrytetyt annokset sekä täytteet sisältävät tavallisesti kasviperäisiä raaka-aineita. Kiinalaiset kasvikset pilkotaan pieniksi, jotta niiden kuumentaminen ja kypsyminen käyvät nopeasti. Suosittuja kasviksia ovat mm. kiinankaali, paksoi, perunat, kurkut ja retikka.
Kasvikset ja kasvisruoat maustetaan usein erilaisilla mausteilla ja kastikkeilla. Soijakastike ja osterikastike tuovat umamista makua annoksiin, seesamiöljy antaa pähkinäistä makua. Chilikastikkeella saat lisää potkua myös kasviksiin. Valkosipuli ja inkivääri ovat usein käytettyjä, annoksiin tuoksua ja makua tuovia raaka-aineita. Mikäli haluat lisätä hapokkuutta tasapainottamaan kasvisten makuja, voit käyttää maustamiseen riisiviinietikkaa tai kiinalaista mustaa viinietikkaa.
Kiinalaiset kasvikset täydentävät muita annoksia
Vaikka proteiinien yhteyteen lisätäänkin usein kasviksia, voi kiinalaisella aterialla hyvin tarjoilla myös pelkkiä kasvisannoksia. Neutraalin makuiset kasvikset täydentävät mainiosti esimerkiksi inkiväärillä maustettua porsasta.
Kiinalaisessa ruoanlaitossa kasvikset ovat usein keskeisessä asemassa, toisin kuin länsimaisessa ruokavaliossa, jossa ne ovat usein lisukkeita. Kiinalaiset uskovat, että suuri osa kasviksista voi olla täydellisesti tasapainossa pienemmän osan lihan kanssa. Monet perinteiset kiinalaiset ruoat, kuten vihannekset, tofu ja äyriäiset, yhdistetään alentuneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin. Lisäksi kiinalaisessa ruokavaliossa vältetään sokeria ja ravintoarvoltaan ns. tyhjiä ruokia.
Kiinalaiset kasvikset keventävät ateriaa ja tuovat väriä
Course: KasvisruoatCuisine: KiinaDifficulty: Helppo4
servings10
minutes5
minutesVärikkäät kasvikset luovat harmonisen kokonaisuuden myös niiden rakenteen myötä. Annos valmistuu nopeasti, eikä kasviksia tarvitse paistaa ylikypsiksi.
Ainekset
225 g kiinankaalia
115 g pikkumaisseja
115 g parsakaalia
1 iso tai 2 pientä porkkanaa
4 rkl ruokaöljyä
1 tl suolaa
1 tl tummaa sokeria
1 rkl vaaleaa soijakastiketta
(muutama tippa seesamiöljyä)
(tarvittaessa vettä tai kirkasta lientä)
Ohjeet
- Piko ainekset tasakokoisiksi paloiksi
- Kuumenna öljy pannulla ja paista kasviksia noin kaksi minuuttia
- Lisää joukkoon suola ja sokeri. Lisää lientä vain tarvittaessa. Sekoittele vielä minuutin ajan. Lisää soijakastike (ja seesamiöljy). Sekoita hyvin ja tarjoile.
Vinkit
- Alkuperäinen resepti: Itaämainen Keittiö -kirja
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM