Etusivu » Uusimmat » Kisir – raikas ja maukas turkkilainen bulgursalaatti
Kisir turkkilainen bulgursalaatti.

Kisir – raikas ja maukas turkkilainen bulgursalaatti

Kisir on suosittu, perinteinen turkkilainen salaatti joka valmistetaan bulgurvehnäsuurimoista, kasviksista ja tuoreista yrteistä. Kisir-salaatti valmistuu nopeasti tutuista aineksista, sopii käytännössä kaiken kanssa ja aterialta mahdollisesti yli jäänyt salaatti maistuu vielä seuraavanakin päivänä.

Hyppää reseptiin >>>

Kisir on kuulunut jo pitkään turkkilaisen keittiön kulmakiviin, eikä sen tarkkaa alkuperää tunneta. Kisir-reseptejä on lukemattomia erilaisia, joten voit hyvin varioida sitä saatavilla olevien ainesten ja sesongin kasvisten mukaisesti.  Tässä on linkki toiseen kisir-reseptiimme, jonka pääainesosat ovat punakaali ja porkkana. Erilainen mutta maukas salaatti sekin.

Monikäyttöinen Kisir on raikas ja maukas lisuke

Kisir-salaatin suosio johtuu sen yksinkertaisuudesta, raikkaasta mausta ja monipuolisuudesta. Kisir on tyypillinen meze – ruokalaji, jota tarjoillaan usein muiden pienten annosten kanssa. Kisirin voi nauttia sellaisenaan kun kaipaat kevyttä lounasruokaa tai illallista. Se sopii erinomaisesti niin kalan, kanan, lampaan tai kasvisten oheen – erityisesti grillatun lihan kanssa kisir on parhaimmillaan. Voit versioida kisiriä tarjottavan pääruokalajin tai proteiinin mukaisesti: esimerkiksi lampaan kanssa tarjoiltaessa kisirin voi maustaa mintulla, kalan kanssa ripaus tilliä sopii mainiosti. 

Mitä on bulgur, jota Kisirissä käytetään?

Bulgur on vehnästä valmistettu täysjyvätuote, jota käytetään usein Lähi-idän ja Välimeren alueen keittiöissä. Se valmistetaan keittämällä, kuivattamalla ja murskaamalla vehnäjyviä. Bulgur on ravintoarvoltaan monipuolinen ja sisältää runsaasti kuitua, proteiinia ja B-vitamiineja. Itsessään miedon makuisen bulgurin hyviin ominaisuuksiin kuuluu sen kysy imeä nestettä ja makuja – siksi bulguria sisältävästä salaatista tulee niin maukasta, kunhan sen malttaa antaa hetken tekeytyä. Bulgurin voi tarvittaessa korvata gluteenittomalla kvinoalla tai hieman pienijyväisemmällä couscousilla.

Kiehauta bulgur, pilko kasvikset ja sekoita

Kisirin valmistaminen ei vaadi suuremmin taitoa, eikä paljoa aikaakaan. Kiehauta vettä tai lientä bulgurpaketin ohjeen mukaisessa suhteessa. Lisää mukaan bulgursuurimot, sammuta liesi ja sekoita pari kertaa kevyesti. Anna bulgurin kypsyä kattilassa kannen alla ja käsittele sillä välin muut ainekset. 

Pilko tomaatti ja kevätsipuli pieniksi kuutioksi ja renkaiksi. Käytä maustamiseen turkkilaista chilitahnaa, tai korvaa se reseptin lopussa olevien vinkkien mukaisesti. Aleppon pippuria löytyy isommista marketeista ja etnisistä ruokakaupoista – se on hyvä ja tarpeellinen mauste myös moneen muuhun ruokalajiin, joten kannattaa etsiä sitä käsiisi. Granaattiomenasiirappin on tämän annoksen haasteellisin osuus, mutta sen valmistamiseen löytyy linkki vinkeistä. Ylimääräiset granaattiomenan siemenet voi käyttää kisirin joukossa sekä muiden mezejen koristeluun.

Kisir tarjoillaan huoneenlämpöisenä. Jos haluat versioida kisiriä, voit käyttää sen valmistamisessa mm. kurkkua, punasipulia, porkkanaa, paprikaa, puna- tai kiinankaalia ja tarjoilla kisirin lisukkeena jogurttia, cacikia tai hummusta.

Kisir, turkkilainen bulgursalaatti

Course: SalaatitCuisine: TurkkiDifficulty: helppo
Annoksia

6

annosta
Valmisteluaika

20

minutes

Kisir on maukas lisukesalaatti, joka sopii tarjottavaksi kanan, lihan, kalojen ja kasvisten kanssa. Granaattiomenasiirapin maussa on sekä makeaa että kirpeää ja se nostaa Kisirin maun uusiin ulottuvuuksiin.

Ainekset

  • 35 g tomaattipyreetä

  • 15 g turkkilaista chilitahnaa

  • 0,2 dl kiehuvaa vettä

  • 200 g bulguria

  • 6 kevätsipulia

  • 2 tomaattia

  • 40 g lehtipersiljaa

  • 6 rkl oliiviöljyä

  • 2 rkl granaattiomenasiirappia

  • 1 tl Aleppon pippuria

  • suolaa

  • pippuria

Ohjeet

  • Sekoita tomaattipyree, chilitahna ja kiehuva vesi kattilassa. Lisää joukkoon bulgursuurimot. Sammuta liesi ja anna tekeytyä kannen alla, kunnes bulgur on pehmennyt ja jäähtynyt hieman, noin 10-20 minuuttia.
  • Sekoita muut ainekset bulgurin joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile haaleana tai huoneenlämpöisenä.

Vinkit

  • Voit valmistaa granaattiomenasiirapin itse: Meillä kotona Granaattiomenan siemeniä löytyy marketien pakastealtaista, kokonaisia hedelmiä isompien kauppojen hyllyistä.
  • Voit korvata turkkilaisen chilitahnan sekoittamalla 15 g tomaattipyrettä ja teelusikallisen Aleppon pippuria, tai muita chilihiutaleita.
  • Kisir-salaatin resepti: Vidar Bergum

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*